Karting • GK4 Kartseries

Kartende broers Bult uit Oldenzaal maken zich op voor nieuwe uitdaging na succesvol 2018

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 januari 2019 17:09

OLDENZAAL – Alle drie kenden ze een goed kartseizoen, Job, Mart en Nout Bult. Job (13) werd als rookie razend knap vicekampioen in de IAME Junioren-klasse in de GK4 Kart Series en kampioen bij de rookies, Mart (10) werd negende in de competitieve Mini Parilla-klasse en Nout (7) werd fraai derde in de Honda Cadet-klasse en tweede bij de rookies. Met die klinkende resultaten kijken de drie snelle broers uit Oldenzaal met vertrouwen vooruit naar een nieuw seizoen vol nieuwe uitdagingen.

Racefamilie Bult Kartbaan Oldenzaal

De prestatie van Job was een heel knappe. Hij reed vorig seizoen nog in de Mini Parilla-klasse, werd destijds derde in de eindstand en stapte dit seizoen over naar de Junioren. Dat betekende dat hij de tussenliggende klasse had overgeslagen. Dat hij dan meteen vicekampioen wordt, zegt iets over het talent van Job en de progressie die hij het afgelopen seizoen heeft gemaakt. “Ik ben er heel blij mee”, zegt Job. “Ik had van tevoren gehoopt de top vijf te kunnen halen, een podiumplaats had ik dus niet verwacht.”

Maar het hele seizoen ging boven verwachting. “Ik moest wel even wennen aan de kart omdat die een groter frame heeft dan ik gewend was en omdat die sneller is en zwaarder stuurt. Maar mijn snelheid was goed, het sturen ging beter en ook het rijden in de regen ging beter dan voorheen. Ik denk dat ik door al het trainen beter ben geworden.” Bovendien voetbalt hij naast het karten, waarmee hij ervoor zorgt dat hij een uitstekende conditie heeft.

Zijn beste raceweekeinde van het seizoen had hij op het circuit van Spa-Francorchamps. Hij werd tweede in het dagklassement en boekte op een natte baan zelfs een mancheoverwinning. “Dat was echt heel gaaf.”

Ook broer Mart bewaart de beste herinneringen aan Spa. Daar pakte hij in de Mini-Parilla-klasse de vierde plaats bij de rookies en de vijfde plaats in het dagklassement. En ook Mart had zichzelf verbaasd in natte omstandigheden. “Het gaat echt steeds beter”, zegt hij. “Omdat het mijn eerste jaar in de klasse was, was het een leerjaar, maar het is beter gegaan dan ik had verwacht. Ik ben ook wat meer gaan trainen in de kart en ik doe aan voetbal om mijn conditie op peil te houden.”

Hun jongste broer Nout kan ook met een glimlach terugblikken op het seizoen. Met zijn derde plaats in de Honda Cadet-klasse liet hij zien dat hij ondanks het feit dat hij nog piepjong is al vooraan kan meestrijden. “Het seizoen ging wel goed”, bevestigt hij. Hoe dat kwam? “Omdat ik veel getraind heb. Daarom had ik het ook wel een beetje verwacht dat ik goed zou presteren.”

Ook voor Nout gold het weekeinde in Spa als zijn beste van het seizoen. Daar werd hij knap tweede in het dagklassement. “Ik vind het een leuke baan. Er zitten veel bochten in, dat maakt het moeilijk en dat vind ik leuk.”

Job Bult

Nu zijn de voorbereidingen voor 2019 volop aan de gang. Job rijdt ook komend seizoen weer in de IAME X30 Junioren-klasse, ditmaal in de KNAF Cup. Omdat hij het afgelopen seizoen als rookie vicekampioen werd in de GK4 Kart Series, gaat hij nu proberen ook in de KNAF Cup proberen in te top drie te eindigen. Het zou hem bovendien helpen aan het zo gewenste WK-ticket. “Maar het liefst word ik natuurlijk kampioen!” Ook zal hij nog twee à drie ‘losse’ wedstrijden rijden in het GK4-kampioenschap.

Dezelfde kalender geldt voor Mart en Nout. Zij gaan bovendien overstappen van een Kosmic naar een Falcon-kart. Nout gaat dat een niveau hoger doen, in de Mini Parilla-klasse. Daarmee komt hij in dezelfde klasse te rijden als Mart. Nout keek ernaar uit. “Het gaat sneller en het is een hogere klasse met andere rijders.” Mart wil zich komend seizoen vooral verbeteren. “Ik hoop op een plaats in de top vijf”, zegt hij. “Ik ga meer trainen in de kart. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen!”

De broertjes Bult bedanken de volgende mensen en bedrijven voor hun inzet:
Nick De Bruijn PDB
Harrold Gunnink airbrush lijnden
Tom Koop koopgrasmaaiers
Bastian Nijhuis De monnik Dranken
Edwin van Sambeek STOER bracelets
Bas kamp Huka bv
Rutger Hulshof Hulshof olie
Rober Nieuwkamp Fabri sport
Jasper Moekotte Letterpret
Arjan Schepers schepers installatie
Kevin ten Elzen Ten Elzen spuitwerken
Bob Klein Buursink forch Nederland
Richard Hergink
Vincent van Westenberg

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS