Karting • GK4 Kartseries

Talent Quinten van Leeuwen gaat vrolijk door waar hij gebleven was: weer winst in de GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2023 02:50

GENK – Alweer een lekker weekend, zei karter Quinten van Leeuwen zaterdag verheugd na afloop van de vierde ronde van de GK4 Kart Series. Hij had de wedstrijden in de IAME X30 Junioren -klasse gedomineerd op het circuit van Genk. En dan te bedenken dat hij nog een rookie is. Logisch dat de elfjarige coureur goedgeluimd zijn verhaal deed.

Quinten van Leeuwen

Zijn resultaten in Genk zeiden genoeg: eerste in de kwalificatie, tweede in de eerste heat en winst in de tweede heat en de finale. Daarmee kun je thuiskomen. Maar het mooiste van alles is dat hij als eerstejaars Junior zijn leidende positie in het kampioenschap nog verder heeft uitgebouwd. “Ik stond veertien punten voor op nummer twee. De nummer twee is deze keer een keer uitgevallen, een keer tiende en vijfde. Ik weet niet hoeveel punten voorsprong ik nu in het kampioenschap heb, maar ik heb veel punten gepakt.”

De kwalificatie begon alvast lekker voor de getalenteerde Flevolander. Op een droge baan denderde hij naar poleposition. “Ik heb goed gereden, denk ik. Ik had sneller gekund, maar ik had wat last van verkeer.” Dankzij de poleposition had hij zich verzekerd van P1 voor de eerste heat.

Daarin pakte hij kopstart, maar in de eerste ronde werd hij ‘een beetje doorgeduwd bij het opkomen van de Europalaan’, zei Quinten. “Daardoor kwam ik in het vuil terecht. Ik zakte terug naar de achtste plaats en had vijf ronden last van vuile banden. Ik ben uiteindelijk toch nog teruggereden naar de tweede plek. De nummer één lag vijf seconden voor, dus die kon ik niet meer pakken. Maar ik vond race één toch goed gaan.”

Race twee begon nog droog, maar halverwege begon het te plenzen. En toen toonde hij zijn raceskills. “Ik heb de race toch nog goed uitgereden. Ik reed constante rondetijden. Dat lukte, denk ik, omdat we dit jaar wat vaker in de regen hebben getraind. Ik vind het ook leuk om te doen omdat het gladder is en je heel precies moet rijden.”

Quinten van Leeuwen

Net zoals in de eerste twee races, mocht Quinten ook in de finale van poleposition starten. “Ik werd in de eerste bocht een beetje doorgeduwd. Daarna heb ik een aantal rijders ingehaald, ben ik naar voren gereden en weggereden. Ik had 3.656 seconden voorsprong op de finish”, wist hij op de duizendste van een seconde precies. “Dat gaf een lekker gevoel.”

Quinten geniet van zijn debuutseizoen bij de Junioren, simpelweg omdat het veel beter gaat dan gedacht. “Vanaf de eerste wedstrijd ging het al supergoed. Ik hoefde niet veel te wennen aan de kart. Het was meteen gewoon goed. Stellen dat ik wen aan het winnen is wel overdreven, maar het gebeurt wel vaak in de GK4. Toen we hier naartoe gingen wilde ik natuurlijk weer winnen. Nu het gelukt is, is dat goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Zijn volgende race is de vierde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap op 20 augustus. “Ik verwacht weer in de top drie te kunnen eindigen. Want tijdens de vorige ronde van het Benelux-kampioenschap, ook op dit circuit, was ik in twee races derde. In de finale was ik vijfde. Ik had gehoopt op een podiumplaats. Dat proberen we deze keer dan maar.”

Quinten bedankt zijn vader, moeder, Maikel Kuipers, Mathieu, Berend, Peter en Nick de Bruijn en het PdB Racing Team.

Quinten van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Cargo Express Europe.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS