Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Vier podiumplaatsen voor Team RaceArt bij Porsche Carrera Cup Benelux tijdens DTM-weekend Zandvoort

Uitgegeven door Peter Vader • 13 juni 2024 20:31

MAASTRICHT - Team RaceArt heeft haar rentree in de Porsche Carrera Cup Benelux voortgezet met een productief en succesvol weekend op eigen bodem. In twee races, verspreid over zaterdag en zondag, behaalden Sam Jongejan en Jules Grouwels gezamenlijk vier podiumplaatsen op Zandvoort.

DTM weekend Zandvoort Porsche Carrera Cup Benelux Team Grouwels Foto 1

De twee Porsche 992 GT3 Cups van de Maastrichtse renstal kwamen op het Noord-Hollandse duinencircuit in actie als voorprogramma van de DTM. Het internationaal gerenommeerde kampioenschap bracht haar jaarlijkse bezoek aan Zandvoort, waardoor Jongejan en Grouwels de kans kregen om hun kunsten voor volle tribunes te vertonen.

Daarbij hoopten ze door te bouwen op het vergaarde momentum uit een successvolle seizoenaftrap op Spa-Francorchamps. Daar behaalden zowel Jongejan als Grouwels ieder een zege in hun klasse. Tevens betekende dit weekend ook een terugkeer naar het circuit waar hun seizoensvoorbereiding in april begon tijdens de officiŽle test-en mediadagen.

Op vrijdag werkten de twee coureurs twee vrije trainingen af, waarna de kwalificatie voor zaterdagochtend op het programma stond. Jongejan die de felgroene No. 65 Porsche bestuurt, pakte de tiende plaats algemeen en de derde in de Rookie-klasse, terwijl Grouwels de tweede plaats in Pro-Am veroverde voor de openingsrace.

De eerste race van het weekend, verreden op zaterdagavond, was luttele seconden onderweg toen een forse crash tijdens de start meteen voor een rode vlag zorgde. Gelukkig wisten beide RaceArt-coureurs de chaos te ontwijken. Met name Grouwels reageerde alert toen een stilstaande auto op de grid voor hem hard werd geraakt en dook het gras op om schade te vermijden.

DTM weekend Zandvoort Porsche Carrera Cup Benelux Team Grouwels Foto 3 crash

Toen de race eenmaal werd hervat, bevond Jongejan zich op de achtste positie. Hoewel hij in een duel met Sacha Norden kortstondig naar de zevende plaats klom, viel hij later terug achter zijn landgenoot en kwam vervolgens onder druk te staan van Kobe Pauwels. Hoewel hij zijn best deed om de Belg achter zich te houden, moest hij met nog minder dan vijf minuten te gaan zijn meerdere in Pauwels erkennen en viel zodoende terug naar plek negen. Dat leverde echter wel een podiumplaats op, want hij kwam als derde over de meet in de Rookie-klasse.

Grouwels nam de herstart als leider in de Pro-Am categorie en reed gecontroleerd naar zijn tweede Pro-Am zege van het seizoen achter het stuur van de Porsche met startnummer 77.

De tweede en laatste race van het weekend werd verreden op zondagmorgen. Jongejan startte als de vierde Rookie, terwijl Grouwels zich in een uitstekende positie bevond om opnieuw een Pro-Am-podium te bemachtigen vanaf de tweede plaats op de Pro-Am-grid.

Jongejan klom in de openingsronde op naar de negende plaats overall toen Robin Knutsson uitviel, waarna hij zichzelf naar een podiumpositie vocht door Dreke Janssen met een prachtige switchback-pass uit de Tarzanbocht te passeren. Terwijl de minuten wegtikten, probeerde hij meermaals hetzelfde te doen bij Colin Jamie BŲnighausen, maar dat lukte niet. Jongejan moest genoegen nemen met de achtste plaats algemeen en de derde in zijn klasse.

In Pro-Am kwam Grouwels tergend dicht bij een perfect weekend toen hij met zeventien minuten te gaan Niels Troost passeerde voor de leiding. Hij leek daarna op weg naar een derde opeenvolgende zege, maar Troost wist Grouwels in de laatste ronde alsnog te verschalken. Grouwels eindigde als tweede in zijn klasse.

Na weekenden in BelgiŽ en Nederland zoekt de Porsche Carrera Cup Benelux het voor de derde ronde verder van huis. Het kampioenschap krijgt een vervolg van 5 tot en met 7 juli op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in Imola.

Kalender Porsche Carrera Cup Benelux 2024:

-Official Testday Porsche                03- April 2024
-Testday Spa-Francorchamps 10- April 2024
-R1 FIA WEC Spa 09-11 May 2024
-R2 DTM Zandvoort 07-09 June 2024
-R3 ELMS Imola 05-07 July 2024
-R4 Jacks Racing Day Assen 02-04 August 2024
-R5 GT Open Redbull Ring 13-15 September 2024
-R6 Nascar Final Zolder 11-13 October 2024


Meer nieuws en verslagen van het DTM-weekend in Zandvoort:
Jack Aitken verzilvert zijn pole position en wint met Ferrari de DTM-Race 1 op Zandvoort! + UITSLAG

Van de veertiende plaats naar de overwinning: Marco Wittmann steelt de DTM-show in Zandvoort!

Maxime Oosten en Leon Kohler winnen met hun Ekris-BMW de zondagsrace van de ADAC GT Masters Zandvoort

Larry ten Voorde pakt de leiding in Porsche Carrera Cup Deutschland met derde overwinning van het seizoen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS