Rally

Rally Croatia - Zwaargewichten Neuville en Evans zijn vrijdag in Kroatië in een impasse beland

Uitgegeven door Peter Vader • 19 april 2024 19:42

De strijd woedt hevig tijdens de Croatia Rally nadat de koplopers van het FIA World Rally Championship, Thierry Neuville en Elfyn Evans, op dag één bovenaan eindigden. Er was niets dat de twee coureurs scheidde na acht verraderlijke etappes van in totaal 120 kilometer in de heuvels, ten westen van de hoofdstad Zagreb. Neuville, die deze vierde ronde van het seizoen inging met een voorsprong van zes punten op Welshman Evans, bleef echter achter met gemiste kansen.

FIA WEC Croatia Rally 2024 Foto 1 Toyota

Neuville won vier van de eerste vijf asfaltsnelheidsproeven van de dag en bouwde een voorsprong van 10,1 seconden op. De inspanningen van de Belgische coureur werden echter gedwarsboomd toen zijn Hyundai i20 N in de SS6 tegen een rots botste en schade aan de rechtervoorband opliep, wat hem ongeveer 10 seconden kostte.

Toyota GR Yaris-coureur Evans greep de leiding door de volgende etappe van Jaškovo naar Mali Modruš Potok te winnen. Niettemin zorgde een late heropleving van Neuville in de finale ervoor, dat beide coureurs de dag op gelijke voet afsloten, waarbij Sébastien Ogier het podium op slechts 6,6 seconden achterstand voltooide.

"We zijn erg teleurgesteld over de beschadigde band, omdat het iets is dat niet vermeden had kunnen worden", gaf Neuville toe. "Ik heb gedaan wat ik kon, maar het was geen geweldige dag voor ons."

FIA WEC Croatia Rally 2024 Foto 2 Hyundai

Modderige omstandigheden en zelfs sneeuwbuien leidden tot wisselende gripniveaus, waarbij Ogier als zesde op de weg reed, een van de zwaarst getroffen door vuil dat op de weg werd gesleept.

Ondanks dat hij in SS1 een langzame leeglopende band kreeg en in SS5 in een plaatselijke regenbui terechtkwam, brachten de sterke prestaties van de Fransman in SS8 hem weer in de strijd.

Vooruitlopend op het natte weer op zaterdag merkte Ogier op: "Morgen is de start van een nieuwe rally, denk ik – veel langzamer en veel gladder."

Ott Tänak eindigde 41,1 seconden achter de leiding op de vierde plaats in het algemeen klassement. Nadat hij had opgemerkt dat zijn Hyundai zich 's ochtends 'nerveus' voelde, genoot de Est een meer consistente middag en versloeg hij de M-Sport Ford Puma van Adrien Fourmaux met 11,6 seconden.

FIA WEC Croatia Rally 2024 Foto 3 Ford Puma

Toyota-topman Takamoto Katsuta pakte de zesde plaats, voor Hyundai's Andreas Mikkelsen, die 's ochtends tijd verloor nadat hij een op een kruispunt was doorgeschoten. Grégoire Munster werd achtste, terwijl WRC2-koplopers Nikolay Gryazin en Yohan Rossel het klassement completeerden.

De tweede etappe van zaterdag volgt een soortgelijk format. Er worden 's ochtends en 's middags vier etappes gereden, die in totaal 108,76 km beslaan.Croatia_Rally_2024_Event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS