Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

VIDEO - Porsche Carrera Cup Benelux: een serie voor racende ondernemers en jong talent

Uitgegeven door Peter Vader • 24 april 2023 14:24

ZONHOVEN - Het autosportseizoen 2023 staat ook in de Benelux voor de deur en liefhebbers van hoogstaande en competitieve merkencups kunnen dit jaar hun hart weer ophalen. Voor het elfde seizoen van de Porsche Carrera Cup Benelux staan er niet minder dan 32 wagens op de startgrid voor de eerste afspraak van het seizoen, waaronder ook acht PRO-AM-entries. In deze klasse vinden we de zeer ervaren racende ondernemers, maar ook jong talent. Tijdens de voorbije officiële testdag waren ook zij aanwezig om het seizoen 2023 voor te bereiden.

Porsche Carrera Cup Benelux foto 1 startveld track front

Spa-Francorchamps was op vrijdag 7 april de plaats van afspraak voor de testdag van de Porsche Carrera Cup Benelux en het was meteen vol huis op het asfalt in de Ardennen. Op dat bekende asfalt zagen we ook de deelnemers aan de PRO-AM-competitie van de Porsche Carrera Cup Benelux en wat opviel was dat er naast heel wat nationaliteiten ook heel verschillende profielen in deze boeiende klasse achter het stuur van de diverse Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – plaatsnemen.

Concreet gaat het om acht rijders uit zes landen. De 29-jarige Brit Ryan Ratcliffe, die in de kleuren van Revs Motorsport uitkomt, net als zijn 43-jarige teamgenoot Aaron Mason komen van over het Kanaal. Ratcliffe won in 2021 de Pro-Am-klassering in de Britse Carrera Cup. Het Belgische Speedlover rekent dan weer op de diensten van Didier Glorieux, een West-Vlaamse ondernemer, die vorig seizoen vicekampioen in de PRO-AM-klasse van de Carrera Cup Benelux werd, achter Jan Lauryssen. Team GP Elite doet ook mee met twee rijders in de klasse, de 48-jarige Duitser Maik Rosenberg, die onder meer de Pro-Am-klasse in de 24 Uur van de Nürburgring al wist te winnen en het Nederlandse jonge talent Sacha Norden, vorig jaar primus werd in de GT4-klasse van de Porsche Sprint Challenge Benelux. Maar ook uit het zuiden van Europa zien we deelnemers, met name de Fransman Sebastien Lajoux (DUWO Racing) en Jaume Font die met Baporo Motorsport uit Spanje komt. Lajoux werd vorig seizoen kampioen in de AM-klasse en promoveert dus, Font reed vorig seizoen een gedeeltelijk programma, ook in de AM-klasse en kiest nu ook voor PRO-AM. Font deelde toen de wagen met zijn landgenoot Joan Vinyes en ook hij maakt de overstap, tevens met Baporo Motorsport.

Porsche Carrera Cup Benelux foto 2

“Zoals ik eerder al gesteld heb, is de indeling voorbehouden aan onze organisatie, maar in PRO-AM zie je eigenlijk twee verschillende profielen”, aldus Olivier Aerts, Series Manager van de Porsche Carrera Cup Benelux. “Er zijn de jonge wolven die geen eenzitterachtergrond hebben of geen andere stevige ervaring, maar die gezien hun leeftijd toch niet in AM thuishoren. Anderzijds zie je zeer ervaren ondernemers, die behoorlijk in de autosport investeren en dus doorheen de jaren nog meer snelheid opgebouwd hebben. En met hen verwachten we ons aan een spannende strijd in de strijd.”

Sacha Norden (Team GP Elite) staat alvast te popelen om het seizoen te starten: “Er is niets mooier dan racen in een Porsche 911 GT3 in de mooiste competitie van de Benelux”, opent de jonge Nederlander. “Ik heb vorig seizoen de GT4-klasse in de Porsche Sprint Challenge Benelux gewonnen en dit is een logische, nieuwe stap richting mijn autosportdroom. Ik kom dit jaar in de PRO-AM-klasse uit, maar uiteraard wil ik ook gewoon vooraan meespelen in het algemene klassement en dat kan, dat zagen we in het verleden al. Ik ben er alvast klaar voor!”

Didier Glorieux is aan zijn tweede seizoen toe en de Speedlover-rijder is dolenthousiast over de start van het seizoen: “Meedoen in de Porsche Carrera Cup Benelux is een jongensdroom die werkelijkheid geworden is. Ik vind het een prachtige en eerlijke competitie die je continu uitdaagt om een nog betere rijder te worden. De wagen is fantastisch en de organisatie is zeer professioneel en ik geniet echt van iedere minuut van de raceweekends. Het feit dat de PRO-AM-klasse er is, is een extra motovatie want we rijden zonder ABS en dat vind ik gewoon top. Bovendien beleef je zulke bijzondere weekends… Ik sta volgende week op het circuit waar ook het FIA WEC rijdt, fantastisch gewoon!”

De Porsche Carrera Cup 2023 start op 27, 28 en 29 april op het Circuit Spa-Francorchamps tijdens de Belgische manche van het FIA WEC.

Porsche Carrera Cup Benelux foto 3 achteraanzicht

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS