Autosport NL • Dutch GT4

Max Koebolt behaalt eerste seizoenszege in GT4 European Series: "Ging boven verwachting goed"

Uitgegeven door Johan Vis • 7 mei 2019 14:12

Het tweede raceweekeinde van de GT4 European Series 2019 op het traditierijke circuit van Brands Hatch in het Britse graafschap Kent resulteerde voor coureur Max Koebolt uit het Noord-Hollandse Heemskerk in de eerste overwinning van het seizoen. Met de North Sea Lubricants-Mercedes-AMG GT4, ingezet door het Duitse team Leipert Motorsport, schreef Koebolt samen met zijn Poolse teamgenoot Jan Kisiel de tweede race van het weekeinde op zijn naam. Eerder op de dag had het duo de eerste wedstrijd als vierde afgesloten, waarmee Koebolt en Kisiel ook in die wedstrijd de best geklasseerde rijders met een Mercedes-AMG GT4 waren. “Een prima weekeinde, de snelheid zat er meteen in en de overwinning is natuurlijk een prachtig resultaat”, aldus Koebolt. “We hebben laten zien hoe snel we zijn en dat we een serieuze kandidaat zijn voor het kampioenschap.”

Max Koebolt behaalt eerste seizoenszege in GT4 European Series

Vanwege geluidsrestricties wordt er maar weinig op het lange circuit van Brands Hatch gereden, en als dat al het geval is, zijn evenementen altijd beperkt tot twee dagen. Dat betekende voorde GT4 European Cup dat de vrije trainingen en de kwalificatie op
zaterdag verreden werden en de beide races op zondag plaatsvonden, in plaats van het gebruikelijke tijdschema met elk een wedstrijd op de zaterdag en op de zondag.

In de eerste vrije training reden Koebolt en Kisiel de 17 e tijd algemeen en de tiende tijd in het klassement voor de Silver Cup. De tweede training sloten ze als negende algemeen en zesde in de Silver Cup af. “Het ging eigenlijk boven verwachting goed”, stelde Koebolt. “We begonnen met gebruikte banden, waarmee de snelheid er meteen goed in zat. We hoefden maar weinig aan de afstelling van de auto te veranderen en zo hadden we ook goede hoop voor de kwalificatie.”

Net voor de eerste kwalificatie, waarin Koebolt reed, begon het te regenen, maar het droogde ook snel weer op. “Met nieuwe slicks op een opdrogende baan met aardig wat natte plekken was best uitdagend. Uiteindelijk reed ik de derde tijd als snelste
Mercedes-rijder op drie tienden van pole”, verklaarde hij. “Jan reed de tweede kwalificatie, waarin de baan helemaal droog was. Daarin behaalde hij de tweede plaats, dus zo hadden we voor beide races een prima uitgangspositie.”

Max Koebolt GT4 European Series

In de eerste race reed Koebolt de start, waarbij hij noodgedwongen wat terrein moest prijsgeven: “Ik werd in de eerste bocht afgesneden door een concurrent, waardoor ik op de kerbstone aan de binnenkant werd geduwd en er een auto voorbij kon komen. Vanwege de ‘balance of performance’ kwamen we bij lage toerentallen wat tekort, waardoor het moeilijk was om te verdedigen en aan te vallen. Dat merkte je vooral bij herstarts. Uiteindelijk werden we als vierde geklasseerd, wat goed was voor de punten.”

Jan Kisiel nam de start van de tweede race voor zijn rekening en kon direct de leiding nemen en een mooie voorsprong opbouwen. De pitstop met rijderswissel verliep heel goed, waarop Max Koebolt de voorsprong verder kon uitbouwen. “De stop en de uit- en inronde waren supersnel, waarna ik verder kon weglopen bij de concurrentie”, vertelde Koebolt. “Toen kwam echter de safety-car de baan op, waardoor onze voorsprong weer teniet gedaan werd. Na de safety-car-fase was er nog één raceronde, waarin ik de eerste plaats zonder problemen kon vasthouden en zo was de overwinning binnen.”

Het volgende evenement in de GT4 European Series wordt op 30 mei en 1 en 2 juni verreden op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS