Rally

Rally Sweden - Lappi op weg naar overwinning in Zweedse sneeuw? Fourmaux op ramkoers, Evans volgt...

Uitgegeven door Peter Vader • 18 februari 2024 07:36

Esapekka Lappi nam de vele lofuitingen gretig in ontvangst en pakte de punten met een foutloze run gedurende de tweede volledige dag van de Rally van Zweden op zaterdag, terwijl hij zijn eerste overwinning in het FIA World Rally Championship in zes jaar nadert. Door de tweede etappe als eerste af te sluiten heeft de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid-coureur voorlopig 18 WRC-punten gescoord, die zullen worden toegevoegd aan zijn seizoensaantal als hij op zondagmiddag de finish bereikt van de sneeuwrijke Rally van Zweden, verreden onder de nieuwe regels voor 2024. Lappi begon zaterdag met een voorsprong van 3,2 seconden op het ijs- en sneeuwevenement, na de dramatische eerste etappe van vrijdag. Hij kwam al vroeg onder druk te staan toen Takamoto Katsuta zijn voorsprong terugbracht naar 0,9 seconden, met een vastberaden aanval tijdens de dagopening van 15,65 km van Vännäs.

Rally Sweden foto 1

Maar Lappi bleef in het ongewisse toen Katsuta zijn Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid op 3,4 km van de start van SS10 in een sneeuwbank stortte, terwijl hij zijn Finse rivaal voor de eerste plaats onder druk zette. Ondanks zijn comfortabele marge, die na SS10 1 minuut en 31,6 seconden bedroeg, gaf Lappi toe dat het vinden van de balans tussen aanvallen en het vasthouden van zijn voorsprong verre van eenvoudig was. Net als zijn collega-coureurs moest ook Lappi het behoud van zijn banden op de voortdurend beschadigde wegen tot een belangrijk aandachtspunt maken. Maar de voormalige winnaar van het WRC-evenement voltooide de klassementsproeven van zaterdag zonder incidenten en zal met een voorsprong van 1 minuut en 6,3 seconden van vertrekken in de beslissende etappe van zondag.

“Het viel mee”, zei Lappi over zijn inspanningen op zaterdag. “Ik heb de hele middag geprobeerd de banden te sparen en toch slim te zijn qua tempo. Het is moeilijk om het juiste tempo te bepalen, ik ben er niet zo aan gewend, dus dit is niet de gemakkelijkste baan ter wereld. Maar het is allemaal onder controle.”

Rally Sweden foto 2

Terwijl Lappi de zondag ingaat met zijn blik gericht op de overwinning, hoopt Katsuta te voorkomen dat hij Zweden met lege handen achterlaat. Naast het herstellen van zijn trots, heeft de Japanse coureur zondag als doel de zeven te behalen punten te veroveren voor het klassement van de derde dag, plus de vijf aangeboden punten voor de snelste tijd in de Wolf Power Stage.

Over zijn vertrek op zaterdagochtend zei een teleurgestelde Katsuta: “We hebben een goede tijd gereden op de eerste om tijd te winnen en een veel kleiner gat tussen mij en EP [Lappi]. Ik wilde blijven pushen, misschien nog meer om meer tijd te winnen, maar ik deed duidelijk mijn best, en in een bocht had ik iets te veel snelheid, brak uit met de achterkant en raakte de sneeuwbank. We zaten vast en konden er niet meer uit.”

Rally Sweden foto 3

Op een dag die vijf etappewinnaars uit de zeven geplande proeven opleverde en tevens de 68e verjaardag van M-Sport-baas Malcolm Wilson markeerde, blonk Adrien Fourmaux van het team uit aan boord van zijn Ford Puma Rally1 Hybrid. Nadat hij WRC2-leider Oliver Solberg had gedegradeerd in de strijd om de derde plaats op SS9, schoof Fourmaux op naar de tweede plaats toen Katsuta in de sneeuwbank reed en stopte in de volgende etappe. De Fransman onderstreepte zijn potentieel verder door zijn vierde etappeoverwinning in zijn WRC-carrière te behalen op SS11, waarmee hij de tweede plaats in het algemeen klassement verstevigde, die hij de hele middag vasthield en 15 tussentijdse punten behaalde. Dat was ondanks de schrik in de slotkilometers van SS15 toen ook hij een sneeuwbank raakte nadat hij was afgeleid door de getroffen Puma van zijn teamgenoot Grégoire Munster. "Ik heb de video [van Munster] gezien en ik dacht eerder dat het de bocht was", zei Fourmaux. “Toen ik besefte dat het om Grégoire ging, was het te laat en raakte ik de sneeuwbank. Desondanks, wat een goede dag, weliswaar een achtbaan, alsmaar op en neer, maar ik ben blij met mijn P2.”

Rally Sweden foto 4

Elfyn Evans werd gehinderd door het vrijgeven van de weg gedurende een groot deel van de vrijdagmiddag en miste de etappeoverwinning in de SS9 met 0,3 seconde, voordat zijn derde snelste tijd op SS10 hem naar de laatste trede van het voorlopige podium bracht, 11,4 seconden achter Fourmaux. Maar nadat de Toyota-coureur “een sneeuwbank aan de binnenkant van een bocht had geschept” en daardoor “veel vermogen verloor”, liep hij zijn achterstand van 16,2 seconden op de vliegende Fransman behoorlijk in tijdens de proeven op de zaterdagmiddag. Met één oog gericht op het gladde wegdek van de etappes 12 tot en met 15, staat de Welshman nu 16,7 seconden achter Fourmaux op de derde plaats.

Rally Sweden foto 5

Thierry Neuville eindigde vrijdag als 11e algemeen vanwege problemen met de brandstofdruk die hem 40 seconden aan straftijd kostten. De Belg, vorige maand nog winnaar van de Rally Monte Carlo, haalde Solberg in voor de vierde plaats in de SS12, voordat hij de snelste tijd neerzette in de SS13 tijdens een middag waarin hij de afstelling van zijn Hyundai i20 N Rally1 Hybrid perfectioneerde. Hij was de snelste tijdens de laatste drie etappes van de dag.

Achter de als vijfde geplaatste WRC2-leider Oliver Solberg werd Sami Pajari tweede in WRC2 en zesde overall toen Georg Linnamäe met zijn Toyota GR Yaris Rally2 spinde bij de finish van SS11. De Est daalde na zijn tweede plaats naar de vierde plaats in de klasse, maar degradeerde WRC3-kampioen Roope Korhonen op SS14 doordat hij op 0,2 seconde van Pajari op SS15 kwam. Mikko Heikkilä, die herstelde van een spin op SS15, en Lauri Joona completeerden de Top-10.


Rally Sweden foto 6

Hyundai's Ott Tänak en Toyota's wereldkampioen Kalle Rovanperä startten beiden opnieuw zaterdagochtend nadat ze vrijdag waren gecrasht. Tänak won de SS9 en was 1,2 seconde sneller dan Rovanperä. De Fin bepaalde het tempo op SS10 en ging 2,8 seconden sneller dan Tänak, die klaagde over een gebrek aan zicht in een bosgedeelte. Het duo vond het wegdek op de herhaalde etappes bijzonder bewerkelijk tijdens de middaglus, waarbij Rovanperä een remprobleem meldde bij de voltooiing van SS14.

De laatste dag van de rally - zondag - bestaat uit 61,08 wedstrijdkilometers, te beginnen met twee passen van de 25,5 km lange Västervik-etappe, die worden gescheiden door een laatste service. Een andere passage van de volledige Umeå-klassementsproef van zaterdagavond dient als de Wolf Power Stage ter afsluiting van de rally. De beslissende etappe van zondag begint om 12:15 uur lokale tijd. Een apart klassement voor de zondagetappes kent punten toe aan de Top-7 (7-6-5-4-3-2-1). Ook de snelste vijf coureurs op de Wolf Power Stage scoren punten (5-4-3-2-1).

Stand na de derde dag (Zaterdag):
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h03m52.0s
2. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m06.3s
3. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m23.0s
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m22.1s
5. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +4m01.1s
6. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +5m15.1s
7. Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +5m15.3s
8. Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +5m35.1s
9. Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +5m51.2s
10. Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +6m29.3s
45. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +49m21.4s
51. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +59m15.8s

Rally Sweden foto 7

Rally Sweden foto 8

Rally Sweden foto 9

Rally Sweden foto 10

Rally Sweden foto 11Bron foto's: FIA WRC, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport en Ford M-Sport

Rally Sweden 2024 event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS