Karting • KNAF

Mooie finale Iame Series Netherlands/NK-2Takt Iame/Wladoil X30 Cup op TT Junior Track Assen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2018 07:31

Hard was er door alle betrokken partijen gewerkt om de eerste NK races op de vernieuwde TT Junior Track Assen mogelijk te maken. In de week voor de wedstrijd kwam de bevestiging licentie, waardoor we met een gerust hart naar Assen af konden reizen voor de Finale races van de IAME SERIES NETHERLANDS/NK-2Takt IAME/Wladoil X30 Cup. In tegenstelling tot de wedstrijden van twee weken eerder was nu de nieuwe lus op “het plein” in de lay-out opgenomen, waardoor de lengte van de track 1015 meter bedroeg. De sfeer en stemming waren zoals altijd optimaal. De races waren op voorhand al spannend, omdat de kampioenen dit weekeinde bekend zou worden. Dat brengt toch altijd weer extra lading met zich mee.


Klasse Mini Parilla
Het werd de bekroning van het seizoen van Nathan Ottink. In een aantal verslagen hadden we al vermeld dat Nathan de te kloppen man was om kampioen te worden. Dat bleek gedurende het seizoen voor de concurrentie steeds lastiger te worden. Nathan liet er in Assen geen twijfel over bestaan aan wie de eerste NK titel toekwam. Juist, aan hemzelf.
Via de pole en winst in de twee Kwalificatieheats en de Finale toonde Nathan zijn klasse aan. Waarbij hij in de finale en passant met 50,934 sec de snelste dagtijd liet noteren, op het moment dat Sam van Voskuilen erg begon aan te dringen. In het kampioenschap heeft hij hierdoor op één na alle heats in winst om weten te zetten. Een bijzondere prestatie door een bijzondere rijder.
Het lijkt zo net of Nathan het vandaag cadeau kreeg. Wel, dat was zeker niet zo. De strijd om de overige podiumplaatsen in het kampioenschap lag nog helemaal open en werd gestreden door Sacha van ’t Pad Bosch, Tristan Kroone, Milan Kok, Sam van Voskuilen en Liam Verbeeck.
Van meet af aan ontspon zich een heerlijke strijd tussen deze jonge rijders. Geweldig om te zien. Likkebaardend lekker voor de liefhebber. Kijkt u gewoon eens op de Facebook pagina in het fotoalbum. Dan kunt u via de foto’s meegenieten van deze strijd. Nooit een rijder alleen, altijd iedereen vol aan de bak. We stonden als marshals mee te werken aan het einde van het rechte stuk, net voor bocht 1. Als je dan ziet hoe er wordt gekeken, ingehaald, soms teruggetrokken; een lust voor het oog. De strijd werd sportief gestreden. Wat legden de rijders een vaardigheid op de mat. Uiteindelijk werd het podium vandaag naast Nathan gevormd door Sam van Voskuilen en Milan Kok.
Milan en Sam schoven nog op in het Totaal klassement, maar kwamen net te kort om de wederom sterk rijdende Sacha en Tristan van hun podiumplaatsen in het kampioenschap te verdringen.
Je ziet dat de jongelingen per race sterker worden, meer ervaring op hebben gedaan. Dylan Visser, Rene Lammers, Julian Jaegers, Henk Vuik, Liam Verbeeck en Julian Kamen; let in de toekomst ook op deze namen. Onze nieuwe generatie karters is opgestaan. Van hen zullen we nog veel horen. En zeker ook zien. “For sure”.


Klassen X30 Cadet en X30 Junior
De strijd in de klasse X30 Cadet was nagenoeg gestreden. Vandaar dat een aantal rijders de aanvraag had ingediend om deze laatste race in de klasse X30 Junior te mogen starten. Om te proeven aan de klasse en zodoende al vast te wennen voor volgend seizoen. De aanvragen werden gehonoreerd, waardoor de klassen werd samengevoegd.
De eindstand van het kampioenschap X30 Cadet werd hierdoor voor aanvang van de races vastgesteld. Youri Bonte werd de geweldige kampioen.
Door de omstandigheden passeerde Senna van Soelen nog aan Luuk Neessen, waardoor deze volgorde de eindstand in het Totaal Klassement zou vormen.
Mooi om te zien en mee te maken dat Riemer Blonk met de X30 Cadet een stevig partijtje meeblies in de Junior race. Top gedaan jongen, dat zag er goed en strak uit!
Een Junior race, waar de koploper in het totaal klassement na drie races , Yani Stevenheijdens, helaas verstek moest laten gaan vanwege een lastige blessure. Yani, het was een genot om je te zien schitteren dit seizoen. Je bent een aanstormend talent zoals we ze zo graag zien.
Beau Heijmans stond na drie races heel kort achter Yani en kon het X30 Junior kampioenschap binnenhalen. Daarvoor moest hij de strijd met de hem kort volgende Dani Prins en Luca Nieuwenhuizen in zijn voordeel afronden.
Beau liet er geen gras over groeien en pakte meteen de pole in de kwalificatie. Op 8/100 gevolgd door Luca en op 9/100 door Dani. Kabam, ga er maar recht voor zitten dachten we meteen. De strijd bast los….
En zo gebeurde. Kan ook niet anders als de top tien binnen 0,3 seconde van elkaar zit.
Wow, wat ging het hard, wat trok iedereen er verschrikkelijk aan. Een faire strijd die de races en finales beheerste. Een strijd ook met de magnifieke IAME X30 Junior motoren, de no-nonsens motor, die karting zo mooi maakt; no tuning, just racing.
Beau en Luca hielden elkaar in evenwicht in de twee races, ieder een keer winst en tweede; waardoor we tot de finish van de Finale moesten wachten voordat de kampioen bekend was. En daarin was er de winst voor Beau en een uitval voor Luca. Beau kroonde zichzelf tot kampioen via een sterk gereden finale.
De dag werd aan kop van het veld mede gezicht gegeven door fast lady Georgina Driessen, Dinand Dokkum, Bart Ploeg, Laurens Steijger, Bjarne van der Linden, Sita Vanmeert, Youri Bonte, Alessio Bender en Dani Prins. Met daar weer kort achter Luuk Neessen, Vica Schledz, Tijs Kleinjan, Zico Gareman en Senna van Soelen.
Waarbij moet worden aangetekend dat de X30 Cadet coryfeeën een top wedstrijd reden. Overal strijd met legio inhaalacties, wat was het genieten geblazen.
De uitslag Finale; 1. Beau Heijmans, 2. Georgina Driessen; 3. Dinand Dokkum.
Door de onderlinge verschillen tussen Luca Nieuwenhuizen en Dani Prins was het Luca die achter Beau Heijmans naar P2 in de Eindstand 2018 doorstroomde, met op P3 Dani.

Klasse X30 Senior
Ja en dan de X30 Senior klasse, met de crème de la crème van de karting aan de start, waardoor je altijd verzekerd bent van spektakel en spanning.
Zo ook vandaag, waar in Assen het kampioenschap beslist zou worden.
Met de voornaamste titelkandidaten Nick Smit, Joey van Splunteren en Yarne Goovaerts en met outsiders Lorenzo Stolk en Niels Koolen, die nog een podiumplaats binnen bereik hadden.
Daan Steenman staat niet in deze twee rijtjes vermeld. De aanvang van het seizoen was niet lekker. Daan herstelde zich gedurende de twee volgende races. Om uiteindelijk in Assen zijn klasse weer vol te tonen. Ongenaakbaar is het juiste woord. De pole, gevolgd door drie keer de winst waren voor Daan. En niet zomaar. Nee, supersterk, zoals we hem al zo vaak hebben mogen zien acteren.
Het maakte voor de titelkandidaten niet veel uit denk ik. Zij hadden vooral oog voor elkaar.
Nick Smit wist dat hij vooral niet veel op Joey van Spunteren toe moest geven en daarbij Yarne Goovaerts in het oog moest houden. Dat is eenvoudig gezegd, niet eenvoudig uitgevoerd. Zeker niet met zoveel goede rijders om je heen, die niet stil zitten en toeslaan waar maar mogelijk. Het moet gezegd, ook hier was het een faire strijd met prachtige inhaalacties.
Yarne had zijn dag niet op het moment suprême. Hij streed voor wat hij waard was, maar moest toegeven op zes voor hem eindigende rijders; met achter Daan Steenman Niels Koolen, Joey van Splunteren, Nick Smit, Lorenzo Stolk en Henkie Kalteren. Niels Koolen pakte zijn kans en stormde werkelijk naar de tweede plaats in de dagstand. Dat had hij ook nodig om op het podium in de Eindstand te kunnen komen. Een tweede plaats die hem de derde plaats in de Eindstand bracht ten koste van Yarne.
Het lukte Joey niet om punten te pakken op Nick Smit, die zich uitstekend naar het kampioenschap vocht. Een waardig kampioen.
De Eindstand 2018 klasse X30 Senior: 1. Nick Smit; 2. Joey van Splunteren; 3. Niels Koolen.
De groep Rookies werd aangevoerd in het kampioenschap door Daan Steenman, Kevin Stehouwer en Larissa Tabak. Een sterke lichting rijders.

Klasse Super Shifter
Roy Bakker, Ted Monfils en Jentsen Adriaenssens gingen als top-drie naar Assen in de klasse Super Shifter, waarbij Ted en Jentsen op enige afstand van Roy met 133 in punten gelijk stonden. Tel daarbij op de punten van de achtervolgers Sebastiaan Koppenol en Sam Claes met 131 en Milan de Laet met 128, en je weet meteen dat de strijd vanaf de eerste start los zal barsten.
Ted reed een ongelukkig wedstrijd. Ging het in de kwali nog goed, met een vierde plaats achter Sam Claes, Milan de Laet en Roy Bakker, in de races kende hij de nodige pechmomenten, waardoor zijn podium in de Eindstand verloren ging. Ook al omdat Rowan Grinwis, overgekomen vanuit de X30 Senior, zijn draai te vinden met de schakelpook. Hij snelde naar P3 in de dagstand.
Sam Claes was enerverend vandaag. Enerverend? Kijk maar even bij de synoniemen in het woordenboek. Dan weet u meteen wat ik bedoel.
De pole, gevolgd door drie geweldige overwinningen waren voor Sam de apotheose van een strak seizoen. Via de dagwinst knalde hij door naar de tweede plaats in de Eindstand.
Achter Roy Bakker, dat wel. Roy kent zijn kwaliteiten. Wacht rustig af en slaat dan toe. Dat bracht hem vandaag P2, maar belangrijker, het kampioenschap in de X30 Super Shifter. Voor de tweede keer op rij. Een bijzondere prestatie.
En de derde plaats in de Eindstand dan? Wel, die ging naar Jentsten Adriaenssens, die dit al bewerkstelligde door twee keer een derde plaats in de kwalificatieraces. Daar kon een laatste plaats in de Finale niets aan veranderen.
De Eindstand: 1. Roy Bakker; 2. Sam Claes; 3. Jentsen Adriaenssens.
We hebben nog lang nagenoten van een topdag kartracing. Waarvoor dank aan iedere aanwezige.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS