Autosport NL • BMW M2 Cup

Senna van Soelen eert vriend Dilano van 't Hoff na 'last to first'-win BMW M2 Cup op de Norisring

Uitgegeven door Frank Korsel • 12 juli 2023 01:29

Neurenberg – Senna van Soelen reed afgelopen zijn tweede weekend van 2023 in de Duitse BMW M2 Cup voor het team van Project 1 Motorsport. Het zeventienjarige autosporttalent uit Oostvoorne liet zich van zijn allerbeste kant zien en won zijn eerste race in het competitieve veld. De overwinning draagt hij op aan kartvriend Dilano van ’t Hoff, die vorige week overleed na een crash op het circuit van Spa-Francorchamps.

Senna van Soelen podium BMW M2 Cup Germany


Na zijn eerste raceweekend op het circuit van Oschersleben was het voor Senna tijd om de Norisring onveilig te maken! Wat eruitziet als een simpel circuit, blijkt een zeer technische baan: “De Norisring is een heel eigenaardig circuit. Het is een heel kort circuit, maar echt moeilijker dan dat de meeste mensen denken. Veel mensen denken dat het een hele makkelijke baan is, maar dat is echt verre van waar. Ik heb heel veel op de simulator gezeten om dingen uit te proberen en baankennis op te doen”, legt hij uit.

Omdat de M2 Cup Duitsland in het voorprogramma rijdt van de DTM, was het een hele drukke bedoening: “Er zaten dit weekend ruim 100.000 mensen op de tribune”, zegt Senna. Daarnaast benoemt hij hoe speciaal het is om in het voorportaal van de DTM te rijden: “Het is echt bizar, maar alles is zo goed geregeld. Het is ook mooi om al die fans op de tribune te zien.”

“Het was mijn eerste podium in Duitsland en om dan meteen een overwinning te scoren is geweldig. Het niveau in Duitsland is zo hoog. Het voelde echt goed om te winnen en helemaal met zo'n laatste inhaalactie. Deze zege was ook een beetje voor Dilano. Ik heb vroeger met Dilano van ’t Hoff gereden in de kart bij hetzelfde team van WJS en het is natuurlijk ontzettend triest wat er gebeurd is. Ik ben blij dat ik hem op deze manier heb kunnen eren en dat geeft een heel fijn gevoel. Het was een weekend met twee gezichten”, zegt Van Soelen opgetogen, doch weemoedig.

De vrije training verliep soepel, waarna het tijd was voor de kwalificatie. Deze ging redelijk goed, maar was niet perfect: “Ik ging eigenlijk iets te vroeg naar buiten. De baanomstandigheden werden in één klap heel goed, waardoor ik me als negende en tiende kwalificeerde. Dat was eventjes balen, maar het is niet anders.”

BMW M2 Cup


“De eerste race was echt geweldig, mijn eerste race op de Norisring”, begint Van Soelen. “De eerste bocht is echt een trechter, dus het was flink rammen. In de derde bocht brak mijn auto iets uit en kreeg ik daarna nog een tik waardoor ik vanaf achteren weer helemaal naar voren moest rijden. Toen ik rondspinde was ik echt furieus, maar het is belangrijk om je snel weer te herpakken. Gelukkig kon na de Safety Car heel veel plekken kunnen winnen. Toen ik P8 lag kregen we weer een Safety Car en daarna heb ik eigenlijk het hele veld zoek gereden. In de allerlaatste bocht haalde ik de leider in en won ik nipt de race.”

Senna startte de tweede wedstrijd vanaf de negende positie. Aangezien het niveau ontzettend hoog ligt, zijn de tegenstanders van Van Soelen ook niet voor één gat te vangen. Toen hij zich naar de vijfde positie had gevochten was de kopgroep al weg en moest hij genoegen nemen met de vijfde positie: “Het is jammer, maar P5 was echt het maximaal haalbare in de tweede race.”

Senna van Soelen podium BMW M2 cup


“Het was echt een heel mooi weekend. Ik heb mijn eerste overwinning in de Duitse M2 Cup gescoord en van alle coureurs heb ik dit weekend de meeste punten gescoord, dus dat is natuurlijk heel positief.”

Na twee weekenden staat Senna op de derde positie in het kampioenschap: “Na het eerste evenement in Oschersleben stonden we op de zesde positie. Ik vind van mezelf dat ik in die top drie thuishoor en dat heb ik dit weekend bewezen.”

Naast het Duitse M2-kampioenschap rijdt Van Soelen ook in het Benelux-kampioenschap. Helaas overlapte de twee kampioenschappen elkaar afgelopen weekend en kon hij niet rijden in het Benelux-kampioenschap: “Dit weekend kon ik niet rijden in Zolder en Leyton Fourie ook niet. Daarom ben ik blij dat Mark van der AA dit weekend heeft gereden. Helaas had hij in de eerste race technische problemen, maar in de tweede race heeft hij een mooi podium gescoord en staan we alsnog op de eerste positie in het kampioenschap.”

Van Soelen rijdt dit seizoen nog vier races in Duitsland en is zich nu al volop aan het voorbereiden: “Eigenlijk op ieder circuit dat op de kalender staat, heb ik nog nooit gereden. Het is dus echt ontzettend belangrijk dat ik veel blijf simmen om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden.”

Senna van Soelen bedankt zijn familie, vrienden, team en sponsoren voor de ondersteuning. Senna wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Renova, Hotek, Absolute Motors, GP Products, Lambert&Company, Bakker Bouw, Lavista, Koel Vrieshuis Reimerswaal, Textaafoam en Baron Rum.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS