Autosport NL • BMW M2 Cup

Senna van Soelen pakt overwinning én belangrijke punten in strijd om titel in BMW M2 Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 september 2023 21:03

ZANDVOORT – Senna van Soelen heeft tijdens de BetCity.nl Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort belangrijke punten toegevoegd aan zijn totaal in de BMW M2 Cup. De jongeling uit Oostvoorne schreef samen met teamgenoot Leyton Fourie de race van zaterdag op zijn naam. Bovendien had Senna gasten van hoofdsponsors Absolute Motors en Hotek uitgenodigd.

Senna van Soelen

“Dat maakte de races in Zandvoort extra leuk”, doelde Senna op de aanwezigheid van die relaties/sponsors. “Ze wilden altijd al een keer komen kijken, wat is dan mooier op Zandvoort; mijn thuisbaan. Buiten een dag kijken naar de races, hadden we nog iets extra in petto.”

“In de middag deed ik een vliegende ronde met de aanwezige gasten. Dat was leuk om te doen, als je ze met een grote smile uit de auto ziet stappen, dat is geweldig. Het was voor hen een hele andere ervaring dan alleen maar kijken. Sommigen onderschatten een vliegende ronde op Zandvoort en het was superleuk om hen zo’n ervaring mee te geven.”

Het raceweekend begon op vrijdag met de trainingen. Vanwege de onlangs gehouden Formule 1 Dutch Grand Prix (eind augustus) had de baan een apart soort grip. Dat kwam door het rubber dat de Pirellibanden van de F1-auto’s achterlieten op het wegdek.

“Door het F1-rubber was het heel glibberig. Ik had dan ook veel last van glijden. Het team heeft de hele vrijdag hard gewerkt aan de setup van de BMW. Uiteindelijk vonden we tegen het einde van de dag een goede set-up voor de kwalificatie en ook een goede race setup.”

In de kwalificatie kreeg de talentvolle coureur van Bas Koeten Racing echter te maken met tegenslag. “Ik had tijdens mijn snelle ronde twee paarse sectoren (de snelste sectortijd van iedereen), maar ik kreeg een issue met de auto. Ik ben gelijk de pits ingereden. Het team werkte hard en toen ik terug op de baan verscheen, had ik nog maar één ronde. Omdat ik drie kilometer te hard in de pitlane ging, kreeg ik ook nog eens een gridstraf van één plek.”

Senna van Soelen

Tijdens de race op zaterdag toonde Senna zijn talent en karakter en had direct een sterke pace in zijn Renova-BMW. “Ik kon wat voorsprong nemen en toen kregen we een safety car. Toen kon ik mooi mijn banden koelen. Bandenmanagement is altijd belangrijk op Zandvoort. In het laatste kwartier van mijn stint heb ik een gat een geslagen en kon ik mijn banden sparen. Na de rijderswissel heeft Leyton het mooi kunnen afmaken en de auto naar de finish gebracht. Het voelt altijd goed om te winnen. Nu ben ik dit seizoen al twee keer uitgevallen, dus dat maakte de overwinning extra zoet.”

Zondag volgde de tweede race. Die begon op een baan die halfdroog, half nat was. Senna: “Het begon op iets harder te regenen. Ik startte op de lijn waar veel rubber lag en mijn wielen gingen malen. Ik viel terug naar P5, daarna reed ik terug naar P3. Ik wilde natuurlijk meer. Ik zat achter Job en ik nam iets te veel risico en liep wat schade op. Daardoor vielen we helaas uit. Gelukkig hebben we zondag in de derde race wel de volle punten kunnen scoren.”

Nu staan voor de Nederlandse BMW M2 Cup nog de circuits van Spa-Francorchamps en Assen op de kalender. Senna keek vooral uit naar de race in Spa. “Ik vind het een enorm mooie baan, we gaan het zien. Het is een nieuwe baan voor mij met zo’n auto. Assen is ook leuke baan om te rijden, dus het moet goed komen.”

Voor het zover is, komt Senna eerst nog in actie op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Dat is een wedstrijd voor het Duits kampioenschap. “Het is één van mijn favoriete banen. De locatie is mooi, de lay-out is mooi, mooie rempunten, het gaat er omhoog en naar beneden. Het is zo’n technisch circuit.”

Senna staat in de top vijf van het kampioenschap. De Zuid-Hollander heeft dus goede hoop op een mooie uitslag in Oostenrijk. “Als het meezit met de loting van de auto dan zit een topdrieplaats in de eindstand er misschien in, maar dan moet alles meezitten. Met deze auto is bandenmanagement ook heel belangrijk. Ik leer elke race weer bij. En bij het Duitse kampioenschap is het zo anders racen, veel agressiever. Daar nemen rijders veel meer risico, ik leer er veel!”

Senna van Soelen

Senna bedankt het team van Bas Koeten Racing voor het harde werken. “En mijn monteur Jent Stijsiger, en heel Bas Koeten Racing om de auto in zo’n kort tijdsbestek weer raceklaar te krijgen. Ook bedank ik mijn ouders en familie, alle gasten en relaties en iedereen die erbij was, enorm gaaf dat ze eens zijn komen kijken en het hebben kunnen ervaren.”

Senna van Soelen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Absolute Motors
Hotek
GP Products
Lambert&Company
Bakker Bouw
Forch
Bandenexpress
Tricorp Workwear
Lavista
Koel Vrieshuis Reimerswaal
Textaafoam
Baron Rum

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS