Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks: "Ik had met een superactie drie man te pakken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 september 2009 12:01

OSCHERSLEBEN – Kelvin Snoeks was afgelopen weekeinde op het circuit van Oschersleben hard op weg naar een verdiende puntenfinish in de International Formula Master, maar zag zijn goede optreden net niet beloond. In een ijzersterk deelnemersveld werd de Nederlander als negende en achtste afgevlagd. Toch verliet Snoeks het circuit op Duitse bodem met een opgewekt gevoel. Op Oschersleben won hij veel aan snelheid waardoor hij meer dan ooit tevoren uitkijkt naar de volgende racemeetings.

VRIJE TRAININGEN EN KWALIFICATIE
Snoeks benutte de eerste vrije training op vrijdagmorgen optimaal om een goede wagenafstelling te vinden voor het 3.696 meter lange circuit. Ondanks geduchte internationale concurrentie klokte de coureur uit Zwaanshoek al snel rondetijden die tegen de topacht aanleunden. Gedurende de tweede sessie ging Snoeks over op nieuwe banden. Hij probeerde met het setje vers rubber optimaal te pieken, maar kwam daarmee net een fractie te kort. Hij eindigde de sessie als negende. Enkele kleine aanpassingen aan zijn bolide voor aanvang van de kwalificatie gaven hem op vrijdagmiddag uiteindelijk het benodigde extra duwtje in de rug. Tijdens deze dertig minuten durende, voor de startopstelling beslissende, tijdtraining realiseerde hij met zijn eerste set nieuwe banden snelle rondetijden, maar kwam er met de tweede set niet aan te pas. Hij moest genoegen nemen met de elfde plaats op de grid.

RACE 01 + 02:
Snoeks kwam op zaterdagmiddag goed uit de startblokken en wist op het lange rechte stuk direct een concurrent te verschalken. Toen een rijder vlak voor hem van de baan spinde won hij nog een positie. In het vervolg van de 28 ronden tellende race dichtte Snoeks razendsnel het gat naar Vladimir Arabadzhiev, maar wist de Bulgaarse coureur op het korte en bochtige circuit niet te passeren. Snoeks haalde alles uit de kast om alsnog voorbij de rijder van JD Motorsport te komen en een achtste plaats veilig te stellen. Deze plaats geeft het recht om de tweede race van poleposition te vertrekken. Helaas bleek Arabadzhiev net te sterk en moest Snoeks genoegen nemen met de negende plaats aan de finish.

In de race van zondag kwam Snoeks met veel wielspin niet goed van zijn plaats en viel terug naar de laatste positie. Hij vocht zich echter dapper in de race door in de tweede bocht met een bijzonder fraaie inhaalactie maar liefst drie concurrenten van zich af te schudden. Met snelle en constante rondetijden wist Snoeks aan te klampen bij Alexander Rossi. De Amerikaan hield de deur stevig dicht waardoor Snoeks op zijn positie bleef steken. De rijder met startnummer 31 werd na 21 hard bevochten ronden keurig als achtste afgevlagd.

KELVIN SNOEKS: “Ik ben heel tevreden over dit weekend. De snelheid zat er direct op vrijdag goed in. Het enige waar ik nog flink aan moet werken is het optimaal benutten van nieuwe banden in de kwalificatie want daar liet ik kostbare tijd liggen. In de eerste race ging ik voor een top acht finish waardoor je automatisch verzekerd bent van de poleposition voor de tweede race. Ik kwam echter net iets te kort om Arabadzhiev te passeren. Misschien had ik tegen het einde van de race meer moeten pushen. In de tweede race had ik met een superactie meteen drie man te pakken. Ik reed constante ronden en noteerde de zesde snelste rondetijd van alle deelnemers. Dit weekend geeft me veel zelfvertrouwen zodat ik met een goed gevoel afreis naar Imola (19 en 20 september aanstaande).”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONALFORMULA MASTER – OSCHERSLEBEN, 05.07.2009
01. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 28 ronden, 40:33.575
02. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 02.497s
03. Erik Janis (CZE), ISR, + 05.488s
09. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 24.515s

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – OSCHERSLEBEN, 06.07.2009
01. Josef Kral (CZE) JD Motorsport, 21 ronden, 29:10.001
02. Vladimir Arabadzhiev (BUL), JD Motorsport, + 04.798s
03. Pal Varhaug (NOR), Jenzer Motorsport, + 05.684s
08 Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 15.939s

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS