Rally

Rally Japan - Thierry Neuville pakt vroege voorsprong; Toyota blijft achter in thuiswedstrijd

Uitgegeven door Peter Vader • 16 november 2023 20:52

Thierry Neuville verspilde geen tijd door Toyota Gazoo Racing uit te dagen in hun land van herkomst Japan en claimde de overwinning in de openingsetappe van de FORUM8 Rally Japan, om daarmee donderdagavond de leiding te nemen. De i20 N Rally1-auto's van Hyundai lieten hun dominantie gelden op de spectaculaire superspecial-etappe in het Toyota City Stadium. Neuville pakte de leiding bij de aanval, waarbij teamgenoten Esapekka Lappi en Dani Sordo respectievelijk de tweede en vierde positie veiligstelden. In schril contrast hiermee had de vloot van Toyota moeite om het ritme te vinden tijdens de strakke en technische opener, waarbij Takamoto Katsuta op de vijfde plaats als hoogstgeplaatste GR Yaris-coureur boven kwam drijven.

FORUM8 Rally Japan Thierry Neuville Hyundai

Thierry Neuville, verwikkeld in een strijd om de tweede plaats in het rijderskampioenschap met Elfyn Evans, versloeg Lappi ternauwernood met zeven tienden van een seconde, terwijl Ott Tänak, die een M-Sport Ford Puma bestuurde, Neuville met 1,4 seconden achter zich liet en zo de ronde afrondde. De Belg, die ook bovenaan de shakedown stond, sprak zijn vertrouwen uit door te zeggen: “Er zijn geen vragen van onze kant. Het gaat gewoon om genieten en proberen voor een nieuwe overwinning te gaan. Dat is wat we dit weekend willen doen, maar het zal helemaal niet gemakkelijk zijn – en het zou zelfs nog uitdagender kunnen zijn dan twee weken geleden in de Central European Rally, na de wegomstandigheden die we tijdens de verkenning hebben gezien.”

Katsuta bleef de als zesde geplaatste Rovanperä knap voor, Nog maar veertien dagen geleden pakte de Fin zijn tweede WRC-titel. De bij Puma-terugkerende Adrien Fourmaux volgde op de voet, terwijl Toyota-duo Sébastien Ogier en Elfyn Evans bijna vijf seconden achterstand op de leiding hadden en zij de achtste en negende plaats veroverden.

Ogier erkende de noodzaak van verbeteringen en gaf toe: “Het is niet echt leuk om meteen meer dan vier seconden te verliezen, maar zo is het wel. We moeten nagaan waarom. Natuurlijk nam ik niet zoveel risico’s, maar toch is er veel te verliezen.”

Nikolay Gryazin was de te kloppen man in WRC2 en completeerde de Top 10 in een Škoda Fabia RS Rally2. Hij en de Pool Kajetan Kajetanowicz strijden deze week voor de WRC2 Challenger-titel en laatstgenoemde stond 2,2 seconden achter hem.

Stand na de eerste dag (Donderdag):
1. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 1m47.6s
2. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.7s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1.4s
4. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1.8s
5. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3.1s
6. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4.0s
7. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4.5s
8. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4.7s
9. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4.9s
10. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +5.3s

FORUM8 Rally Japan Foto 2

FORUM8 Rally Japan Foto 3

FORUM8 Rally Japan Foto 4

FORUM8 Rally Japan Foto 5

FORUM8 Rally Japan Foto 6

FORUM8 Rally Japan Foto 7

FORUM8 Rally Japan Foto 8Foto's: FIA WRC

Rally_Japan_2023_event_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS