Karting • GK4 Kartseries

Sky Defourny kampioen IAME Junior na superspannende ontknoping en in 2023 promotie naar de IAME Senior

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 november 2022 04:51

GENK – Het was nog even spannend na de laatste heat, maar na enige tijd van onzekerheid kon Sky Defourny zich toch laten kronen tot kampioen bij de IAME X30 Junioren-klasse van de GK4 Kart Series!. Toch was de marge minimaal. Niet qua punten, maar door een klikbumper van een van de andere rijders. Uiteindelijk had die karter genoeg marge (twee tienden bleven er over na de straf van drie seconden) waardoor er in het resultaat van de derde heat niets veranderde. Zo behield iedereen zijn positie en was dat goed nieuws voor Sky. De vijftienjarige coureur uit Vinkeveen won zo het felbegeerde kampioenschap na een sterk seizoen waarin hij op zijn TD kart diverse zeges en podiumplekken op zijn naam schreef.

Sky Defourny

“Het was een spannende race, maar ik ben tevreden, want we zijn alsnog kampioen”, zei een meer dan tevreden Sky die als vijfde de race finishte. Maar hoe zat het dan met dat minieme verschil? “De jongen die derde reed voor me had een ingeklikte bumper (waarop drie seconden tijdstraf staan, red.). Hij had zich uit de klikbumperzone van drie seconden kunnen rijden door met 3.2 seconden voorsprong op de nummer vier over de finish te komen. Het scheelde dus maar twee tienden of ik was geen kampioen. Ik had het niet eens door. Ik dacht: gewoon mijn positie vasthouden, geen domme dingen doen, dan word ik kampioen. Komt goed.”

Hij vervolgde: “Het hele weekend ging het best goed, al hadden we vrijdag nog wel wat probleempjes. Die hebben we opgelost. Zaterdagochtend gingen we tijdens de vrije training heel hard. Ik had me als vierde gekwalificeerd, dat was prima. In race één had de achterkant weinig grip en ben ik vierde geworden. In de tweede race ging ik van vier naar drie en in de finale mocht ik als derde starten en ben ik dus als vijfde geëindigd.”

Ondanks zijn uitstekende prestaties in Genk had Sky, die uitkomt voor het succesvolle team TD Racing, wel enigszins behoudend gereden. De titel stond immers op het spel; er mocht niets fout gaan. “Ik was niet echt zenuwachtig dit weekend, maar ik wist wel dat ik geen domme dingen moest doen. Na een heel seizoen gereden te hebben, is dit wat je hoopt.”

Knap dat het hem nu al gelukt is, want voor Sky is het pas zijn tweede seizoen in de klasse en daarvoor reed hij jarenlang viertakt. “In 2020 werd ik Nederlands kampioen in de RK1 bij organisator Chrono. Daarvoor heb ik nog drie jaar Parolin Rocky gereden”, zei hij.

Sky Defourny

Door zijn titel heeft het karttalent uit Vinkeveen nu dus twee kampioenschappen op zijn CV. Welke de mooiste is, kon hij niet zeggen. “In de RK1 was het een leuk en spannend seizoen. Die titel was ook waardevol.” Zijn vader Jacco was maar wat trots op zijn zoon. “We zijn heel erg blij met deze titel. Het was superspannend”, zei Defourny senior. “Gelukkig heeft Sky zijn hersens gebruikt, de race gewoon uitgereden en de titel gepakt.”

Daarnaast reed Sky dit jaar een sterk WK in Le Mans. Daar behaalde hij van de 144 rijders de finale in het internationale geweld. “We dachten van tevoren: we gaan voor de top-72. Maar ik haalde de prefinale en daarin mocht ik als 23ste starten. De beste achttien gingen door naar de finale. In één ronde had ik al acht rijders ingehaald. Dat was heel goed. Aan het einde van de race was ik tiende. Daar was ik echt blij mee.”

Maar toen kreeg hij plots te maken met enorme pech. “Vlak voor de start van de finale kwamen we erachter dat de startmotor het niet deed. Ik mocht eigenlijk als negentiende starten, maar omdat we op de grid nog aan de kart moesten werken, moest ik achteraan starten. Toen we de motor opnieuw probeerden aan te zetten, sloeg de koppeling vast. Toen was het klaar. Dat was echt een grote teleurstelling. Toch was het een heel geslaagd WK, iets om trots op te zijn.”

Buiten de titel in de GK4, liet Sky ook een uitstekende vorm zien in het sterke Benelux kampioenschap. Komend seizoen maakt Sky opnieuw de overstap naar een hogere klasse. Dan gaat hij in de IAME X30 Senioren-klasse uitkomen. “Want ik ben eigenlijk te lang en te zwaar voor de Junioren. Maar we weten nog niet welke kampioenschappen. Maar ik heb er sowieso heel veel zin in!”

Sky Defourny bedankt Thierry Delré van TD Racing, zijn ouders, Lukas Horcicka en al zijn sponsoren.

De Pelikaan Vakantiewoningen Texel
Spring Real Estate Amsterdam
QCS Quick Cargo Service BV Hoofddorp
Ham Vastgoed Onderhoud Velsen Noord
Mister Shop Amsterdam Noord
W.Pothuizen Bouw BV Vinkeveen
ABS Le Mans Amsterdam Noord
AutoBrockhoff Amsterdam Noord
Autotechnica Amsterdam Noord
Asian Food Concepts on Location
Eipi Belettering & Gevelreclame Purmerend
Boathouse Vinkeveen
DDW Vinkeveen Alround timmerspecialist scheeps & interieur betimmeringen
Basko Healthcare Zaandam
Krijtenberg Sound & Vision Amstelveen
RCI Financial Services Schiphol
OuterBeauty Vinkeveen
River Carwash Amsterdam Noord
Alle vrienden van Sky Defourny Racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS