Karting • KNAF

Nederlands kampioen X30 Cadet; Youri Bonte haakt direct aan bij hoger niveau: "Ik ben echt trots"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 september 2018 06:52

ASSEN – Youri Bonte won de eerste drie races in de strijd om het Nederlands Kampioenschap in de X30 Cadet-klasse en was daardoor bij de laatste race in Assen niet meer in te halen door de concurrentie. Om alvast te proeven aan een hoger niveau besloot de 12-jarige karter uit Vrouwenpolder op de nieuwe kartbaan van Assen, die onder de rook van het TT Circuit ligt, deel te nemen bij de junioren. Youri moest even wennen aan het hoge niveau, maar een knappe zesde plaats in de finalerace belooft veel voor komend jaar als hij de definitieve overstap maakt.

Youri Bonte

Het nieuwe kartcircuit in Assen was dit weekend voor veel coureurs nieuw, maar niet voor Youri. Het Zeeuwse talent van OW Racing reed twee weken geleden ook op de baan in de strijd om het GK4 kampioenschap. “Het is een mooie baan. Tijdens de finalerace heb ik drie inhaalacties kunnen doen. Achteraan in het technisch stuk was mijn lievelingsstuk om anderen in te halen en dat is een aantal keer goed gelukt.” In de GK4 Kart Series wachten nog races in Spa en Genk en ook daar kan Youri kampioen worden. “Zeker Spa vind ik een leuk circuit en het zou heel mooi zijn als ik daar al kampioen zou worden.”

In Assen moest hij zich dus opmaken voor de vuurdoop bij de X30 junioren. Ongetraind dook hij het wedstrijd-weekeinde in, omdat pas vlak voor het NK-weekend besloten werd om promotie te maken naar de Junioren. Bij de kwalificatie noteerde Youri de negende tijd, maar daar was hij niet helemaal tevreden mee. Ondanks het hoge niveau om hem heen met karters met veel meer ervaring. “Voor de eerste keer was het wel goed, maar ik had graag iets hoger willen staan. Bij de junioren is het niveau hoger. Het is moeilijker en het gaat sneller, maar het is wel heel leuk.”

Nederlands kampioen Yuri Bonte maakt promotie naar de X30 Junioren

In de twee heats startte Youri twee keer als negende en eindigde hij op de tiende en elfde positie. “Daardoor moest ik in de finale vanaf de tiende plaats starten. De start ging niet zo goed, ik viel terug naar de dertiende positie. Daarna zijn vier coureurs uitgevallen en ik heb er drie ingehaald. Ik ben echt trots op mezelf na deze zesde plaats.”

Zijn seizoen kan al niet meer stuk. Na de race werden de kampioenen nog even in het zonnetje gezet. Youri is blij met zijn kampioenschap bij de IAME X30 Cadet: “Ik heb een superjaar, waarin ik veel heb gewonnen. Het gaat top, en ik ben erg blij dat ik Nederlands kampioen ben. Nu wil nog graag kampioen worden bij de andere serie, waaraan ik meedoe.”

Youri reist samen met zijn vader naar de kartweekenden en leert veel van teambaas Ricardo Oude Weernink van zijn team OW Karting en rijderscoach Jesse. Zijn vader zorgde ook voor de eerste kennismaking met de sport. “We zijn een keertje op een binnenbaan gaan karten. Dat vond ik meteen gaaf. We kregen het advies om ook eens een buitenbaan te proberen en dat was nog veel leuker. Mijn vader is ook een goede monteur. Hij weet bijna altijd de juiste afstelling van de kart te vinden. Nederlands kampioen klinkt wel cool. Wat ik moet doen om nog beter te worden? Trainen, trainen en nog eens trainen.”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston, Ristorante Verdi, Rijkseaccountants & adviseurs en Breezand vakanties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS