Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks trotseert wolkbreuk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juni 2009 12:52

BRNO – Kelvin Snoeks blikt positief terug op een leerzaam en productief weekeinde in Tsjechië. Tijdens de derde ronde om het International Formula Master-kampioenschap op het Automotodrom Brno maakte de AR Motorsport-coureur zijn eerste waardevolle meters in het nat en boekte de 21-jarige coureur veel progressie in met name de afsluitende manche op zondag. Ondanks de verraderlijke weersomstandigheden tijdens de vrije trainingen en kwalificatie, sloot de debutant op zondag het weekend af met een verdienstelijke negende klassering.

Kelvin Snoeks

Kelvin Snoeks zag op vrijdag de twee 45 minuten durende vrije trainingen vrijwel letterlijk in het water vallen nadat een heuse wolkbreuk het 5,403 kilometer lange circuit had overvallen. Ondanks de verraderlijke omstandigheden, beschouwde de jonge coureur uit Nieuw-Vennep de totaal verregende piste als een geschenk uit de hemel. In tegenstelling tot zijn meeste concurrenten, is Snoeks in het voorseizoen nog niet in de gelegenheid geweest in de regen te testen, waardoor hij op vrijdag extra veel kilometers maakte om ervaring op te doen en zijn wagenafstelling voor het natte asfalt te optimaliseren. In beide trainingen kon Snoeks zich prima meten met zijn teamgenoot Dennis Retera, wat aangaf dat beiden de limiet van hun bolides opzochten.

Halverwege de kwalificatie op zaterdagochtend kwamen Snoeks en zijn in Haarlem gevestigde team voor een dilemma op de snel opdrogende baan: namen ze het risico om vroeg op slicks over te stappen of gingen ze op ‘safe’ door een tweede set regensloffen te monteren? Samen met zijn engineer besloot Snoeks na wikken en wegen om ook zijn tweede run op regenbanden te rijden. Bij het vallen van de vlag bleek de baan echter zo te zijn opgedroogd dat de rijders met droogweerbanden in het voordeel waren. Snoeks moest derhalve genoegen nemen met de dertiende startplaats voor beide races.

Onder een voorzichtig zonnetje ging ’s middags op volledig droog asfalt de vijfde race van het seizoen van start. Snoeks kwam goed uit de startblokken, maar moest bij het verlaten van de grid plots uitwijken voor de stilgevallen bolide van Simon Trummer. Hierdoor verloor hij direct de aansluiting op de rijders voor hem, hetgeen hem als onervaren rijder niet hielp in zijn opmars. Wel kon Snoeks met gemak afstand nemen van Patrick Reiterer, Matteo Davenia en Simon Trummer. Na een eenzame race eindigde Snoeks de negentien ronden tellende openingsrace uiteindelijk als twaalfde.

Op zondagmiddag gooide Snoeks hoge ogen door een zeer sterke afsluitende race van het weekeinde te rijden. Na een superstart mengde Snoeks zich in een fel gevecht met teamgenoot Dennis Retera, Simon Trummer en Patrick Reiterer. De twee Iris Project-coureurs was hij al snel de baas, maar Retera bleek lastiger te verslaan.

Hoewel Snoeks beduidend sneller was dan zijn snelle teamgenoot, zag hij geen kans deze in te halen. Met een negende plaats aan de finish mocht de rookie echter uiterst tevreden zijn. Naast snelheid toonde Snoeks tijdens de veertien ronden tellende race vooral ook veel race-inzicht en vooruitgang, wat veel belovend is voor de komende raceweekends.

KELVIN SNOEKS: “Ik ben best tevreden met het verloop van dit weekend. De totaal verregende vrije trainingen op vrijdag zag ik met het team als een uitstekende testgelegenheid. Helaas dat we aan die ervaring zaterdagochtend niet veel hadden toen het in de kwalificatie ras opdroogde. In de openingsrace moet ik toegeven dat de omslag van regen naar droog me best even opbrak. Zonder ook maar een meter hier op een droge baan te hebben gereden, had ik in de beginfase van de race wat moeite om mijn aanpak aan te passen. Met mijn race van zondag ben ik daarentegen erg content. Ik heb gestreden voor wat ik waard ben, al kon ik Dennis net niet verschalken. Ik reis nu direct door naar Spa-Francorchamps voor een eendaagse collectieve test. Deze wil ik nuttig gebruiken omdat we als geheel, team en rijder, nog meer snelheid uit de wagen moeten kunnen halen.”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONALFORMULA MASTER – BRNO, 20.06.2009
01. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 19 ronden, 35:21.057
02. Pal Varhaug (NOR), Jenzer Motorsport, + 10.693s
03. Josef Kral (CZE), JD Motorsport, + 11.043s
12. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 50.368s

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – BRNO, 21.06.2009
01. Alexander Rossi (USA), ISR, 14 ronden, 25:57.064
02. Vladimir Arabadzhiev (BUL), JD Motorsport, + 07.005s
03. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 07.266s
09. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 37.843s

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS