Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks heeft zin in Formula Master: "Echt racen op de limiet"

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 13 mei 2009 14:42

ZWAANSHOEK – Kelvin Snoeks staat aan de vooravond van een nieuwe stap in zijn autosportcarrière. Dit weekeinde vindt op het Franse stratencircuit van Pau (15 en 17 mei aanstaande) de seizoensopener plaats van het International Formule Master-kampioenschap. Een zeer competitieve klasse die als springplank geldt naar de top van de autosport. Snoeks is er bij en heeft zichzelf een duidelijk doel gesteld: met het Nederlandse raceteam AR Motorsport tussen de gevestigde orde in de toptien proberen te finishen. Hij weet zich gesteund door zijn voorbereidingen op de verschillende Europese circuits.

Kelvin Snoeks naar Formula Master

Als opstapklasse voor jonge talentvolle coureurs, is de International Formule Master een vergelijkbare tegenhanger van de populaire Formule 3-raceklassen. Doordat in 2009 twee races worden gehouden in het voorprogramma van de Formule 1 en zes in het FIA WTCC-weekend, is de klasse automatisch voorzien van brede (media)aandacht (live op Eurosport!). De inzet van identieke wagens, motoren, banden en brandstof voor alle deelnemers, garandeert dus dat in dit kampioenschap juist de coureur de bepalende factor is voor succes. Een ideale mogelijkheid dus voor bedrijven of merken om zich te tonen op een breed internationaal niveau. De winnaar van de International Formule Master 2009 krijgt waarschijnlijk een heuse Formule 1-test aangeboden.

In de voorbije testsessies liet Snoeks er geen gras over groeien. Ofschoon de meeste banen compleet nieuw voor hem waren, stond de 21-jarige coureur prima zijn mannetje in de verschillende tests op de circuits van Valencia, Imola, Brno en Hungaroring. Op Valencia (Spanje, 01 en 02 maart) voelde de rookie voor de eerste keer de krachtige bolide aan de tand. Op Imola (San Marino, 18 en 19 maart) vervolgde Snoeks zijn testoptreden. De rijder met startnummer 31 zat er met snelle rondetijden direct goed bij, totdat compleet versleten remblokken roet in het eten gooiden. Door een uitstapje naast de baan kwam hij de eerste dag niet meer in actie. Op dag twee zat hij er weer goed bij. Een code-rood-situatie zorgde er voor dat hij zijn tijden niet verder meer kon aanscherpen.

Ook leerde Snoeks voor de eerste keer het circuit van Bnro (Tsjechië, 21 en 22 april) kennen. Op dag één kwam hij echter niet in actie doordat de motor spontaan ontplofte. Op de afsluitende dag waren er nog problemen met het datasysteem. Nadat het euvel weer was opgelost liet Snoeks snelle rondetijden op de chrono’s draaien. Op het circuit van Hungaroring (Hongarije, 27 en 28 april) probeerde hij de stijgende lijn door te trekken. Door een verkeerde set-up kwam hij echter niet aan de gewenste rondetijden. Op dag twee begon Snoeks met een compleet nieuwe wagenafstelling aan de sessie. Hoewel Snoeks eerder dan de rest het circuit verliet, zat hij er met nieuwe banden na de lunchpauze bijzonder goed bij.

Met een schitterend autosportcontract op zak en met de rugdekking van een nieuwe hoofdsponsor HDI-Gerling Verzekeringen N.V. uit Rotterdam staat Snoeks aan de vooravond van een prachtig seizoen. Gelet op de doelstellingen behoort een toptien-resultaat in het eindklassement absoluut tot de mogelijkheden.

KELVIN SNOEKS: “Het wordt een spannend seizoen. Niemand in dit kampioenschap zal elkaar hier een duimbreed toegeven. Het wordt dus echt racen op de limiet. Na mijn testoptreden in de voorbije maanden waar ik ontzettend veel geleerd heb, ben ik zo scherp als je maar zijn kan. Ook de samenwerking met mijn team verloopt bijzonder goed. Tenslotte staat de International Formule Master meer dan ooit in de schijnwerpers. Dit jaar worden de races dat in het voorprogramma van de FIA WTCC (zes weekenden) en Formule 1 (twee weekenden) live door Eurosport uitgezonden en is de klasse voorzien van brede media aandacht. Op het stratencircuit van Pau hoop ik natuurlijk goed voor de dag te komen. Als ik de races echter zonder schade weet uit te rijden dan ben ik dik tevreden!”

INTERNATIONAL FORMULE MASTER KALENDER 2009: 
16 – 17 mei WTCC Pau (Frankrijk)
30 – 31 mei WTCC Valencia (Spanje)
20 – 21 juni WTCC Brno (Tsjechië)
18 - 19 juli WTCC Brands Hatch (Engeland)
25 – 26 juli Formule 1 Hungaroring (Hongarije)
29 – 30 augustus Formule 1 Spa-Francorchamps (België)
05 – 06 september WTCC Oschersleben (Duitsland)
19 – 20 september WTCC Imola (Italië)

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS