Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Jong talent: Sacha Norden, via rijtrainingen en Sprint Challenge naar de Porsche Carrera Cup Benelux

Uitgegeven door Peter Vader • 27 april 2023 14:00

Sacha Norden is een van de Nederlandse rijders die komend weekend aan de start staat op Spa-Francorchamps. Vorig jaar mocht hij tijdens de seizoensfinale op het circuit van Hockenheim al even proeven aan de Porsche Carrera Cup Benelux, maar nu staat hij aan de vooravond van zijn eerste volledige seizoen in de snelste merkencup van de lage landen. De rijder uit Boekelo heeft geen klassieke autosportachtergrond. “Ik ben begonnen met een rijtraining bij GP Elite”, vertelt hij. “Dat ging zó goed, dat ze me vroegen of ik nog een training wilde doen. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel, en dat was het moment dat GP Elite net de motorsportladder introduceerde, dus met de deelname aan de Porsche Sprint Challenge Benelux zette ik de volgende stap, en nadat ik daarin met de Porsche Cayman GT4 de titel gewonnen heb, begin ik nu in de Porsche Carrera Cup Benelux aan het volgende niveau.”

Sacha_Norden_portret

"En dat lukt al best aardig”
De overstap van de Cayman GT4 naar de 911 GT3 Cup is heel groot, zo stelde Norden al snel vast: “De Cayman is een geweldige auto, maar uiteindelijk toch meer een aangepaste straatauto, terwijl je in de Cup-versie van de 911 direct het idee hebt dat je in een raceauto zit. Zoveel meer grip, dat is echt een enorm verschil.” Omdat hij al vroeg wist dat de 911 zijn volgende doel was, reed Norden ook in de Cayman zo min mogelijk met hulpmiddelen als ABS en tractiecontrole, hoewel die daar wel zijn toegestaan. “Maar ik wilde het zoveel mogelijk zelf doen, zoals je dat in de 911 GT3 Cup ook moet. En dat lukt al best aardig”, lacht hij.

“Meteen verliefd geworden”
De officiële testdag van de Porsche Carrera Cup Benelux begin deze maand, vormde voor Norden de eerste kennismaking met het circuit van Spa-Francorchamps. “Ik ben meteen verliefd geworden”, zegt hij met hoorbaar enthousiasme. Uiteindelijk wist hij die testdag af te sluiten met de snelste tijd in de Pro-Am-categorie, maar zijn ambities reiken verder: “Natuurlijk is goed scoren in de Pro-Am-categorie mijn eerste doel, maar ik wil ook in het algemeen klassement voorin mee kunnen rijden. Wat verder naar de toekomst kijkend wil ik naar de Supercup.”

IVA Driebergen student
Sacha Norden combineert zijn raceactiviteiten met een HBO-opleiding automotive business management aan de IVA in Driebergen, waar hij aan zijn laatste jaar bezig is. “Gelukkig krijg ik wel de ruimte voor mijn race-activiteiten, maar daarvoor is het dan ook een auto-opleiding. En daarna zien we wel wat de toekomst brengt. Natuurlijk zou een positie als beroepscoureur fantastisch zijn, maar nu eerst maar eens een succesvol seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux!”

Sacha_Norden_Porsche_actie_trackPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS