Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux op CM.com Circuit Zandvoort; Robert de Haan is 'Halbzeitmeister'

Uitgegeven door Peter Vader • 23 juni 2023 08:01

Na optredens op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen en de Hockenheimring Baden-Württemberg trekt de Porsche Carrera Cup Benelux voor de derde ronde van het seizoen naar de Kennenemer Duinen, waar op CM.com Circuit Zandvoort de eerste seizoenshelft wordt afgesloten. Voor het eerst dit jaar rijdt de snelste merkencup van de Benelux in het voorprogramma van de DTM en voor de derde maal is ook de Duitse Porsche Carrera Cup er te gast. Volop spektakel derhalve, wat in combinatie met het verwachte fraaie zomerweer een bezoek aan Zandvoort beslist de moeite waard maakt!

Porsche Carrera Cup Benelux 2023-round2hockenheim-day foto 1

In de Duitse sportwereld is de term “Halbzeitmeister”, degene die halverwege het seizoen bovenaan staat, een gevleugeld begrip. Sportief gezien is het van geen enkele waarde, want afgerekend wordt er pas aan het einde van het seizoen, maar het kan toch wel degelijk een morele opsteker zijn om als aanvoerder in de tussenstand de zomerpauze in te gaan. De Nederlander Robert de Haan (Richardson Racing) staat na twee raceweekeinden met 94 punten bovenaan in de Pro-klasse, op zes punten gevolgd door de Belg Glenn Van Parijs (August by NGT). Daarachter staan Sam Dejonghe (RedAnt Racing, 42 punten), Ariel Levi en Flynt Schuring (beide Huber Racing, elk 39 punten), Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) en Dirk Schouten (Q1 Trackracing), beiden met 37 punten, dus vijf rijders dichtbij elkaar.

In de Pro-Am-klasse heeft de Nederlander Sacha Norden (Team GP Elite) met 82 punten de leiding in handen, gevolgd door de Brit Aaron Mason (Revs Motorsport, 71 punten) en de Andorrees Joan Vinyes (Baporo Motorsport, 60 punten). Ook de Am-klasse kent met Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport, 86 punten) een Nederlandse leider, gevolgd door de Fransman Cédric Chassang (Team GP Elite, 85 punten) en de Belg Philippe Wils (RedAnt Racing, 53 punten). Iets afgetekender is de tussenstand in het rookie-klassement, waar Robert de Haan met 100 punten ruim aan de leiding gaat voor Dirk Schouten met 65 en Flynt Schuring met 56.

Porsche Carrera Cup Benelux 2023-round2hockenheim-day foto 2 Dirk SchoutenDirk Schouten

Dirk Schouten zet in Porsche Carrera Cup Benelux familietraditie voort
Een van de nieuwkomers in de Porsche Carrera Cup Benelux van dit jaar is Dirk Schouten, 22 jaar oud en afkomstig uit Hoorn. “Ik ben pas relatief laat begonnen met de autosport, op mijn 19e, nadat ik vanaf mijn 14e in de kartsport actief was”, vertelt hij. “Daarbij kom ik wel uit een echte autosportfamilie: mijn opa racete, mijn oom, mijn vader en mijn neef. Met name mijn neef, Bas Schouten, heeft me veel geholpen en gecoacht, die heeft ook behoorlijk wat ervaring, ondermeer in het vroegere Nederlands GT4-kampioenschap en ook de Europese GT4. We hebben ook al een paar races samen gereden in een GT3, dat was een mooie ervaring!”

Na twee jaar in de GT Cup Open, een internationale serie waarin hij tal van bekende Europese circuits als Monza, Barcelona, Paul Ricard en Spa-Francorchamps leerde kennen, vond Schouten het tijd voor een nieuwe uitdaging, die hij vond in de Porsche Carrera Cup Benelux. “Ik was klaar voor een nieuwe stap, maar ik bleef bij Q1 Trackracing, het team waarvoor ik ook de afgelopen twee jaar al uitkwam en waarmee ik een heel goede band heb opgebouwd”, aldus Schouten.

Schouten is bezig aan het tweede jaar van de opleiding Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam, in de richting Engineering. “Mijn doel is om piloot te worden, al zie ik natuurlijk een carrière als beroepscoureur in de autosport ook wel heel erg zitten. Daarom rijd ik ook Porsche!”
Dit seizoen wil Schouten nog zoveel mogelijk punten scoren en ook een paar podiumresultaten behalen. “De snelheid zit erin, dat moet zeker mogelijk zijn”, zo verwacht hij. Komend weekeinde op Zandvoort zijn er veel fans, familieleden en vrienden aanwezig om hem te ondersteunen. “Graag zou ik nog wel in contact komen met een Porsche Centrum dat mij bij mijn race-activiteiten ondersteunt”, aldus Schouten. “En dan volgend jaar wellicht nog een seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux, of een stapje hoger naar de Duitse cup en de Supercup. Maar eerst maar eens de focus op de komende races!”

Twee races op Zandvoort, nu ook uitzendingen op Ziggo Racing
Voor de deelnemers aan de Talent Pool, de jonge nieuwkomers in de Porsche Carrera Cup, begint het weekeinde op donderdag al met een speciale Porsche Ambassador-training, verzorgd door Porsche Nederland, waarbij ze vele aspecten van het merk leren kennen.

De activiteiten van de Porsche Carrera Cup Benelux op de baan beginnen met de vrije training op vrijdag 23 juni van 14:50 tot 15:50 uur. Op zaterdagochtend 24 juni is er van 8:50 tot 9:25 uur de kwalificatie, waarin de startposities worden bepaald. De eerste race van het weekeinde wordt op zaterdag om 15.05 uur verreden, de tweede race start op zondag 25 juni om 16.30 uur.

De races zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux. Bovendien zijn de wedstrijden nu telkens in volle lengte op woensdag na ieder raceweekeinde te zien via Ziggo Sport Racing. De uitzending van de beide races op Zandvoort staat op woensdag 28 juni om 22:15 uur gepland. Daarna zijn er meerdere herhalingen op Ziggo Sport Racing. “De uitzendingen via Ziggo Sport Racing zijn echt een meerwaarde voor onze klasse en de reacties van rijders, teams en andere belanghebbenden op dit nieuws zijn dan ook zeer positief. Hiermee zetten we in Nederland echt weer een belangrijke stap”, aldus Olivier Aerts, series manager van de Porsche Carrera Cup Benelux.

Porsche Carrera Cup Benelux 2023 tussenstand kampioenschapPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS