Rally

Croatia Rally - Toyota Gazoo Racing is blij terug te keren op asfalt voor de Kroatische uitdaging + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 12 april 2024 20:39

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team zal ernaar streven om opnieuw te zegevieren op de uitdagende asfaltwegen van de Croatia Rally tijdens de vierde ronde van het FIA World Rally Championship 2024 verreden van 18 tot en met 21 april. Sinds Kroatië drie jaar geleden voor het eerst vermeld stond op de FIA WRC-kalender, heeft TGR-WRT met drie verschillende coureurs in evenveel edities de overwinning geproefd. Twee van deze coureurs keren terug als onderdeel van de line-up voor het evenement van dit jaar, waarbij de winnaar van 2021, Sébastien Ogier, zijn tweede start van het seizoen maakt naast de winnaar van 2023 Elfyn Evans en naast Takamoto Katsuta, die een drietal top-zes finishes heeft behaald in Kroatië.

FIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 1 actie

Na het behalen van een recordoverwinning op Safari Rally Kenya, leidt TGR-WRT het constructeurskampioenschap met vier punten, terwijl Evans de uitdaging in het rijderskampioenschap aanvoert, slechts zes punten van de leider.

De rally vindt nog steeds plaats in de Kroatische hoofdstad Zagreb, hoewel het servicepark dit jaar verhuist naar een nieuwe locatie in het winkelcentrum Westgate, ten noordwesten van het stadscentrum. De etappes vinden plaats in het noorden van het land, dichtbij buurland Slovenië, op wegen met een grote verscheidenheid aan verschillende soorten asfalt. Dit betekent dat de gripniveaus voortdurend veranderen, wat verder kan worden bemoeilijkt door regen en modder. Sommige secties zijn technisch en kronkelig, terwijl vele andere snel en vloeiend zijn met sprongen en toppen.

FIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 2 actie

Na een shakedown en ceremoniële start op donderdag begint de rally op vrijdag met zijn langste dag. Vier etappes voeren de rally zuidwestwaarts van Zagreb naar de kuststad Rijeka, waar tijdens de lunch een hergroepering plaatsvindt. Na een tussenstop om andere banden te monteren, worden in de middag op de terugweg naar Zagreb dezelfde vier etappes in omgekeerde volgorde afgelegd.

De zaterdag kent een meer typisch format, met een lus van vier etappes ten westen en zuiden van Zagreb, die tweemaal aan beide kanten van het middagprogramma wordt verreden. Zoals gewoonlijk vindt de finale van zondag plaats ten noorden van Zagreb, waar twee etappes tweemaal worden verreden, waarbij Zagorska Sela – Kumrovec opnieuw gastheer is van de Power Stage die de rally afsluit.

Er zijn vier GR Yaris Rally2-auto's ingeschreven in Kroatië, waarbij Sami Pajari (Printsport) en Georg Linnamäe (RedGrey Team) worden vergezeld door het TGR WRC Challenge Program-duo Yuki Yamamoto en Hikaru Kogure, die zijn ingeschreven om te strijden om de WRC2-punten.

Jari-Matti Latvala (teambaas): “Onze overwinning in Kenia kwam na veel hard werken van het hele team, dus dat resultaat is erg goed geweest voor de teamgeest en geeft ons nog meer motivatie voor de komende evenementen in wat altijd een zeer belangrijke periode is voor het kampioenschap. We hebben het in het verleden goed gedaan in Kroatië en hebben over het algemeen een goed gevoel om daar terug te gaan. Als het droog is, kunnen de wegen daar heel plezierig zijn om te rijden, maar we weten dat het weer ook een grote rol kan spelen en het erg moeilijk kan maken. We weten dat de GR YARIS Rally1 HYBRID sterk is geweest op asfalt, maar we zijn ons ervan bewust dat de concurrentie steeds stappen vooruit maakt. In dit geval kan een bestuurder een verschil maken als hij vertrouwen heeft in de veranderende gripniveaus, en dat komt door vertrouwen in de auto. Ons doel is dus om onze coureurs dit vertrouwen te geven en hopelijk aan het eind van het weekend met de meeste punten weg te komen.”

FIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 3 Elfyn_Evans_Scott_Martin
Elfyn Evans / Scott Martin

Elfyn Evans (Nr33): “De start van ons seizoen was solide en we zijn elke ronde met een aantal behoorlijke punten geëindigd. We hebben drie vrij unieke evenementen gehad met zeer specifieke uitdagingen en nu we bij een aantal meer typische Europese asfalt- en grindrally’s komen, moeten we ons concentreren op het maximaliseren hiervan. Vorig jaar was goed voor ons op asfalt, inclusief Kroatië, dus het is een rally waar we naar uitkijken. We weten dat dit een behoorlijk lastige rally is met de veranderlijke gripniveaus en het is heel gemakkelijk om een fout te maken. We moeten dus proberen een zuivere rally te rijden, maar tegelijkertijd weten we dat we snel moeten zijn om vooraan te kunnen vechten.”

FIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 4 Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Sébastien Ogier / Vincent Landais

Sébastien Ogier (Nr17): “Ik heb genoten van mijn vrije tijd sinds Monte Carlo en nu ben ik blij om weer aan het kampioenschap deel te nemen. Mijn test van vorige week was een goede kans om mijn gevoel weer terug te krijgen in de auto, op een behoorlijk veeleisende weg: behoorlijk snel met sprongen en smalle stukken. Dit zijn ook kenmerken van de rally, maar we weten ook dat het weer in deze tijd van het jaar onzeker kan zijn. We hebben niet de ideale startpositie voor een asfaltrally, dus we zullen de omstandigheden moeten beoordelen en kijken wat we kunnen doen. Mijn belangrijkste motivatie is altijd om het podium te bereiken en voor de overwinning te vechten, maar ik ben hier ook om het team te helpen, en met het nieuwe puntensysteem kunnen we zien dat zondagen nu ook belangrijker zijn dan ooit.”

FIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 5 Takamoto_Katsuta_Aaron_Johnston
Takamoto Katsuta / Aaron Johnston

Takamoto Katsuta (Nr18): “Ik krijg steeds meer zelfvertrouwen op asfalt na mijn optreden in de Rally van Japan vorig jaar en na enkele etappes in de Monte-Carlo dit jaar. Kroatië is echter een van de lastigste rally's vanwege de hoeveelheid maaiwerk en het aantal wisselingen van wegomstandigheden. Het volledig kunnen inzetten als de weg vuil is, is een gebied waarop ik nog steeds kan verbeteren in mijn asfalt rijden. Ik wil dit evenement aangrijpen als een kans om vooruitgang te blijven boeken. Het zal geen gemakkelijke rally worden, zeker niet met onze startpositie op vrijdag en zeker niet als het regent. Het kan dus belangrijk zijn om in het begin wat geduld te hebben en dan het ritme en een goede balans te vinden om hard te kunnen pushen.”

FIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 6 actieFIA_WRC_Croatia_Rally_2024 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Foto 7
Landkaart Croatia Rally 2024

Croatia_Rally_2024_Event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS