Autosport Internationiaal Singleseaters • Formula Master

Kelvin Snoeks test Formula Master: "Kijken naar onze mogelijkheden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 maart 2009 10:01

VALENCIA - Onder prima weersomstandigheden heeft Kelvin Snoeks voor de eerste keer kennis gemaakt met de International Formule Master series op het circuit van Valencia. De Nederlander, die afgelopen twee jaar uitkwam in de Northern European Cup Formule Renault 2.0, maakte afgelopen zondag en maandag tijdens de eerste officiële test een prima debuut in deze raceklasse op Spaanse bodem. Met het oog op het nieuwe seizoen behoort deze serie voor de 21-jarige inwoner van Zwaanshoek samen met AR Motorsport tot één van de serieuze mogelijkheden om zijn autosportcarrière voort te zetten.

Kelvin Snoeks test Formula Master

Als opstapklasse voor jonge talentvolle coureurs, is de International Formule Master een vergelijkbare tegenhanger van de populaire Formule 3-raceklassen. Doordat in 2009 twee races worden gehouden in het voorprogramma van de Formule 1 en zes in het FIA WTCC-weekend, is de klasse automatisch voorzien van brede (media)aandacht (live op Eurosport). De inzet van identieke wagens, motoren, banden en brandstof voor alle deelnemers garandeert dus dat in dit kampioenschap juist de coureur de bepalende factor is voor succes. Een ideale mogelijkheid dus voor bedrijven of merken om zich te tonen op een breed internationaal niveau. De winnaar van de International Formule Master 2009 krijgt waarschijnlijk een heuse Formule 1-test aangeboden.

In de ochtenduren ging Snoeks op regenbanden naar buiten. Nadat hij de bolide voorzichtig had ingereden, liet hij na twee ronden oude slicks onder zijn wagen monteren. Snoeks zat op het halfnatte circuit steeds beter in zijn ritme, maar wist zich niet te verbeteren doordat hij iets teveel pushte. Nadat de baan helemaal was opgedroogd verruilde Snoeks zijn oude banden voor een nieuwe set en koos opnieuw het asfalt. Hij wist zijn tijden flink aan te scherpen, totdat zijn gordel los begon te zitten. Problemen met terugschakelen noopten hem uiteindelijk om zijn run voortijdig af te breken. Met zijn snelste tijd van 1:29.422 sloot Snoeks de ochtendsessie keurig in het middenveld af. Doordat hij de wagen moest delen met Mihai Marinescu, kwam de Nederlander pas weer op maandagmiddag in actie.

Nadat zijn teamgenoot vanmorgen een richttijd had gezet, was Snoeks na de lunchbreak opnieuw aan zet. Hij begon zijn run op oude banden en probeerde direct een snelle ronde op de chrono’s te zetten. Met alle risico’s van dien remde hij echter de laat in bocht 2, waardoor hij tijdelijk van de baan spinde. Niet veel later kwam hij met nieuwe banden op de proppen om zijn tijd alsnog te verbeteren. Tegen het einde van de dag liet hij voor de tweede keer een verse set banden monteren, waarmee hij een tijd van 1:28.751 wist te klokken. Met slechts 2,5 seconden achterstand op de snelste deelnemer (Fabio Leimer), kon hij en zijn team tevreden terugkijken op de eerste dag in de International Formule Master.

KELVIN SNOEKS: “Het waren twee bijzondere nuttige testdagen. Ondanks dat ik de wagen moest delen met Mihai, heb ik bijzonder veel geleerd van deze testsessie. Alles is nieuw voor mij. Deze wagen is een compleet andere auto dan de Formule Renault 2.0 die ik gewend ben. Vooral in de bochten ga je veel sneller door de neerwaartse druk. Ook de remmen en de prestaties van de motor zijn indrukwekkend. Eigenlijk was ik verbaasd dat ik al in mijn eerste test zo snel aan de auto heb kunnen wennen. Een snellere tijd had er vandaag zeker ingezeten, echter ging ik op sommige gedeelten net over de limiet. In de komende periode gaan we kijken naar onze mogelijkheden en bepalen welke volgende stap we op de autosportladder gaan zetten. Deze gave raceklasse smaakt absoluut naar meer!”

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS