Autosport NL • BMW M2 Cup

Sen Roodenburg en Gianni van de Craats scoren opnieuw zwaarbevochten podium op Oostenrijkse Red Bull Ring

Uitgegeven door Frank Korsel • 28 mei 2023 11:30

STIERMARKEN – Gianni van de Craats (17) en Sen Roodenburg (19) reden afgelopen weekend hun tweede evenement in de BMW M2 CS Cup op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Het was een weekend met twee gezichten, na een tegenslag werden ze toch beloond met een knap podium in de eerste race. In de tweede wedstrijd eindigde het duo op de zevende positie.

Red Bull Ring

Waar de BMW M2 Cup normaal gesproken rijdt op circuits als Zandvoort, Assen en Spa-Francorchamps moesten ze nu een flink stuk reizen om op de bestemming te komen. Het raceweekend was namelijk op de Oostenrijkse Red Bull Ring, grofweg 1000 kilometer ver weg. Sen besloot om samen met zijn vader met de auto te gaan, Gianni voerde de reis uit met het vliegtuig, maar de eindbestemming was gelukkig hetzelfde.

Beide jongens hadden nog nooit op de Red Bull Ring gereden, wel was er al uitvoerig getest op de simulator. Toch viel hun mond eventjes open toen ze aankwamen op het circuit: “Ik vind het wel echt een gaaf circuit. Het is wel een stukje anders dan wat ik gewend ben, zeker met het hoogteverschil. Ik vond het wel echt een hele vette baan, tot nu toe een van de mooiste circuits waar ik ben geweest. Omdat het een Formule 1-circuit is, heeft het veel moderne faciliteiten en ziet het er heel goed bijgehouden uit”, vertelde Gianni. Ook teamgenoot Sen stond te kijken van het hoogteverschil: “Het was ook wel bijzonder om te zien dat je komt op een circuit waar de Formule 1 ook komt. De baan ging echt omhoog, omlaag, het waren hele grote verschillen”, voegt Sen toe.

Sen Roodenburg en Gianni van de Craats

De vrije trainingen werden samen met de Supercar Challenge verreden. Er was daarom niet veel plek op de baan om een vrije ronde te rijden. Sen Roodenburg stapte in om de kwalificatie te rijden. De eerste race mochten de mannen starten vanaf de derde plek, in de tweede race moesten ze zich vanaf plek zeven naar voren werken.

Sen startte de eerste race, maar kreeg al direct bij de eerste bocht een flinke tik van een concurrent. Hierdoor spinde hij en verloor hij wat plekken: “Tot aan de pitstop heb ik alles gegeven en reed ik als vierde naar binnen”, beschreef hij. In de pitstop nam Gianni het stuur over en mocht hij het laatste halfuur volmaken: “Op het moment in de eerste bocht na ging het wel goed”, begon Gianni. “Om dan uiteindelijk nog die race op het podium te staan, dat is wel positief.” De zeventienjarige coureur knokte zich naar voren en slaagde er uiteindelijk in om de derde positie te bemachtigen. “De schade was natuurlijk balen, maar uiteindelijk viel het gelukkig wel mee en konden we alsnog een mooie race rijden.”

Sen Roodenburg en Gianni van de Craats

Natuurlijk moest ook nog de tweede race worden gereden. De duo moest vanaf de zevende positie komen, maar lagen al na de eerste ronde op de vierde positie. Beide jongens merkten dat er in de tweede race niet heel veel grip was. “Het werd eigenlijk wel een hele lastige race. En daarna kregen we nog af en toe een paar tikken van andere rijders. Dus daar werd het ook niet makkelijker van. En uiteindelijk nog tijdens de pitstop hebben we nog een band moeten wisselen, want de velg was kapot. Dus het was al met al niet de makkelijkste wedstrijd”, vertelde Sen.

“Het was op zich wel een goed weekend. We hadden alleen niet heel veel geluk dit weekend, hopen dat we dat volgende raceweekend wel hebben”, vertelde Gianni lachend. “Met de eerste race was ik erg tevreden, toch weer een podium gescoord”, sloot Sen af.

Het volgende raceweekend is op het circuit van Zolder in het weekend van 7 tot 9 juli. Sen en Gianni kijken reikhalzend uit naar dit weekend. Vorig jaar hebben ze al in de Ford Fiesta Sprint Cup gereden op dit circuit. Vorig jaar stond het weekend van Van de Craats in het teken van een indrukwekkend motorplof, hij hoopt dat hij dit jaar meer geluk heeft in de BMW M2 Cup. “Ik heb niet zoveel met het circuit van Zolder”, vertelde Sen lachend. “Maar goed, we moeten er wel gaan racen en ik hoop dat we voor de winst kan gaan.”

Sen en Gianni bedanken hun ouders, familie, vrienden, Bas Koeten Racing en hun sponsoren Polskamp, Quintes Verzekeren en risicobeheer, Geijsel Hypotheken, RoFiNa, Era Richmen en Greenway Partners.

Foto's V-Max Racing Management B.V.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS