Rally

Croatia Rally - Sebastien Ogier pakt op buitengewone zondag de overwinning; Neuville en Evans in de fout!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 april 2024 14:04

Sébastien Ogier sprong van de derde naar de eerste plaats in het algemeen klassement op een dramatische zondag tijdens de FIA WEC Croatia Rally 2024 en behaalde een verrassende overwinning nadat Thierry Neuville en Elfyn Evans jammerlijk in de fout gingen en tijd verloren. Na drie dagen nek-aan-nek strijd op asfaltwegen vol toeschouwers rond hoofdstad Zagreb leek de overwinning beslist tussen Neuville, rijdend in een Hyundai i20 N, en Welshman Evans in een Toyota GR Yaris. Toen ze echter de tweede etappe van deze laatste dag ingingen, met een verschil van slechts 2,6 seconden, draaiden de rollen plotseling om.

Croatia Rally 2024 Ogier_Landais_Toyota_Yaris winnaar

Een hoog tempo betekende dat leider Neuville van de ene op de andere dag te snel in een linkshandige arriveerde en wijd gleed voordat hij een oever op reed en tegen een boom aan knalde. De impact vernietigde het aerodynamicapakket aan de achterkant van zijn Hyundai, maar wat nog belangrijker was, het voorval kostte hem bijna 25 seconden.

Evans was zich niet bewust van het probleem van zijn rivaal en schatte in dezelfde etappe een krappere bocht naar rechts verkeerd in en spinde, waarbij hij twintig seconden verloor terwijl hij probeerde zijn auto in de goede richting te krijgen. Het betekende dat Ogier, die sinds de openingsetappe op vrijdagochtend de derde plaats bezet had, plotseling een voorsprong van 9,1 seconden pakte met nog twee etappes te gaan.

In tegenstelling tot zijn collega's maakte Ogier dergelijke fouten niet en hield hij Toyota-teamgenoot Evans op afstand. Hij vierde zijn tweede overwinning in de Croatia Rally met 9,7 seconden voorsprong en realiseerde een mijlpaal met zijn 100e WRC-podium.

Croatia Rally 2024 Foto 2

“Het was een zwaar weekend”, gaf Ogier toe, die werd vergezeld door navigator Vincent Landais. “We wisten dat onze startpositie een probleem zou zijn als we hier kwamen, maar we gaven nooit op en hielden de druk het hele weekend hoog. Ik denk niet dat ik ooit zoveel spannende momenten in één rally heb gehad, maar het is leuk om de overwinning voor het team te behalen.”

Toyota's 1-2 resultaat breidde de voorsprong van het Japanse merk op Hyundai in het constructeurskampioenschap uit naar zeven punten. Maar niet alles was verloren voor Neuville, die zijn gehavende auto tot het einde op de weg hield en 36,1 seconden achter Evans op de derde plaats wist te eindigen.

Croatia Rally 2024 Foto 3

De 18 punten die Neuville verdiende door op zaterdagavond aan de leiding te komen, hielpen zijn voorsprong in het kampioenschap te behouden. Hij gaat aan de leiding voor Evans met zes punten, na de vierde ronde van in totaal dertien wedstrijden.

‘Het is wat het is’, verklaarde Neuville na afloop. “We hebben een paar geweldige dagen gehad, maar vandaag ging het helaas niet zo goed. Uiteindelijk pakken we belangrijke punten, dus het valt nog mee. We hadden graag harder willen pushen in de Power Stage, maar deze auto’s zonder achtervleugel zijn niet te besturen.”

Ott Tänak had de schrik van zijn leven toen hij op hoge snelheid in SS18 met zijn Hyundai een berm met gras beklom, maar de Est herstelde zich snel en verzekerde zich alsnog van een vierde plaats. Hij kreeg aanvankelijk te maken met druk van M-Sport Ford-hotshot Adrien Fourmaux, voordat de Fransman naar beneden gleed in he klassement nadat hij de stuurinrichting van zijn Puma had beschadigd en tijdens dezelfde snelheidsproef een anti-cut marker raakte die ook Neuville en Evans al tegenkwamen.

Takamoto Katsuta claimde de maximaal zeven beschikbare punten als snelste coureur op Super Sunday en klom na de problemen van Fourmaux naar de vijfde plaats in zijn Toyota. Andreas Mikkelsen en Grégoire Munster werden zesde en zevende, terwijl Rally2-koplopers Nikolay Gryazin, Yohan Rossel en Sami Pajari de top 10 completeerden.

De WRC gaat volgende maand het grind op voor de ‘Vodafone Rally de Portugal’. De vijfde ronde van het seizoen vindt plaats in Matosinhos en wordt verreden van 9 tot en met 12 mei.

Uitslag FIA WEC Croatia Rally 2024:
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h40m23.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +9.7s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45.8s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58.6s
5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m55.5s
6 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +4m01.0s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m11.0s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +9m21.3s
9 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +9m59.5s
10 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +10m22.7s

Croatia Rally 2024 Foto 4

Croatia Rally 2024 Foto 5 Neuville schade

Croatia Rally 2024 Foto 6

Croatia Rally 2024 Evans Foto 7 achterschade

Croatia Rally 2024 Tanak_Hyundai Foto 8

Croatia Rally 2024 Citroen Nikolay_Gryazin_WRC2_winnaar

Croatia Rally 2024 Foto 10

Croatia Rally 2024 Foto 11

Croatia Rally 2024 Foto 12

Croatia_Rally_2024 Ogier Landais winnaar
Foto's: WRC - FIA World Rally Championship

Croatia Rally 2024 Event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS