Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Volop nieuwigheden in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018, het niveau blijft maar stijgen!

Uitgegeven door Peter Vader • 11 november 2017 13:29 • Print artikel

Het sportieve seizoen 2017 van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux was meer dan boeiend te noemen, waarbij Xavier Maassen (DVB Racing) en Glenn Van Parijs (Belgium Racing) tijdens een memorabele dubbele finale op het Circuit de Barcelona-Catalunya met de felbevochten titels gingen lopen. De kers op de taart, na een seizoen waarbij het niveau van de snelste monomerkencup van de Benelux opnieuw wat hoger kwam te liggen.

“In amper vijf jaar tijd zijn we er in geslaagd om de sprintraces in de Benelux opnieuw aanzien te geven”, stelt series manager Steven Stichelbout. “Het ‘motorsport-DNA’ van Porsche, en de hele uitstraling van het merk, is daarbij een extra bonus. Het verloop van het seizoen 2017 wist te bevestigen dat de keuzes die we sinds het begin maken de juiste waren. Onze felicitaties aan de kampioenen, dankjewel aan alle rijders en teams die de geschiedenis van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux helpen schrijven, en nu concentreren we ons op 2018. Ons kampioenschap wordt nog groter, haar troeven steeds talrijker.”

null

De 991 GT3 Cup GEN II komt er aan, de Fransen blijven

De eerste van die troeven is vast en zeker de introductie van de Porsche 991 GT3 Cup GEN II in de Challenge Benelux. Die komst garandeert meteen grotere startgrids, met van bij de start van het seizoen 2018 een mix tussen de GEN I en GEN II-bolides. Elke rijder kan dus een eigen keuze maken, al naar gelang zijn persoonlijke ambities. In 2017 leverde het al indrukwekkende startvelden op, de samenwerking met de Porsche Carrera Cup France wordt dan ook voortgezet. Net zoals dit jaar, zullen de Franse en de Benelux-rijders tijdens heel wat meetings samenrijden, wat eens te meer in indrukwekkende startgrids en een steeds hoger raceniveau zal resulteren!

null

Programma

De kalender 2018 mag best indrukwekkend worden genoemd, met circuits als Spa, Zandvoort en Zolder, maar ook Circuit Paul Ricard, onlangs nog toegevoegd aan de F1 kalender, om het seizoen in het gezelschap van de Porsche Carrera Cup France af te sluiten. Een prestigieus kader, dat zeker voor spektakel zal zorgen!

Eens te meer staat de deelnemers een ruim en verleidelijk programma 2018 te wachten.

April (TBC) : Test Day - Spa Francorchamps
03-05 mei: FIA World Endurance Championship - Spa Francorchamps
19-20 mei: Jumbo Racing Days - Circuit Park Zandvoort
09-10 juni: Porsche Racing Days - Circuit Park Zandvoort
medio Juli: TBC
15-16 september: FIA Truck Grand Prix - Zolder
13-14 oktober: GT4 Series - Circuit Paul Ricard

Gentlemen boven de 50 jaar in de schijnwerpers

Hoewel de strijd voor de algemene titel en de kroon in Klasse B opnieuw van het allerhoogste niveau zal zijn, vonden de organisatoren het gepast een derde categorie in het leven te roepen. Deze ‘Gentlemen’-klasse is gereserveerd voor rijders van meer dan 50 jaar, en wordt een sub-categorie van de Klasse B. In deze categorie zullen door Porsche gepassioneerde gentlemen drivers hun hartje kunnen ophalen, in een hoogstaande competitie die op prestigieuze circuits zal worden verreden.

null

Het Porsche Benelux Junior Program lost de verwachtingen in

Het Porsche Benelux Junior Program werd begin 2017 gelanceerd, waarbij een handvol jonge wolven onder begeleiding van Marc Goossens onmiskenbaar progressie boekten. “Al die jonge rijders leren kennen - stuk voor stuk met een eigen en uniek karakter - was zeker het meest interessante aspect”, aldus ‘The Goose’. “Sommigen hadden al wat ervaring, anderen dan weer niet, maar allemaal boekten ze gestaag en in amper enkele maanden duidelijk vooruitgang. Naast het rijden op zich, de fysieke voorbereiding en de communicatie met de media, heb ik ook de nadruk gelegd op een aspect dat me nauw aan het hart ligt: de relaties met de ingenieurs en de mecaniciens. Het was de bedoeling de Juniors te vormen, zodat ze na iedere run met de auto een steeds preciezere feedback konden geven. De meest getalenteerde van onze Juniors zal in de nabije toekomst zonder twijfel in staat zijn om op de internationale scene te schitteren. We kunnen de promotoren van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux alleen maar feliciteren met dit initiatief, want programma’s die jongeren helpen, die zijn er in de moderne autosport te weinig. Voor mij was het in ieder geval een verrijkende ervaring en ik kijk nu al uit naar het vervolg”

Ayhancan Guven

Ayhancan Güven Junior Benelux 2017!

Ondertussen werd de Junior Benelux 2017 verkozen. Het werd de jonge Turk Ayhancan Güven, amper 19, die het seizoen in de bekende kleuren van Attempto Racing afsloot. Hij reed in het verleden in de Turkse kartkampioenschappen, maar ook in de Porsche Sports Cup Germany en de Race of Champions in zijn land. In ons kampioenschap kwam hij uiterst sterk voor de dag, en reed tijdens de race in het voorprogramma van de 24 Uur van Le Mans zelfs even op de derde plaats, in een startveld van ontzettend hoog niveau. Als Junior Benelux 2017 krijgt hij voor het seizoen 2018 steun van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. We hebben dus het laatste nog niet van hem gehoord…

Zo, alle elementen zijn gekend. Na een voor iedereen welverdiende winterpauze kan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een nieuwe pagina van zijn nog korte, maar intense geschiedenis beginnen schrijven.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS