Autosport NL • BMW M2 Cup

Sen Roodenburg en Gianni van de Craats maximaliseren in Spa-Francorchamps met podium en hebben nog titelkansen

Uitgegeven door Frank Korsel • 18 oktober 2023 01:43

SPA-FRANCORCHAMPS – Bas Koeten Racing-coureurs Sen Roodenburg (19) en Gianni van de Craats (17) lieten zich tijdens het Spa Racing Festival op de Belgische omloop van Spa-Francorchamps van hun beste kant zien. In de eerste race eindigden Sen en Gianni in de BMW M2 CS Racing Cup op de vierde positie. In de tweede race van het weekend mochten ze het podium betreden, nadat ze als derde over de eindstreep kwamen. Met nog één raceweekend te gaan in Assen maakt het snelle duo nog wel kans op het felbegeerde kampioenschap.

Gianni van de Craats Sen Roodenburg VRM M2 Cup Spa 2023

Toch ging het Gianni en Sen niet allemaal voor de wind. Er waren wat problemen met de versnellingsbak, die maakte het leven van de twee coureurs nog lastig. "We hebben wat problemen gehad”, begint Sen. “Toen ik in de training naar buiten reed, deed hij niets bij vol gas. Op Kemmel Straight reed ik nog steeds in de vier. Het leek alsof hij in een soort noodloop ging. Ik reed maar snel weer naar binnen en na een kwartier was het weer gefixt en kon Gianni de sessie afmaken. In de tweede training ging het opnieuw mis. Toen ik La Source uitkwam, viel hij stil. Ik had alleen nog maar de vierde versnelling, de rest deed het niet. Het team is er echt de tot in de nacht mee bezig geweest”, gaat Sen verder. Gianni: “Het is flink aanpoten geweest het hele weekend, maar gelukkig hebben we het weer overleefd”, zegt hij met een flinke zucht. "Er is een oudere bak in gehangen, maar ook daar hebben we wat problemen mee gehad."

Na veel gespannen momenten was het tijd voor de kwalificatie: “We kwalificeerden ons twee keer als derde. Het tempo in de kwalificatie was goed, maar helaas konden we niet het volledige potentieel laten zien”, vertelt Van de Craats over de kwalificatie. “Het was heel lastig met de tracklimits”, vult Sen aan. “Toch was ik wel blij met twee keer P3 in de race, dat is altijd een mooie uitgangspositie.”

Probleemloos liep het duo de kwalificatie door en maakten ze zich op voor de eerste race van het weekend: “Aangezien de BMW M2 Cup dit weekend samen reed met de Supercar Challenge moesten we wat meer in onze spiegels kijken. Die GT3’s gaan twintig seconden sneller dan wij over een rondje, dus we zijn wel wat keren gelapped”, geeft Gianni toe.

“Ik had echt een hele goede start in de eerste race. Ik schoot meteen van de derde naar de eerste plek. Omdat we met die GT3’s reden werd ik op een paar hele vervelende punten ingehaald en verloor ik dus plekken. Bij de pitstop zijn we nog een plekje verloren en toen zijn we als vierde over de streep gekomen”, vertelt Sen over de eerste race van het weekend op het wereldberoemde Formule 1-circuit.

In de tweede race vielen kampioenschapskandidaten Senna van Soelen en Mark van der AA uit, maar ook voor Gianni en Sen verliep de race niet zonder slag of stoot. De problemen met de versnellingsbak speelden weer op: “Je gebruikt de vijfde versnelling heel veel op dit circuit en juist die hadden we niet”, klinkt Gianni verbeten. Sen vult aan: “We moesten de auto helemaal tot aan de toerenbegrenzer laten lopen om hem van de vierde versnelling naar de zesde te schakelen. Als we dat niet deden schakelde de auto automatisch terug naar de vierde versnelling. Dat was echt jammer.”

“Je moet je zo aanpassen, maar we hebben de eindstreep weten te halen", aldus Gianni. "Qua snelheid zag het er goed uit en ik ben ook ontzettend dankbaar dat het hele team zo hard heeft gewerkt om alle problemen op te lossen.”

Sen Roodenburg en Gianni van de Craats

Met nog één raceweekend te gaan, vechten de getalenteerde tieners nog volop mee voor het kampioenschap: “We hadden aan het begin van het seizoen niet durven dromen dat we in Assen misschien gewoon kampioen kunnen worden”, zegt Gianni. “Het is inderdaad wel raar om te bedenken dat we het over anderhalve week kunnen afmaken. Ik zou me geld er niet op durven inzetten, maar het belooft een spannende strijd te worden."

Het laatste raceweekend van Sen en Gianni vindt in het weekend van 27-29 oktober plaats op het TT-Circuit van Assen tijdens de Supercar Madness.

Sen Roodenburg en Gianni van de Craats bedanken hun ouders, familie, vrienden, Bas Koeten Racing en hun sponsoren Polskamp, Quintes Verzekeren en risicobeheer, Geijsel Hypotheken, RoFiNa, Era Richmen en Greenway Partners.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS