Autosport NL • BMW M2 Cup

Senna van Soelen pakt de volle buit op Circuit Zandvoort! Twee zeges voor de jonge belofte in de BMW M2 Cup

Uitgegeven door Frank Korsel • 18 april 2023 19:00

ZANDVOORT - Senna van Soelen liet de concurrentie tijdens de VRM Openingsraces op het circuit van Zandvoort zien wat hij in zijn mars heeft. De autocoureur van Bas Koeten Racing maakte afgelopen weekend zijn debuut in de BMW M2 CS Racing Cup en hoe! Hij schreef met zijn Renova-BMW beide races op zijn naam. Als dit een voorbode is voor de rest van het jaar, maakt de zeventienjarige coureur uit Oostvoorne een grote kans op het kampioenschap.

Senna van Soelen ijzersterke start van seizoen met twee zeges in BMW M2 Cup


De kwalificatie verliep vlekkeloos en Van Soelen veroverde de poleposition met een voorsprong van een halve seconde. Gedurende het hele weekend voelde de jongeling zich comfortabel met de snelheid van de auto en het gevoel was goed. Tijdens de eerste race liet hij een sterk tempo zien: “In de eerste race zat Roodenburg het eerste half uur echt op mijn bumper. Na de pitstops kon ik een gat van 4 of 5 seconden slaan en dat was echt lekker. Die voorsprong kon ik managen naar het einde en dat leverde uiteindelijk P1 op. Voor de eerste keer in de BMW Cup rijden hier in Nederland en dan winnen is echt geweldig, het voelde echt top.”

Ook in de tweede race mocht hij het veld vanaf de start van de race aanvoeren. Afgezien van achterblijvers die hij moest inhalen, kon Van Soelen zich richten op het veilig thuisbrengen van de auto: "In het begin had ik een enorm sterke racepace”, zei het jonge talent. Tegen het einde werd hij toch nog opgejaagd en moest hij even met het mes tussen de tanden: “Aan het einde had ik nog even Sandra van der Sloot achter me. Zij heeft me enorm opgejaagd om nog harder te gaan pushen. Ik liep alleen maar uit op de rest, dus ik kon mijn banden goed managen en constant de pace aanhouden. Dat leidde uiteindelijk tot mijn terugkeer naar P1."

Senna van Soelen kombocht Circuit Zandvoort BMW M2 Cup


Van Soelen kende dus een geweldig weekend op het CM.com Circuit Zandvoort. Hij behaalde de pole position tijdens de kwalificatie en vloog in beide races naar het hoogste treetje van het podium. Hiermee gaf hij de rest van het veld het nakijken: "Dit weekend hier in Zandvoort is enorm goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik heb mooie resultaten behaald, zeker in de tweede race waarin ik echt mijn snelheid kon laten zien”, vertelde hij trots.

Vorig jaar reed Van Soelen zijn eerste seizoen in de autosport. Toen maakte hij vanaf de kartsport de stap naar de Ford Fiesta Sprint Cup. Alhoewel de coureur van Bas Koeten Racing ieder weekend liet zien over de snelheid te beschikken, hield de pechduivel hem lang in zijn greep. Toch scoorde hij diverse overwinningen en podiums. De Ford Fiesta, die ongeveer 150 pk onder de kap heeft, is wel wat anders dan een dikke BMW M2: “Het is natuurlijk een heel andere auto dan de Fiesta. De M2 is veel zwaarder en heeft veel meer vermogen.”

“Het is ontzettend belangrijk dat je niet te roekeloos rijdt in deze auto”, legt de voormalig karter van WJS Racing uit. Zijn teamgenoten bij het karten kwamen hem trouwens ook aanmoedigen bij zijn races in de BMW M2. “Het netjes rijden en je banden niet over de over de klif jagen helpt een boel, want het gaat je alleen maar tegen je werken. Het was vooral wennen om dat goed onder de knie te krijgen, maar dat ging eigenlijk nog niet eens zo slecht”, vertelde Van Soelen met een brede glimlach.

"Natuurlijk ben ik blij met de overstap. Vorig jaar hebben we veel geleerd, maar ook veel pech gehad. Er is niet uitgekomen wat eruit had moeten komen. Ik had kampioen moeten worden. Maar nu laat de techniek me niet in de steek en heeft Bas Koeten enorm goed werk geleverd waardoor ik constant P1 kon behalen."

Renova


De volgende twee races van Van Soelen zijn allebei in het buitenland. In het weekend van 19-21 mei rijdt hij opnieuw in de VRM BMW M2 CS Cup op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Een week later rijdt hij in het Duitse M2-kampioenschap op het circuit van Oschersleben. In dat kampioenschap rijdt hij voor Project 1 Motorsport. Senna is nu al druk bezig om zich voor te bereiden op die twee raceweekenden: "Ik ben veel aan het simmen op de Red Bull Ring en Oschersleben, want op dat circuit begint het seizoen in de Duitse M2. Die krijgen we de week erna, dus ik verwacht een goed resultaat, zoals nu. Het veld is daar echt enorm competitief, dus dat wordt nog wel een leuke strijd. Maar ik denk dat ik er zeker wel klaar voor ben."

Senna van Soelen wil graag zijn sponsoren en familie bedanken voor de mogelijkheid om het Duitse en Benelux kampioenschap te rijden. Senna wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Renova, Hotek, Absolute Motors, GP Products, Lambert&Company, Bakker Bouw, Lavista, Koel Vrieshuis Reimerswaal en Textaafoam.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS