Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Intense races voor De Haan en Van Parijs in Porsche Carrera Cup Benelux tijdens Festival of Dreams in Hockenheim + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 12 juni 2023 08:28

Ook tijdens het tweede raceweekeinde van het seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux op het circuit van Hockenheim scoorden Nederlander Robert de Haan (Richardson Racing) en de Belg Glenn Van Parijs (August by NGT) elk één overwinning. Voor tienduizenden bezoekers tijdens het ‘Festival of Dreams’ ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Porsche als sportwagenmerk, maakten de coureurs in de snelste merkencup van de Benelux er een prachtige show van. De Brit Aron Mason (Richardson Racing) en de Nederlander Sacha Norden (Team GP Elite) waren de respectievelijke racewinnaars in de Pro-Am-klasse, de Fransman Cédric Chassang (Team GP Elite) was in beide races de winnaar van de Am-klasse.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 startveld
De Nederlander Sacha Norden (Team GP Elite) was racewinnaar in de Pro-Am-klasse

Het ‘Festival of Dreams’ op de Hockenheimring Baden-Württemberg was een wezenlijk onderdeel van de festiviteiten in het kader van het 75-jarig jubileum van Porsche. Duizenden Porscherijders waren met hun auto’s aanwezig en tienduizenden liefhebbers van het merk genoten van een vol programma waar de rijke historie en de fascinatie van Porsche in het middelpunt stonden. Natuurlijk vormden de races een wezenlijk onderdeel van het weekeinde, want de autosport is een belangrijke factor in de merkbeleving.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 viering 75 jaar Porsche Festival of Dreams
De Porsche Carrera Cup Benelux was in Hockenheim te gast bij het Festival of Dreams ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Porsche

Robert de Haan begon het weekeinde al goed met de snelste tijd in de eerste vrije training. Met zijn tijd van 1:40,384 minuten was hij maar liefst 0,425 seconden sneller dan Ariel Levi (Huber Racing). Micah Stanley (Richardson Racing) volgde als derde. Snelste Am-Rijder was Cédric Chassang met de elfde tijd algemeen, terwijl Sacha Norden als 16e overall de Pro-Am-rijders aanvoerde.

De Haan herhaalde zijn klassering in de tweede vrije training, waarin de tijden iets hoger lagen vanwege de hogere temperaturen, ditmaal liet De Haan een tijd van 1:41,102 minuten aantekenen. Flynt Schuring (Huber Racing) volgde op 0,201 seconde als tweede, Glenn Van Parijs werd als derde geklasseerd. Opnieuw voerde Cédric Chassang de Am-delegatie aan, wederom als elfde algemeen, Aaron Mason was de snelste Pro-Am-rijder met de 17e tijd.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 Robert de Haan actie
Robert de Haan onderweg naar de overwinning

Pole-positions voor Schuring en De Haan
Opnieuw bij zomers-warme temperaturen van tegen de 30 graden werd de kwalificatie verreden, waarin Flynt Schuring zijn eerste pole-position in de Porsche Carrera Cup Benelux binnenhaalde. Zijn pole-winnende tijd was 1:40,560 minuten. De Haan volgde op 0,222 seconden, Ariel Levi reed de derde tijd, gevolgd door Rik Koen (JW Raceservice), Dirk Schouten (Q1 Trackracing) en Glenn Van Parijs. Cédric Chassang kwalificeerde zich als beste Am-rijder op de twaalfde plaats, Sacha Norden was snelste Pro-Am-rijder als 16e.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 safety car
Safety car tijdens de races van het 'Festival of Dreams' op Hockenheim

In de ranglijst op basis van de op-één-na-snelste rondetijden, bepalend voor de startopstelling voor de tweede race, eindigde De Haan bovenaan met een tijd van 1:40,924 minuten, op slechts 0,014 seconde gevolgd door Schuring. Daarachter bezetten Schouten, Van Parijs, Koen en Sam Dejonghe (RedAnt Racing) de plaatsen drie tot en met zes. Chassang en Norden, respectievelijk op de twaalfde en 13e positie, waren opnieuw de beste Am- en Pro-Am-rijders.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 Robert de Haan winnaar zaterdagrace
Robert de Haan viert zijn overwinning bij de PCCB-zaterdagrace

De Haan wint incidentrijke eerste race, Van Parijs profiteert in zeterdagrace
In de eerste race op zaterdagochtend profiteerde Schuring van zijn optimale uitgangspositie en nam de leiding, voor De Haan en Van Parijs. Nog in de openingsronde echter plaatste De Haan al een aanval in de hairpin, waar hij voor de lijn aan de binnenkant koos, en nam zo de leiding over. Vervolgens kon De Haan enigszins weglopen bij Schuring, totdat laatstgenoemde in de vijfde ronde vanwege een leeglopende linker achterband strandde in de grindbak bij het ingaan van het Motodrom. Dat leidde tot een interventie van de safety-car. De Haan had de leiding in handen voor Van Parijs en Levi, Norden en Chassang waren de leiders in Pro-Am en Am. Nadat de auto van Schuring geborgen was, werd de race weer vrijgegeven, maar in de achtste ronde kwam de safety-car opnieuw in actie, nadat er meerdere rijders in het middenveld met elkaar in botsing geraakt waren. In de twaalfde ronde werd de race weer vrijgegeven, maar opnieuw kon er niet al te lang vrij worden geracet, want nadat de auto van Micah Stanley was stilgevallen, werd er een “full-course yellow” uitgeroepen. Zo eindigde de race met De Haan als winnaar voor Levi en Van Parijs. Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) en Dirk Schouten (Q1 Trackracing) completeerden de top vijf. Aaron Mason won de Pro-Am-klasse voor Sacha Norden en Sébastien Lajoux (DUWO Racing), Cédric Chassang was beste Am-rijder, gevolgd door Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport) en de Zwitser Marc Wächter (DUWO Racing).

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 De Haan winnaar race 1
Robert de Haan als winnaar afgevlagd op de zaterdag

Glenn van Parijs profiteert en wint zondagrace!
In de tweede race, verreden op zondag, nam Schuring vanaf de tweede plaats op de grid de leiding, maar opnieuw was het De Haan die in de eerste ronde de koppositie veroverde, net als daags tevoren aan de binnenkant van de hairpin. Van Parijs opende vervolgens de aanval op Schuring voor de tweede plaats, maar zonder resultaat. Al snel kwam vanuit de wedstrijdleiding het bericht dat Schuring vanwege een incorrecte positie op de startgrid een tijdstraf van vijf seconden kreeg. Korte tijd later kreeg ook De Haan als leider in de wedstrijd een tijdstraf van vijf seconden vanwege herhaaldelijk overschrijden van de afgrenzing van de baan. Zo kwam De Haan weliswaar als eerste over de eindstreep, gevolgd door Schuring, maar het was Van Parijs die profiteerde en uiteindelijk als winnaar in de uitslag vermeld wordt, voor De Haan en Dejonghe. De vierde en vijfde plaats waren voor Schuring en Bertrand Baguette (August by NGT). Sacha Norden won de Pro-Am-klasse voor Joan Vinyes (Baporo Motorsport) en Didier Glorieux (Speedlover), Chassang werd opnieuw Am-winnaar voor Philippe Wils (RedAnt Racing) en Ralph Poppelaars.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 Glenn Van Parijs winnaar race 2
Glenn van Parijs profiteert van alle reglement-perikelen en wint op onverwachts op zondag!

Nederlanders schitteren in Duitse Carrera Cup
Ook in de Duitse Porsche Carrera Cup was er in Hockenheim Nederlands succes. Met Larry ten Voorde als winnaar en Loek Hartog als tweede, scoorde Team GP Elite uitstekend in de eerste race van het weekeinde. Morris Schuring (Huber Racing) miste als vierde net het podium, Huub van Eijndhoven eindigde als zesde. Voor Ten Voorde was het de zesde overwinning in zijn carrière op Hockenheim in de Duitse cup, een record! Daags erna was het stuivertje wisselen in het kamp van Team GP Elite. De overwinning ging op zondag naar Loek Hartog, Larry ten Voorde eindigde als derde. Ook de andere Nederlanders eindigden in de top tien: Van Eijndhoven als negende, Schuring als tiende.

Porsche Carrera Cup Deutschland Festival of Dreams Hockenheim Larry ten Voorde en Loek Hartog
Stuivertje wisselen bij Team GP Elite bij de Porsche Carrera Cup Deutschland: Ten Voorde wint op zaterdag en Hartog op zondag!

Volgende raceweekend op Circuit Zandvoort
Tijdens het derde raceweekeinde van het seizoen komt de Porsche Carrera Cup Benelux voor het eerst dit jaar in ons land in actie. Op 24 en 25 juni worden de vijfde en zesde race van het seizoen verreden op CM.com Circuit Zandvoort in het voorprogramma van de DTM, waarmee tevens de eerste seizoenshelft afgesloten wordt.

Porsche Carrera Cup Benelux Hockenheim 2023 bye bye Festival of DreamsPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS