Formule 1

Eindigt het Ferrari-sprookje van Lewis Hamilton net zoals bij Fernando Alonso en Sebastian Vettel?

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 februari 2024 13:15

Het zal u niet ontgaan zijn, Lewis Hamilton vertrekt volgend jaar naar Ferrari. De Britse Mercedes-coureur treedt hiermee in de voetsporen van Michael Schumacher, Fernando Alonso en Sebastian Vettel. Ooit vertrokken zij naar Maranello met het idee om nogmaals wereldkampioen te worden. Het lukte slechts één coureur om Italie op z’n kop te zetten. Eindigt het Ferrari-sprookje voor Hamilton als achtvoudig wereldkampioen, of blijft hij voor altijd op zeven staan?

Lewis Hamilton Ferrari

Al ontkennen sommige coureurs het, blijft het een jongensdroom voor iedere coureur: racen voor het team van Ferrari. De rode auto’s, het knalrode overall, de Tifosi en de mystiek die rondom dit magische team heen hangt. Het laatste constructeurskampioenschap voor de Italianen werd gewonnen in 2008. Tot de laatste seconden van dat seizoen leek het er ook op dat Felipe Massa het coureurskampioenschap zou winnen, maar dit werd uitgerekend door Hamilton afgepakt.

Hamilton’s voorgangers
Michael Schumacher is de laatste coureur die als wereldkampioen naar Ferrari vertrok en ook in Maranello titels binnenhengelde. In 1996 vertrok de tweevoudig wereldkampioen van Benetton naar Ferrari en won hij hier tussen 2000 en 2004 nog eens vijf titels. Schumacher is tot op heden de laatste coureur die dit kunstje flikte. Kimi Räikkönen was immers nog geen kampioen toen hij in 2007 de ‘Red Baron’ verving bij Ferrari.

Fernando Alonso verkaste in 2010 naar Ferrari. Na twee tegenvallende seizoenen bij Renault vond hij het wel welletjes en probeerde hij zijn geluk te beproeven bij het team van Ferrari. Na sensationele overwinningen in Bahrein, Duitsland, Italië, Singapore en Korea maakte hij grote kans om kampioen te worden dat jaar. Ware het niet dat hij in de laatste race van het seizoen na de pitstops lange tijd vast zat achter Vitaly Petrov. Hierdoor won Sebastian Vettel het kampioenschap. Een soortgelijk lot trof hij in 2012. Na drie overwinningen ging hij de laatste race in als kampioenschapskandidaat. Vettel spinde in de eerste ronde, maar won alsnog het kampioenschap. De lege blik van Alonso na de Braziliaanse Grand Prix karakteriseerde zijn gevoel. Tot twee keer toe zo dichtbij, maar ook zover weg. Eind 2014 nam hij afscheid van de Scuderia en werd hij vervangen door aartsrivaal Sebastian Vettel.

Fernando Alonso 2012
De befaamde lege blik van Alonso

Vettel won in 2015 zijn tweede race voor het team. Nadat hij een jaar droog stond won hij de Maleisische Grand Prix van de oppermachtige Mercedes-coureurs. Pas in 2017 kon hij vechten voor het kampioenschap, maar door technische malheur en rijdersfouten was het Lewis Hamilton die aan het langste eind trok. Waar Ferrari en Vettel in 2018 de snelste auto hadden, waren het opnieuw rijdersfouten die Vettel de das om deden. Waar hij veel punten liet liggen, was het alweer Lewis Hamilon die het kampioenschap op zijn naam schreef. Na een enigszins tegenvallend 2019 werd nog voor de eerste race van 2020 duidelijk dat Vettel in 2021 afscheid zou nemen van Ferrari.

Hamilton aan zet
Vanaf volgend jaar is het de beurt aan Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen weet inmiddels wel hoe hij wereldkampioenschappen moet winnen, maar met Ferrari lijkt dit ogenschijnlijk toch lastiger. Hamilton moet putten uit zijn ervaring en zijn team inspireren om tot het gaatje te gaan. Hij zal moeten samenwerken met de Italianen om de auto te ontwikkelen en moet hij zorgen dat de strategie bij het team op orde komt.

Als Hamilton erin slaagt om zijn droom te verwezenlijken en Ferrari naar een nieuwe wereldtitel te leiden, zal hij niet alleen zijn eigen nalatenschap versterken, maar ook een hoofdstuk toevoegen aan de rijke geschiedenis van het legendarische team uit Maranello. Eindigt het Ferrari-sprookje van Lewis Hamilton net zoals bij Fernando Alonso en Sebastian Vettel? Of schrijft Lewis Hamilton geschiedenis? De tijd zal het leren.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS