Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks kent pechweekeinde in Brands Hatch

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 juli 2009 18:48

BRANDS HATCH – Kelvin Snoeks heeft afgelopen weekeinde snelheid en karakter getoond tijdens de vierde ronde van het International Formula Master kampioenschap op Brands Hatch. Op Engelse bodem was de AR Motorsport-coureur tijdens de trainingen op vrijdag direct op dreef, maar viel zijn voornemen om zich tevens in de voorste gelederen te kwalificeren letterlijk en figuurlijk in het water. Na een moeizame eerste race op zaterdag, revancheerde Snoeks zich op zondag aanvankelijk goed. Een aanrijding met een andere deelnemer zorgde echter voor een voortijdig einde aan zijn opmars.

VRIJE TRAININGEN EN KWALIFICATIE
Na vorige week al kennis gemaakt te hebben met het 3,703 kilometer lange circuit tijdens een gastoptreden in het Brits Formule 3-kampioenschap, ging Snoeks in de vrije trainingen op vrijdag direct voortvarend van start. Op een opdrogende baan kon de 21-jarige coureur zich op zowel nieuwe als gebruikte banden prima meten met de kop van het veld. Zijn goede hoop op een topklassering in de kwalificatie werd echter door de weergoden gedwarsboomd. Minuten voor aanvang van de voor de startopstelling beslissende tijdtraining legde een korte wolkbreuk het bochtige en heuvelachtige circuit in Zuidoost Engeland volledig blank. Ook op een natte baan klokte Snoeks verbluffende tijden die hem een startplaats in de voorste gelederen zou opleveren. Maar toen de baan in de slotfase van de dertig minuten durende kwalificatiesessie snel opdroogde, verloor Snoek het momentum omdat zijn regenbanden op dat moment al te oververhit waren om zijn tijd nog verder aan te scherpen. Hierdoor moest de debutant toch genoegen nemen met de negende startplaats voor de openingsrace op zaterdag.

KELVIN SNOEKS: “Een domper, dan kun je wel stellen. In de twee trainingen en tijdens het natte deel van de kwalificatie behoorde ik tot de beste van het veld. De negende startplaats stelt me dan ook allesbehalve tevreden. Ik ga proberen in beide races veel terrein goed te maken. Inhalen is hier niet makkelijk, maar ik doe mijn best!”

RACE 01 + 02
Vanaf de negende startplaats kwam Snoeks op zaterdagmiddag netjes uit de startblokken. Even kon de AR Motorsport-coureur zich voor de Bulgaar Vladimir Arabadzhiev op de achtste positie nestelen, maar al snel merkte hij dat hij op de droge baan niet genoeg tegenstand kan bieden aan zijn achtervolgers. Ondanks een rondenlang, adembenemend gevecht met Tiago Petiz viel Snoeks in het verloop van de 28 ronden tellende race terug naar de elfde positie. Toen in de slotfase van de wedstrijd de diffuser van zijn bolide ook problemen ging vertonen, was voor Snoeks de strijd gestreden.

Gebrand op sportieve revanche, maakte Snoeks op zondagmiddag een goede start die hem direct terug in de toptien bracht. Een volgende inhaalpoging op Simon Trummer verging echter niet zonder slag of stoot. Toen Snoeks zijn wagen naast die Trummer plaatste, gooide de Zwitser abrupt ‘de deur dicht’. Met een verbogen linker voorwielophanging moest Snoeks derhalve in de zesde ronde zijn wagen aan de kant zetten.

KELVIN SNOEKS: “Op zaterdag worstelde ik met de veranderde weer- en baanomstandigheden en kwam ik gewoonweg niet in mijn ritme. Vastberaden om het weekend positief af te sluiten, viel ik na het doven van de startlichten in de tweede race op zondag direct aan. Ik was beduidend sneller dan een paar jongens voor me, maar mijn opmars staakte toen Trummer op me instuurde. Einde race. Erg jammer, want ik had het gevoel nog veel verder door te kunnen stoten…”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONAL FORMULA MASTER - BRANDS HATCH, 18 JULI 2009
01. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 28 ronden, 37:17.379
02. Josef Kral (CZE), JD Motorsport, + 00.401s
03. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 19.601s
11. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 1:15.782s

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER - BRANDS HATCH, 19 JULI 2009
01. Alessandro Kouzkin (RUS), Cram Competition, 21 ronden, 27:51.840
02. Alexander Rossi (USA), ISR, + 00.746s
03. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 03.764s
DNF. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 15 ronden

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS