Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Startcrash Kelvin Snoeks: "Op allerlaatste moment zag ik Sims staan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 augustus 2009 18:23

SPA-FRANCORCHAMPS – Kelvin Snoeks heeft tijdens de International Formule Master-races op het F1 Grand Prix-circuit van Spa-Francorchamps (België) afgelopen weekeinde zijn tanden laten zien. Gedurende het gehele weekeinde demonstreerde de jonge coureur van AR Motorsport voldoende ruwe snelheid, helaas voor hem greep Snoeks net naast de prijzen. Een inhaalrace op zaterdagmiddag werd beloond met de elfde plaats. Op zondagmorgen werd Snoeks echter al snel slachtoffer van een crash in de openingsronde van het zeventienkoppige internationale startveld.

Kelvin Snoeks

Snoeks trapte zijn avontuur in de Belgische Ardennen direct goed af tijdens de enige vrije training op vrijdagmiddag. In de dertig minuten durende sessie ging de 21-jarige coureur enkel op reeds gebruikte banden onderweg om een lekker ritme op te bouwen op het 7.004 meter lange circuit. Pas halverwege de oefenrit ging hij over op nieuwe banden en liet een veelbelovende vijftiende tijd noteren.

In de kwalificatiesessie op zaterdagochtend ging Snoeks de baan op om te proberen een snelle rondetijd neer te zetten. Hij koos daarbij als enige deelnemer om slechts 1 set nieuwe banden te gebruiken. Terwijl de meeste deelnemers halverwege deze krachtmeting met een tweede verse set hun tijden wisten aan te scherpen, moest Snoeks genoegen nemen met vijftiende startpositie voor de race op zaterdagmiddag.

RACE 01 + 02
Met een redelijke goede start kwam Snoeks vlot van zijn plaats. Hij wist in de openingsfase een concurrent te verschalken en stootte niet veel later door naar plaats dertien toen iemand voor hem van de baan spinde. Snoeks kon het tempo van zijn voorgangers in de bochten goed bijbenen, maar kwam met name topsnelheid te kort op de lange rechte stukken van het legendarische circuit. Toen Frankie Provenzano en Andrea Roda spinden klom Snoeks nog verder naar voren. Na twaalf ronden werd Snoeks uiteindelijk als elfde afgevlagd. Een prestatie die net niet met punten beloond werd.

Met een puntenfinish ten doel gesteld voor de tweede race, een aangepaste set-up van de bolide en een extra verse set nieuwe banden kwam de inwoner van Zwaanshoek op zondagmorgen met een wereldstart van zijn plek. Het noodlot sloeg echter toe bij Snoeks toen Alexander Sims prompt met zijn wagen op de startgrid bleef stilstaan. Terwijl de rest van het veld de Britse coureur op een haar na wist te ontwijken, crashte Snoeks met hoge snelheid vol tegen de huidige Formule 3 Euroseries-coureur aan. Met veel schade aan zijn bolide moest Snoeks voortijdig het strijdtoneel verlaten.

KELVIN SNOEKS: “Ik ben erg tevreden met mijn optreden op zaterdag. Ondanks dat ik topsnelheid miste op de lange rechte stukken door de korte versnellingsbakverhoudingen, wist ik door aanvallend te rijden veel posities goed te maken, wat aangeeft dat mijn racesnelheid oké was. Helaas werd mijn optreden net niet met punten beloond. Op zondag was ik al snel slachtoffer van het gebruikelijke gedrang bij de start. Ik zag pas op het allerlaatste moment Sims plotseling voor me stil staan en wist hem niet meer te ontwijken. Dat was flink balen want ik was de enige met een nieuwe set banden en we hadden de auto zo afgesteld dat ik meer topsnelheid zou hebben op de lange rechte stukken van Spa-Francorchamps. De gasten van mijn hoofdsponsor HDI-Gerling hebben zich in ieder geval uitstekend vermaakt, want ze hebben met volle teugen kunnen genieten van de Formule 1-race. Zelf kijk ik liever vooruit naar volgend weekend waar de International Formula Master races op Oschersleben worden gehouden. Het is mijn favoriete baan waar we veel kilometers hebben gemaakt. Ik moet daar zeker gaan scoren!”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONALFORMULA MASTER – FRANCORCHAMPS, 29.08.2009
01. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 12 ronden, 27:03.583
02. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 04.335s
03. Simon Trummer (SUI), Iris Project, + 05.325s
11. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 37.924s

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – FRANCORCHAMPS, 30.08.2009
01. Alexander Rossi (USA), ISR, 12 ronden, 30:52.767
02. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, + 00.849s
03. Erik Janis (CZE), ISR, + 03.295s
DNF. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 12 ronden

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS