Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Team RaceArt kijkt terug op een geslaagd seizoen in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe

Uitgegeven door Peter Vader • 6 maart 2024 22:39

MAASTRICHT - Team RaceArt heeft haar eerste seizoen in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe op positieve en succesvolle wijze afgesloten. In Spanje zette het team de goede eerste seizoenshelft door en scoorde meer podiums en een eerste zege voor Senna van Soelen. Daarmee genoot de Maastrichtse renstal een goede voorbereiding voor de Porsche Carrera Cup Benelux-rentree later dit jaar. Nadat het kampioenschap in de eerste twee weekenden circuits in Portugal aandeed, verkaste het zich voor de afsluitende twee ronden naar buurland Spanje. Team RaceArt kende met twee overwinningen en drie verdere podiumplaatsen in Portimao en Estoril reeds een sterke seizoensstart en hoopte dit momentum mee te nemen naar twee eveneens uitdagende circuits: het Circuit Ricardo Tormo in Valencia en het Circuit de Barcelona-Catalunya. Net als in de eerste twee ronden werkten coureurs Senna van Soelen en Jules Grouwels op beide weekenden een compact tijdschema af, met de vrije training, kwalificatie en de beide races op één dag.

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 1

Valencia
Zowel Van Soelen als Grouwels maakten in Valencia voor het eerst kennis met het Circuit Ricardo Tormo, dat vooral bekendstaat om de plek op de MotoGP kalender. Dat het Spaanse circuit lastig te temmen is, bleek tijdens de eerste kwalificatiesessie. Tot twee keer toe belandden andere rijders naast de baan, met rode vlaggen tot gevolg. Van Soelen kon daardoor geen representatieve rondetijd neerzetten en moest als 22e in zijn klasse starten. De tweede sessie bracht een iets beter resultaat met de 16e tijd. Grouwels, na zijn sterke optreden in Portugal verwikkeld in de titelstrijd in Pro-Am, kwalificeerde zich als vijfde en tweede. In de eerste race liet Van Soelen vervolgens zich gelden door van de staart van het veld naar de twaalfde plaats te knokken, terwijl Grouwels zijn onafgebroken reeks aan podiums doorzette en als tweede over de meet kwam in Pro-Am.

Aan die reeks kwam voor de jonge Limburger later die middag een einde toen hij in de openingsfase van race twee betrokken raakte bij een incident met Gianluca Giorgi. Grouwels moest noodgedwongen zijn Porsche 992 GT3 Cup aan de kant zetten vanwege schade en liep daarbij averij op in het gevecht om het kampioenschap in Pro-Am. Van Soelen knokte zich ondertussen vanaf de 16e plaats omhoog naar de top tien en hield zijn Porsche op de baan in een chaotische race die zich liet kenmerken door veel incidenten. Met nog twee minuten te gaan passeerde hij met een gedurfde manoeuvre zowel Sacha Norden als Jan Seyffert en veroverde daarmee de zesde plaats, luttele seconden voordat Dreke Janssen en Angus Whiteside samen in de grindbak belandden. Dit zorgde opnieuw voor een Code 60-onderbreking, waarbij het volledige veld verplicht zestig kilometer per uur moet rijden zodat baanwerkers veilig het circuit kunnen betreden. Hierbij viel het het team echter al snel op dat de auto’s voor Van Soelen zich niet aan de maximumsnelheid hielden. Onder strikte instructie vanuit de pits deed de Oostvoornaar dat wel, waardoor hij optimaal kon profiteren toen de volledige top vijf na de race een tijdstraf kreeg. Van Soelen passeerde in eerste instantie als zesde de finishlijn, maar werd achteraf uitgeroepen tot de winnaar van de tweede race in Valencia.

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2

Barcelona
Na het sterke optreden in Valencia trok het team vol goede moed richting het Circuit de Barcelona-Catalunya, dat een kleine vierhonderd kilometer richting het noorden ligt. Het team behaalde hier in het verleden al vaker successen en arriveerde in Montmelo met de kennis dat Grouwels nog kans maakte op de titel in Pro-Am. Na zijn uitvalbeurt in Valencia lag hij echter wel achter op de leider in het kampioenschap, maar Grouwels kwalificeerde zich opnieuw sterk met een derde en tweede plaats. Van Soelen liet ondertussen gedurende de kwalificatie opnieuw goede progressie zien. In de eerste sessie zette hij weliswaar nog de 16e tijd neer, maar stuurde zijn Porsche vervolgens naar een plaats in de top tien voor de tweede race.

Uiteindelijk pakte het team in de twee races op het Spaanse asfalt opnieuw twee podiumplaatsen: Grouwels eindigde tweemaal als derde in Pro-Am. Van Soelen reed ondertussen in de eerste race naar de dertiende positie maar viel in de laatste manche van het seizoen helaas uit door schade aan de stuurkolom na contact met een andere auto.

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 3
In het midden op de foto Alexander Reimann (EST1 Racing), die de tweede slotraces in de PRO AM-klasse won, Henri Tuomaala (Porsche Estonia - links) en Jules Grouwels (Team RaceArt - rechts).


Hoewel Grouwels er uiteindelijk niet in slaagde om de titel in Pro-Am veilig te stellen, kan Team RaceArt terugkijken op een geslaagd Sprint Challenge Southern Europe-seizoen. In totaal won het team drie races (tweemaal Grouwels, één zege voor Van Soelen) en behaalde het in totaal zes verdere podiumplaatsen. Grouwels eindigde als vijfde in het algemeen klassement en tweede in Pro-Am, terwijl Van Soelen het seizoen afsloot als negende in het Pro-klassement.

Daarnaast boden de vier Sprint Challenge-weekenden het team een goede mogelijkheid om zich voor te bereiden op de rest van het seizoen en waardevolle kennis op te doen over de Porsche 992 GT3 Cup. Dat gold ook voor Sam Jongejan, die elk weekend vanuit de garage toekeek om het team te leren kennen ter voorbereiding op het aankomende seizoen in de Carrera Cup Benelux.

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 4


Jules Grouwels:"Ik heb net twee ongelooflijk leerzame weekenden achter de rug! Met veel tevredenheid kijk ik terug op deze geweldige ervaringen. Mijn doel was om meer vertrouwd te raken met de auto, vertrouwen op te bouwen en te streven naar het behalen van het kampioenschap in de Pro-Am-klasse. Hoewel het laatste niet is gelukt, keer ik wel huiswaarts met een hoop extra ervaring voor het Benelux-kampioenschap."

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 5

Senna van Soelen:“We begonnen in Portimao, waar ik zoals ieder circuit op deze kalender nog nooit had gereden. Voor mij stond dit kampioenschap vooral in het teken van leren en meters maken in de Porsche GT3 Cup-auto. Ik heb enorm veel geleerd in deze vier races en intens genoten. De twee hoogtepunten waren natuurlijk de derde plaats in Estoril en de winst in Valencia na het snelle nadenken tijdens de Code 60. Ik wil Team RaceArt, Roger Grouwels, mijn sponsoren en mijn ouders enorm bedanken voor deze kans en de waardevolle meters achter het stuur van de Porsche.”

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 6

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 7

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 9

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 11


Kalender Porsche Carrera Cup Benelux 2024:
Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 12

Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 13 logo


Team RaceArt Porsche Sprint Challenge Southern Europe 14


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS