Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Nederland doet naam als 'Streetfighters' eer aan

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 mei 2009 14:28

Nadat het seizoen in de A1GP powered by Ferrari ongewild vroeg ten einde kwam voor Dennis Retera, kon hij zich op het allerlaatste moment bij de squad van AR Motorsport voegen. Retera kon dankzij de steun van Have More Fund en Antonov deel nemen aan de race van de Formule Masters op het Franse circuit van Pau. Dat Nederlanders hard gaan op stratencircuits bewees andermaal Dennis Retera. De streetfighter uit Best scoorde een knappe tweede plaats.

Retera op podium

"Mijn eerste race weer sinds lange tijd. Ik hoorde vorige week dat ik met de Formula Masters een test mocht doen en dat er dan een kans was om de eerste race in Pau te kunnen rijden. Aangezien het zo kort dag was, kon ik niet meer een dag testen maar zijn we zo het raceweekend in gegaan. Gelukkig had ik wel een paar jaar terug een race hier gereden, dus wist waar ik links en rechtsaf moest", verklaarde Retera, die eerst de mogelijkheden van de auto ging verkennen. "De eerste training bestond vooruit uit meters maken, auto leren kennen. Alhoewel dat niet altijd even makkelijk is op een stratencircuit. Je moet het echt stap voor stap doen, want ga je een keer te ver, dan lig je in de muur."

De kwalificatie liep nog niet naar behoren: "In de kwalificatie had ik last van onderstuur. Bij deze banden moet je echt een aantal ronden je banden opwarmen en de piek komt pas later. Omdat ik meteen ben gaan pushen duurde het gewoon langer voor ik temperatuur in mijn voorbanden had en daardoor wat minder grip aan de voorkant had."

In de race vlogen de vonken ervan af. "Gestart van P14, pakte ik met de start al een paar man en toen en zoals gewoonlijk gebeurden er best wel wat op een stratencircuit en voor mij was het gewoon erg belangrijk net als in de trainingen progressie blijven maken en vooral uitrijden. Kilometers maken en finishen. Toen ik op de achtste plaats was gekomen en een groot gat voor en achter me had, ben ik wat rustiger gaan rijden omdat mijn pushrots waren verbogen door de chicane. Deze vergt veel van je auto en ik wilde natuurlijk deze positie maar al te graag behouden, omdat er voor de topacht een ‘reversed grid’ is", liet de Bestenaar weten.

"Omdat ik op P8 was gefinisht in race 1, mocht ik van pole starten voor race 2. Het was nog wel even spannend want met opstellen begon het wat ligt te regenen. Uiteindelijk bleef het droog en maakte ik een goede start mee. Toen heb ik best nog wat gevechten gehad en met coureurs in contact gekomen om mijn eerste plaats te verdedigen. Twee mensen hebben het niet overleeft en werden gelanceerd, gelukkig liep bij beide situaties de auto geen schade op. In de negende ronde werd ik wel ingehaald. Ik verdedigde maar ik wilde er ook nog een beetje snelheid in houden. Dus bleef ik een beetje in het midden van de baan, maar het was een ‘do or die move’ en Kouzkin remde zo laat. Het zag er even naar dat hij ook zou door schieten. Helaas hield hij hem aan de binnenkant en kon ik niets meer doen. Jammer dat ik nog was ingehaald, maar top dat we met een P2 het weekend kunnen afsluiten en ook voor het team AR Motorsport voor wie het ook een debuutrace was! Dit geeft veel vertrouwen voor de volgende race in twee weken in Valencia. We willen van hieruit verder bouwen, de verschillen met de kop zijn van begin tot het einde van het weekend veel kleiner geworden en nu moeten we deze stijgende lijn door trekken!"

Verslag Race 1 Pau

Verslag Race 2 Pau

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS