Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks krijgt vliegles bij startcrash

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2009 13:46

BUDAPEST – Kelvin Snoeks toonde zich zondag een ‘hoogvlieger’ tijdens de tweede race van het International Formula Master kampioenschap op de Hungaroring, maar helaas enkel in de letterlijke betekenis van het woord. In het voorprogramma van de F1 Grand Prix van Hongarije raakte de AR Motorsport coureur buiten zijn schuld betrokken bij een startcrash waarna zijn bolide metershoog de lucht in werd gekatapulteerd. Het bleek een symbolisch einde van Snoeks' eerste weekeinde voor de ogen van de Formule 1-teambazen, daar de debutant ook een moeizaam verloop van de kwalificatie en openingsmanche op zaterdag kende.

Zonder de mogelijkheid om zich gedegen voor te bereiden op de kwalificatie op het 4,381 kilometer lange circuit nabij Budapest, moesten Snoeks en zijn vijftien collega’s op vrijdagmiddag direct aan de slag in de voor de startopstelling beslissende tijdtraining. Met het Formule 1-rubber nog vers op de baan, bleek deze veertig minuten durende sessie een zware kluif voor de debutant in Nederlandse dienst. Door af en toe even langs de ideale lijn te schieten, pikten zijn banden veel ‘vieze’ rubberdeeltjes op, waardoor Snoeks zichzelf feitelijk buitenspel zette voor een goede klassering. De 21-jarige coureur moest hierdoor genoegen nemen met de zestiende startplaats voor de openingsrace op zaterdagochtend.

KELVIN SNOEKS: “Hoewel we voor aanvang van het seizoen hier een dag getest hadden, konden we vrijdag de verzamelde data en ervaring direct overboord gooien daar het achtergebleven rubber van de Formule 1 wagens voor een totaal ander plaatje zorgde. Op de ideale lijn had je zoveel grip, gewoon ongelooflijk. Maar als je eenmaal kort hiervan afweek, vervuilde je je echter banden dusdanig dat het twee volle ronden kostte om ze weer schoon te rijden. Die tijd heb je niet op nieuwe banden in de kwalificatie...”

RACES
Na een gedegen start vanaf de zestiende positie kon Snoeks gedurende het merendeel van de wedstrijd prima het tempo van zijn voorgangers volgen. Door het bochtige karakter van het heuvelachtige circuit bleek inhalen echter een utopie. Aanhaken en hopen op foutjes van zijn tegenstanders was dus het devies. Nadat de winnaar van de laatste wedstrijd, de Rus Alessandro Koezkin, halverwege de race de zwarte vlag werd getoond, ging deze zo plots van het gas, dat Snoeks hem weliswaar kon inhalen, maar hiervoor wel weer van de ideale lijn moest afwijken. Door het verlies aan grip als gevolg van deze manoeuvre, verloor Snoeks de aansluiting op zijn voorgangers en eindigde hij de zeventien ronden tellende race derhalve in veertiende positie.

Een perfecte start op zondagmorgen, waarbij hij bij het verlaten van de startopstelling direct twee man passeerde, gaf Snoeks veel vertrouwen. Het mocht helaas niet zo zijn. Nadat de voor hem rijdende Pal Varhaug en Simon Trummer elkaar raakten op hun weg naar de eerste bocht, kwam deze laatste dwars op de baan te staan, waarna Snoeks hem met geen mogelijkheid meer kon ontwijken. Met een snelheid van 210 kilometer per uur klapte de AR motorsport coureur volop de gele Iris Project bolide van de Zwitser, waarna hij twee meter hoog de lucht in werd gelanceerd. Met veel schade aan zijn wagen was Snoeks gedwongen direct de handschoen in de ring gooien.

KELVIN SNOEKS: “Een teleurstellend einde aan een teleurstellend weekend. Op zaterdag kon ik het tempo van de anderen goed volgen, maar hen simpelweg niet inhalen. Ik wist dus dat ik zondag bij de start mijn slag moest slaan om me naar voren op te werken. Dat ging in eerste instantie goed, totdat ik Trummer dwars voor me zag staan. Ik kon hem niet meer ontwijken en vloog over hem heen. Erg jammer om zo te race te beëindigen, te meer daar dit mijn eerste weekend voor de ogen van de Formule 1-teams was. Mijn felicitaties overigens aan Paul Meijer en het team voor de behaalde podiumfinish, een mooi resultaat! Zelf krijg ik op Spa-Francorchamps volgende maand gelukkig nog een herkansing om te scoren in het voorprogramma van de GP van België. Een mooie baan waar ik nu al erg naar uitkijk.”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – HUNGARORING, 25 JULI 2009
01. Josef Kral (CZE), JD Motorsport, 17 ronden, 28:22.939
02. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, + 04.124s
03. Alexander Rossi (USA), ISR, + 09.359s
14. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 46.607s

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – HUNGARORING, 26 JULI 2009
01. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, 17 ronden, 28:15.910
02. Paul Meijer (NED), AR Motorsport, 01.554s
03. Erik Janis (CZE), ISR, + 11.802s
DNF. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 16 ronden

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS