Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Glenn Van Parijs en Robert de Haan eerste winnaars Porsche Carrera Cup Benelux 2023 op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Peter Vader • 30 april 2023 04:00

Met elk een overwinning en een tweede plaats in de beide races kwamen de Nederlander Robert de Haan (Richardson Racing) en de Belg Glenn Van Parijs (August by NGT) sterk voor de dag tijdens de seizoensstart van de Porsche Carrera Cup Benelux. Op het circuit van Spa-Francorchamps won Van Parijs op vrijdag de eerste race, terwijl De Haan op zaterdag in de tweede wedstrijd succesvol was. In de Pro-Am-klasse behaalden de beide Britse rijders van Revs Motorsport, Ryan Ratcliffe en Aaron Mason, elk één overwinning. De Nederlander Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport) won in beide races de Am-klasse.

Porsche Carrera Cup Benelux circuit Spa-Francorchamps foto 1

Het prachtige Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen vormde net als in voorgaande jaren een waardig decor voor de start van het nieuwe seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux. De belangstelling was enorm: op zaterdag stonden er zelfs kilometerslange files rondom het circuit en ook op de vrijdag was het al flink druk. In het voorprogramma van het FIA WK lange-afstandsracen (WEC) zorgden ook de rijders in de Porsche Carrera Cup Benelux voor een prachtige show met volop strijd in het hele veld.

In de eerste vrije training bepaalde Keagan Masters (Ombra Racing) met een tijd van 2:22,920 minuten het tempo, voor Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport), Robert de Haan en Glenn Van Parijs. De Brit Ryan Ratcliffe was snelste in Pro-Am, waar de tijden van de eerste vier rijders erg dicht bij elkaar lagen, Philippe Wils (RedAnt Racing) was snelste Am-rijder. In de tweede training realiseerde Robert de Haan in 2:21,591 minuten de snelste tijd, voor Benjamin Paque (August by NGT), Ariel Levi (Huber Racing) en Glenn Van Parijs. Ryan Ratcliffe en Philippe Wils waren opnieuw de snelsten in hun respectievelijke klassen Pro-Am en Am.

Porsche Carrera Cup Benelux circuit Spa-Francorchamps foto 2

Glenn van Parijs en Keagan Masters behalen de pole-positions
Nadat de vrije trainingen op donderdag op een droge baan verreden werden, waren de omstandigheden op vrijdag voor de kwalificatie volledig anders. Na flinke regenval in de nacht en ochtend was de baan nat, waardoor de rondetijden in vergelijking met de dag ervoor ruim 14 seconden hoger lagen. Snelste rijder in de kwalificatie was Glenn Van Parijs, die met een tijd van 2:36,258 minuten de beste startplaats voor de eerste race veroverde. Op 0,301 seconden kwalificeerde Keagan Masters zich als tweede, terwijl Robert de Haan en Lucas Groeneveld respectievelijk als derde en vierde op de tweede startrij stonden. Snelste Pro-Am-rijder in de kwalificatie was Didier Glorieux (Speedlover) op de elfde plaats, terwijl Cédric Chassang (Team GP Elite) als 26e algemeen de snelste tijd in de Am-klasse liet noteren.

In de rangschikking van de op-één-na-snelste rondetijden, bepalend voor de startposities voor de tweede race, eindigde Keagan Masters met een tijd van 2:36,756 minuten bovenaan, gevolgd door Robert de Haan, Lucas Groeneveld (Team GP Elite) en Dirk Schouten (Q1 Trackracing). Ook ditmaal waren Didier Glorieux, twaalfde algemeen, en Cédric Chassang, 26e algemeen, de snelste rijders in respectievelijk de Pro-Am- en de Am-klasse.

Porsche Carrera Cup Benelux circuit Spa-Francorchamps foto 3

Race 1: Van Parijs algemeen, Ratcliffe in Pro-Am en Poppelaars in Am
Om de deelnemers meer kans te geven zich in te stellen op de omstandigheden werden er voorafgaand aan de race op vrijdagmiddag twee formatierondes verreden. Bij de start maakte Glenn Van Parijs goed gebruik van zijn optimale startpositie en nam de leiding, voor Masters en De Haan. Verderop in het veld ging het mis tussen Ariel Levi en Rik Koen (Revs Motorsport), die in de haarspeldbocht La Source met elkaar in botsing kwamen. De safety-car kwam in actie, terwijl in de tweede ronde Philippe Wils Maik Rosenberg (Team GP Elite) in de rondte tikte. In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven, waarna er in de kopgroep enkele mooie gevechten ontstonden. Ook in de klassen werd er mooi gestreden: Ralph Poppelaars passeerde Chassang in de strijd om de leiding in de Am-klasse, terwijl Ratcliffe Chassang inhaalde en zo de leiding in Pro-Am overnam. Later in de race werd Chassang geraakt door een concurrent en ging in de rondte, waardoor hij verder terugviel. In de negende ronde begon het op enkele delen van het circuit te regenen, zodat de wedstijdleiding om veiligheidsredenen besloot om andermaal de safety-car de baan op te sturen.

Daarop eindigde de wedstrijd na twaalf ronden met Glenn Van Parijs als eerste winnaar van het nieuwe seizoen, gevolgd door Robert de Haan en Keagan Masters, Benjamin Paque, Lucas Groeneveld en Sam Dejonghe (RedAnt Racing). In Pro-Am won Ratcliffe voor Glorieux en Vinyes, terwijl in de Am-klasse Wils als eerste werd afgevlagd, voor Poppelaars en Wächter (DUWO Racing). Naderhand echter kreeg Wils van de wedstrijdleiding een straf van 30 seconden opgelegd als substituut voor een ‘drive-through penalty’, zodat Poppelaars uiteindelijk klassewinnaar werd, voor Wächter en Vanderfeesten.

Porsche Carrera Cup Benelux circuit Spa-Francorchamps foto 4

Race 2: De Haan behaalt eerste zege, Mason wint Pro-Am, Poppelaars opnieuw Am-winnaar
Tegen de aanvankelijke verwachtingen in regende het ook op zaterdagochtend, waardoor de omstandigheden voor de deelnemers opnieuw lastig waren. Daarom waren er wederom twee formatieronden, waarna de race werd gestart. Robert de Haan kwam vanaf de tweede startplaats beter weg dan pole-sitter Keagan Masters en nam zo de leiding, voor Groeneveld en Van Parijs, terwijl Masters terugviel naar de vierde plaats. Benjamin Paque, gestart als zesde, ging in de rondte bij het uitkomen van La Source, terwijl Marc Wächter achterop het circuit in de grindbak belandde. Dat leidde tot een interventie van de safety-car. In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven. De Haan leidde voor Groeneveld en Van Parijs, maar laatstgenoemde zette Groeneveld flink onder druk. In de Pro-Am-klasse had Sacha Norden (Team GP Elite) de leiding overgenomen van Didier Glorieux, Ralph Poppelaars voerde de Am-klasse aan.

Porsche Carrera Cup Benelux circuit Spa-Francorchamps foto 5

Terwijl diverse rijders achter hem flink streden om de posities, kon Robert de Haan zijn voorsprong als leider in de wedstrijd heel gestaag uitbouwen. Lucas Groeneveld zag zijn kans op een podiumplek in rook opgaan toen hij een tijdstraf van vijf seconden incasseerde voor het te vaak overschrijden van de afgrenzing van de baan, de beruchte “track limits”. Keagan Masters viel ondertussen meer en meer terug. Zo werd uiteindelijk Robert de Haan als winnaar afgevlagd, voor Glenn Van Parijs en Flynt Schuring (Huber Racing). Sam Dejonghe miste als vierde net het podium, achter hem eindigden Ariel Levi en Paul Meijer. De overwinning in de Pro-Am-klasse ging naar Aaron Mason na een intens duel met Sacha Norden. Laatstgenoemde ging in de slotronde nog eenmaal in de rondte, maar werd niettemin tweede in de klasse voor Ryan Ratcliffe. De overwinning in de Am-klasse ging net als daags tevoren naar Ralph Poppelaars, voor Philippe Wils en Cédric Chassang.

Zowel de Porsche Carrera Cup Benelux als de Duitse cup zetten hun seizoen voort met elk twee races tijdens het Festival of Dreams op de Hockenheimring Baden-Württemberg op 10 en 11 juni. Dat evenement staat geheel in het teken van het 75-jarig jubileum van Porsche als sportwagenfabrikant.

Porsche Carrera Cup Benelux circuit Spa-Francorchamps foto 6

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS