Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Testdag op Circuit Zandvoort mooie warming-up voor de Porsche Carrera Cup Benelux

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 april 2024 21:01

Circuit Zandvoort - Ditmaal vormden niet de Belgische Ardennen, maar wel de Nederlands Noordzeekust het theater voor de jaarlijkse testdag van de Porsche Carrera Cup Benelux. Die testdag luidt traditiegetrouw het nieuwe seizoen in, een seizoen dat naar goede gewoonte tijdens de Belgische manche van het FIA WEC op Spa-Francorchamps start en dat op 09, 10 en 11 mei. In Zandvoort reden zowel de bekende namen, als de nieuwkomers hun eerste meters van het seizoen, vaak met een gloednieuwe livery voor hun diverse Porsche 911 GT3 Cup – Type 992.

Porsche Carrera Cup Benelux

Wie kan voorspellen wie de kampioen 2024 van de Porsche Carrera Cup Benelux wordt, die beschikt zonder twijfel over een prima glazen bol. Het sportieve niveau oogt niet alleen zeer hoog, het lijkt er ook op dat de strijd op het asfalt erg open zal worden.

“Meer dan de helft van onze deelnemers zijn nieuw”, vertelt Series Manager Olivier Aerts in Zandvoort. “Dat wil niet alleen zeggen dat onze, vaak jonge rijders, doorstromen richting andere Porsche-competities, zoals de Porsche Mobil 1 Supercup, zoals dat ook in de competitiepiramide van Porsche past, maar ook dat er vanuit andere competities een doorstroom naar onze Porsche Carrera Cup Benelux is. Dat kan dan gaan om de Porsche Sprint Challenge Southern Europe of Benelux, maar ook uit het karting of andere al dan niet externe competities zien we mensen komen. We tellen dit seizoen heel wat nieuwkomers, waaronder ook acht ‘Rookies’ en iedereen die onze competitie de afgelopen seizoenen van nabij volgde, weet welk belang wij aan jonge rijders en onze Talent Pool hechten.”

Niet alleen telt de Porsche Carrera Cup Benelux nieuwe namen bij de rijders, met 39 Racing, EST1 Racing en Porsche Estonia telt de competitie ook weer nieuwkomers bij de teams. “Prima, ook in het kader van het teamkampioenschap dat we voor een tweede opeenvolgende maal inrichten”, aldus nog Olivier Aerts.

Homogeen en snel startveld
In het startveld van de Porsche Carrera Cup Benelux 2024 zien we uiteraard enkele bekende namen, met in de klasse PRO onder meer Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport), Sacha Norden (JW Raceservice en PRO-AM-kampioen 2023), Dirk Schouten (Q1 Trackracing), Benjamin Paque en Robin Knutsson (beide NGT Racing). “Ik werk voor het eerst een volledig seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux af en met de ervaring en het professionalisme van NGT Racing, denk ik dat ons doel de titel moet zijn”, aldus Paque. “Ik wil ook nog meer vooraan racen en doe daarvoor opnieuw een beroep op Q1 Trackracing”, vertelt dan weer Dirk Schouten, die eind 2023 zijn eerste podium in de Porsche Carrera Cup Benelux behaalde.

Zij nemen het tegen enkele nieuwkomers op die evenwel geen ‘Rookie’ zijn. Daarbij hoort uiteraard de eerder aangekondigde tweevoudige wereldkampioen WRC Kalle Rovanperä (RedAnt Racing), maar ook de Nederlandse routinier en toerwagenspecialist Niels Langeveld (Q1 Trackracing) “Het is een totaal andere machine dan de TCR-wagens en het vormt een heel nieuwe uitdaging”, aldus Niels Langeveld.

Jurriaan de Back (Hans Weijs Motorsport), Alexander Reimann (EST1 Racing en regerend kampioen PRO-AM Porsche Sprint Challenge Southern Europe), Thomas Kangro (Porsche Estonia), Dréke Janssen (RedAnt Racing), Kobe Pauwels (NGT Racing), Nick Ho (PG Motorsport), Sam Jongejan (Team RaceArt) en de regerende kampioen van de Porsche Sprint Challenge NEZ, Valters Aigars Zviedris (Q1 Trackracing), uit Letland, maken dan weer de dienst in de ‘ROOKIE’-klasse uit.

“Het zal aanpassen worden, maar ik heb er enorm veel zin in en deze competitie oogt zeer sterk”, vertelt Kobe Pauwels in Zandvoort.

Tot slot zullen Ziad Geris (PG Motorsport), Jani Käkelä (39 Racing), Cedric Chassang (Team GP Elite en AM-kampioen 2023), Maik Rosenberg (Team GP Elite) en Jules Grouwels (Team RaceArt) uitmaken wie de klasse PRO-AM in 2024 zal winnen.

Porsche Carrera Cup Benelux

Continuïteit troef
De spelregels blijven ook dit seizoen quasi-identiek, één van de sterktes van de snelste merkencup in de Benelux. Na de vrije trainingen en de kwalificaties, volgen twee races over 30 minuten en één ronde. Zoals eerder al aangegeven is er één opvallende wijziging, want de Porsche Carrera Cup Benelux telt vanaf 2024 een algemeen klassement, een PRO-AM klasse, en de ranking voor de rookies. Zij krijgen na iedere race ook hun eigen podiumceremonie. De kalender telt uiteraard zes racemeetings en die kalender vindt u ook in bijlage.

Uiteraard is er ook van iedere race een livestream voorzien, voor de vele fans van de Porsche Carrera Cup Benelux!

Afspraak dus op 9, 10 en 11 mei in Spa-Francorchamps!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS