Rally

Rally Sweden - Rovanpera leidt een trio van Toyota's Yaris na een vliegende start + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 16 februari 2024 07:10

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is de Rally van Zweden in stijl begonnen met een stevige uitsluiting van de concurrentie door de eerste drie plaatsen na de eerste etappe te pakken. De tweevoudig WRC-wereldkampioen Kalle Rovanperä ging al vroeg de leiding, die hij claimde bij zijn terugkeer in het FIA World Rally Championship. De actie in Zweden begon donderdagochtend met de shakedown voorafgaand aan het evenement. Rovanperä bereidde zich goed voor op de eerste start van zijn seizoen 2024, waarin hij slechts aan een beperkt aantal wedstrijden zal deelnemen.

Rally Sweden 2024 Foto 1Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

De eerste competitieve etappe vond plaats dichtbij het servicepark in de gaststad Umeå met een ‘sprint’-etappe van 5,16 kilometer, die startte op snelle boswegen en eindigde in een meer technische toeschouwersarena. Rovanperä zette de snelste tijd neer met 1,4 seconden voorsprong op Katsuta, terwijl Evans op de derde plaats slechts 0,6 seconde langzamer was.

Rally Sweden 2024 Foto 2Na de openingsproeven bestaat de Top-3 alleen maar uit Toyota's Yaris!

Jari-Matti Latvala (teambaas Toyota Gazoo Racing) : “Dit is een mooie manier om de rally vanavond voor veel fans te beginnen en met een goed etapperesultaat voor ons. Natuurlijk hebben we nog een volledig rallyweekend voor de boeg. We hebben geprobeerd ons zo goed mogelijk op dit evenement voor te bereiden en ik geloof dat onze coureurs zich zelfverzekerd en klaar voor de strijd voelen. Morgen (vrijdag, red.) wordt een geccompliceerde dag als je voor de overwinning wilt strijden: als er verse sneeuw ligt, kunnen de coureurs die vooraan op de weg rijden eronder lijden en kunnen degenen die verder naar achteren staan hiervan profiteren. Kalle ziet er ontspannen uit en voelt zich goed in de auto en we verwachten dat hij hier sterk zal zijn. Voor Elfyn kan het veeleisend zijn om tweede te worden en misschien moet hij gewoon geduldig blijven en zien wat er komt.

Rally Sweden 2024 Foto 3Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Nr69) : “Het is geweldig om weer in de auto te zitten en weer aan een WRC-evenement te beginnen. We hadden een ‘cleane’ start: deze eerste etappe is altijd behoorlijk lastig omdat er veel ijs is, dus de grip is niet zo hoog, en er zijn veel kruispunten met zwaar remmen die je goed moet nemen om een goede tijd neer te zetten. Tijdens de shakedown was het gevoel met de auto goed en dat gold ook voor de tijden, dus ik ben op dit moment best tevreden. Ik heb zin in morgen (vrijdag, red.) : het wordt een snelle en uitdagende dag. Ik weet zeker dat iedereen hard zal pushen en dat is ook ons plan, en we zullen zien waar we aan het einde van de dag staan.’

Rally Sweden 2024 Foto 4Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Elfyn Evans (Toyota Yaris Nr33): “Het is nooit gemakkelijk om te starten met een etappe als deze, die vrij uniek is vergeleken met de rest van de rally. Er was behoorlijk veel water, dus het heeft een mooie ijsbasis, maar dat maakt het ook glad met veel kruispunten van 90 graden. Ik had waarschijnlijk moediger kunnen zijn, maar we maakten een goede start. De omstandigheden tijdens de shakedown waren behoorlijk moeilijk tijdens de eerste proef, met behoorlijk wat losse sneeuw eromheen. Daarna hebben we enkele afstellingsmogelijkheden uitgeprobeerd: het is altijd moeilijk om het hier perfect te krijgen, omdat de omstandigheden zo snel veranderen. Ik denk dat we morgenochtend behoorlijk wat losse sneeuw kunnen verwachten, en dat er in de middag veel sporen en grind doorheen komen, dus dan gaat het veel meer om het beheer van de banden en noppen.”

Wat staat er vervolgens op het programma? Vrijdag wordt de eerste volledige dag van de rally en die bestaat voornamelijk uit een lus van drie etappes, die tweemaal aan voor- en na de lunchtijd worden verreden.

Stand na de eerste dag (donderdag):
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3m18.3s
2. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1,4s
3. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2,0s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2,1s
5. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2,1s
6. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2,7s
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +4,6s
8. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +8,4s
9. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8,8s
10. Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +11,8s

Rally Sweden 2024 Foto 5Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Rally Sweden 2024 Foto 6Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Rally Sweden 2024 Foto 7Hyundai kwam voorlopig nog niet verder dan P6 en P7, hier Thierry Neuville in actie

Rally Sweden 2024 Foto 8
Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Rally Sweden 2024 Foto 9Locale held Oliver Solberg, die een combinatie vormt met Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) in de WRC2

Rally Sweden 2024 Foto 10

Rally Sweden 2024 Foto 11

Rally Sweden 2024 Foto 12

Bron foto's: FIA WRC, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport en Ford M-SportRally Sweden 2024 event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS