Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks: "Gegokt en verloren"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 september 2009 11:46

IMOLA – Kelvin Snoeks heeft zijn debuutseizoen in de International Formula Master Series (IFM) op Italiaanse bodem sterk afgesloten. Tijdens de achtste en laatste ronde van het kampioenschap reed de AR Motorsport-coureur op het circuit van Imola op zondag een ijzersterke race die werd beloond met de negende plaats. Een goede start en diverse opmerkelijke inhaalacties deden zijn misfortuin van de dag ervoor vergeten, toen Snoeks al in de openingsfase door een tegenstander van de baan werd getikt. Na een jaar van voornamelijk zaaien, wil Snoeks volgend jaar een vervolg geven aan zijn IFM-carrière en met de opgedane kennis en ervaring dan oogsten.

Kelvin Snoeks

Onder tropische weersomstandigheden benutte Snoeks op vrijdag de twee slechts een half uur durende vrije trainingen ten volste om zijn wagen en zichzelf klaar te stomen voor de kwalificatie op zaterdag. Met een nieuw setje banden onder zijn witgroene bolide gemonteerd, noteerde Snoeks in de tweede sessie een veelbelovende elfde tijd. In de voor de startopstelling beslissende tijdtraining op zaterdagochtend moest Snoeks genoegen nemen met de twaalfde startplaats nadat hij te lang achter de voor hem rijdende Josef Kral was blijven hangen in de hoop een slipstream op te vangen.

KELVIN SNOEKS: “Tja, gegokt en verloren zeg maar. In de tweede vrije training op vrijdagmiddag zat het hele startveld enorm dicht op elkaar en kon ik goed meekomen met de jongens die normaliter de eerste drie startrijen bezetten. In de kwalificatie probeerde ik in de slipstream van Josef Kral een snelle tijd neer te zetten, maar hij nam onverwachts alle tijd om zijn banden op te warmen. Hierdoor zat ik niet alleen vast achter hem, maar verloor ik ook mijn momentum. Toen hij er echt voor ging zitten, waren mijn banden eigenlijk al over hun piek heen. Positief punt is dat we in ieder geval de snelheid hebben om druk te zetten. Ik hoop dan ook vanaf de twaalfde startplaats een paar posities goed te kunnen maken!”

In de openingsmanche op zaterdagmiddag zette Snoeks direct zijn woorden kracht bij door bij de start al twee opponenten te verschalken. Gezeteld in de tiende positie gloorde er nog meer winst aan de horizon, maar werd Snoeks al in de tweede ronde slachtoffer van een onbesuisde actie van een rijder achter hem. Aan het einde van het rechte stuk boorde Tiago Petiz zijn wagen in de achterkant van Snoeks’ bolide, waarna de Noord-Hollander in de grindbak zijn Waterloo vond.

In de zestiende en laatste race van het seizoen was Snoeks dan ook gebrand op sportieve revanche. Vanaf de dertiende en laatste startplek reed Snoeks een weergaloze eerste ronde die hem na de eerste doorkomst over start/finish al op de achtste plaats bracht. In het vervolg van de zestien ronden tellende race op het circuit waar de legendarische Ayrton Senna het leven liet, vocht Snoeks een enerverend duel uit met Frankie Provenzano. Hoewel de Italiaan uiteindelijk aan het langste eind trok, was Snoeks erg in zijn nopjes met de zwaarbevochten, maar welverdiende negende plaats.

KELVIN SNOEKS: “Ik ben blij dat ik mijn debuutseizoen met een goede race en dito resultaat heb afgesloten. In de openingsronden van de race op zondag kon ik echt aanvallen en heb ik zelfs twee rijders buitenom ingehaald in de ‘Tosa’ hairpin. Hoewel we het seizoen vandaag pas afsluiten, kijk ik al uit naar de komende maanden. Ik plan deze winter zowel op de circuits als in de simulator veel te testen om zo in 2010 goed beslagen ten ijs te komen voor mijn tweede seizoen in de International Formula Master.”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – IMOLA, 19 SEPTEMBER 2009
01. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 21 ronden, 35:19.244
02. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 16.489s
03. Vladimir Arabadzhiev (BUL), JD Motorsport, + 22.299s
DNF. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 19 ronden

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – IMOLA, 20 SEPTEMBER 2009
01. Alexander Rossi (USA), ISR, 16 ronden, 27:08.579
02. Josef Kral (CZE), JD Motorsport, + 1.698s
03. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 2.122s
09. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 20.250s

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS