Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Debuut van tweevoudig WRC-wereldkampioen Kalle Rovanpera in de snelste monomerkencup van de Benelux

Uitgegeven door Peter Vader • 6 juni 2024 15:08

ZONHOVEN - Een kleine maand na de spectaculaire openingsronde van de Porsche Carrera Cup Benelux op het F1-circuit van Spa-Francorchamps, die voor ruim 88.000 toeschouwers werd verreden, gaat de snelste merkencup van de Benelux zich nu voegen bij een tweede internationale autosportserie: de DTM op Circuit Zandvoort! In totaal 23 identieke Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – zullen het publiek trakteren op fantastische races, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Kalle Rovanperä, die zijn debuut maakt in de monomerkencup. Maar let op, want de overige deelnemers, en vooral de vele Nederlanders die hun eerste van twee thuisraces volbrengen, zullen het de Fin niet makkelijk maken.

Porsche Carrera Cup Benelux DTM weekend Zandvoort Foto 1 Kalle Rovanpera portretKalle Rovanperä (Bron: Fb Kalle Rovanperä)

Laten we even terugkijken naar Spa-Francorchamps, waar Benjamin Paque (D'Ieteren Luxury Performance) en Dirk Schouten de overwinningen over de twee races deelden en beide jonge talenten meteen aangaven dat ze beiden strijden voor de titelstrijd van 2024. Maar zij zijn zeker niet de enigen. In de Belgische Ardennen zagen we nog veel meer kandidaten voor succes, niet in de laatste plaats de Zweed Robin Knutsson, racend bij NGT Racing, die na de passage in Spa evenveel punten heeft als Dirk Schouten, maar uiteraard één overwinning minder heeft.

Er zijn ook enkele Nederlandse coureurs die het op eigen bodem nog beter willen doen dan tijdens het Belgische openingsweekend. Uiteraard gaat het om de nummer drie in het puntenklassement, de ervaren Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport), maar ook om Sacha Norden (JW Raceservice), die voor aanvang van het weekend aan de Noordzee op de vijfde plaats staat. Ook Sam Jongejan (Team RaceArt), Niels Langeveld (Q1 Trackracing) en Nick Ho (PG Motorsport) zullen de strijd aangaan voor het oog van hun Nederlandse publiek. Al zullen Kobe Pauwels (D'Ieteren Luxury Performance) en Valters Zviedris (Q1 Trackracing) ook niet onderdoen. Die laatste twee zijn momenteel ook nummer één en nummer twee in het Rookie Championship-klassement, voor Jurriaan De Back (JW Raceservice).

Verder zien we dat in de PRO-AM klasse Jani Käkelä (39 Racing) als leider naar Circuit Zandvoort komt, maar hij voelt ook de hitte van de Jules Grouwels (Team RaceArt).

Porsche Carrera Cup Benelux DTM weekend Zandvoort Foto 2

Ook gastrijders zullen dit weekend aanwezig zijn, met name Niels Troost, die met Team GP Elite zijn rentree maakt in de competitie, en Colin Jamie Bönighausen. Laatstgenoemde zal racen in de kleuren van Bas Koeten Racing, een team dat bezig is aan een comeback en in het verleden onder meer zorgde voor de jonge belofte Loek Hartog.

“Inderdaad, onze eerste van twee weekenden in Nederland zal voor veel Nederlandse coureurs extra spannend zijn. Vergeet niet dat onze competitie veel Nederlandse teams telt en dat deze ronde ook voor hen heel belangrijk is", zegt Series Manager Olivier Aerts. "En zeker gezien het prestigieuze weekend aan de Noordzeekust, in het kader van de Nederlandse DTM-ronde verwachten we weer veel mensen op de tribunes. Ik denk dat iedereen in de Porsche Carrera Cup Benelux-familie enorm uitkijkt naar deze tweede ronde van het seizoen.”

Uiteraard zal Zandvoort ook het debuut zien van Kalle Rovanperä, de 23-jarige Fin, die in 2022 en 2023 wereldkampioen rallykampioen werd. Rovanperä wil duidelijk naast rallyrijden ook naam gaan maken in de circuitracerij. En in dat kader kiest hij voor de Porsche Carrera Cup Benelux en RedAnt Racing om zijn eerste circuitervaring op te doen.

Alle coureurs gaan een geweldig weekend tegemoet, met op vrijdag twee vrije trainingen van veertig minuten (13:50 en 18:15 uur), terwijl op zaterdag de startvolgorde van beide races wordt bepaald met één kwalificatiesessie van 35 minuten om 09:00 uur. De eerste race start zaterdagmiddag om 16.45 uur en duurt 30 minuten plus één ronde, terwijl het tweede evenement zondag om 10:35 uur groen licht krijgt.

Porsche Carrera Cup Benelux DTM weekend Zandvoort Foto 4 achterzijde Porsches pitstraat Zandvoort

Porsche Carrera Cup Benelux DTM weekend Zandvoort Foto 3 startveld front

Porsche Carrera Cup Benelux DTM weekend Zandvoort Foto 5 kalender 2024Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS