Autosport NL • Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux Zandvoort: Schouten en Paque winnen, sterk debuut rallylegende Kalle Rovanperä

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juni 2024 14:15

ZANDVOORT - Net als in Spa-Francorchamps deelden de Nederlandse coureur Dirk Schouten en de Belg Benjamin Paque de eindzeges in de Nederlandse Noordzeeduinen tijdens het boeiende DTM-weekend. Toch bleek het op Circuit Zandvoort een heel ander weekend dan in de Belgische Ardennen. Niet alleen zagen we het succesvolle optreden van de Finse rallylegende Kalle Rovanperä (RedAnt Racing), die bij zijn debuut net naast een podiumplaats kwam, ook Niels Langeveld (Q1 Trackracing) maakte indruk met zijn eerste pole position en podiumplaats van het seizoen. In de strijd om de titel doet Dirk Schouten het qua snelheid en consistentie goed, terwijl ook Benjamin Paque en Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) zich ontpoppen als titelkandidaten.

Porsche Carrera Cup Benelux DTM-weekend Zandvoort Foto 1

Zaterdagochtend werd in Zandvoort de kwalificatiesessie van de Porsche Carrera Cup Benelux afgesloten met een pole position voor de race van zaterdag voor thuisrijder Niels Langeveld. Zondag zou een andere Nederlander in de kleuren van Q1 Trackracing vooraan starten op de F1-piste, namelijk de leider in het kampioenschap, Dirk Schouten. Ook naar het debuut van tweevoudig WRC-kampioen Kalle Rovanperä werd lang uitgekeken en hij toonde zijn vaardigheden, want hij eindigde de kwalificatiesessie op de vierde en zesde plaats.

“De Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – is een heerlijke auto om in te rijden en ik ben blij dat ik mijn circuitervaring hier in de Porsche Carrera Cup Benelux kan opdoen”, zei de jonge Fin na de strijd tegen de stopwatch. “Ik zal moeten leren racen in een peloton, zowel aanvallend als verdedigend.”

Porsche Carrera Cup Benelux DTM-weekend Zandvoort Foto 2Rovanperä vermaakt de fans
De start van de eerste race verliep enigszins chaotisch. Domas Raudonis (GP Elite), Nick Ho (PG Motorsport), Niels Troost (GP Elite) en Thomas Kangro (Porsche Estland) ondervonden de veiligheid van de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – uit de eerste hand, vanwege hun aanrijdingen. Bij de herstart was Dirk Schouten onverslaanbaar en reed hij, ondanks aandringen van teamgenoot Niels Langeveld, naar een tweede overwinning van het seizoen. Achter de top twee reed Robin Knutsson (NGT Racing) naar een derde podiumplaats op rij. De Zweed stond tot de laatste meter onder druk van Kalle Rovanperä, die een tiende van een seconde verwijderd was van zijn eerste podium. Paul Meijer (HWM) pakte opnieuw de nodige punten en eindigde als vijfde.

“Ik ben enorm blij met deze tweede overwinning in de Porsche Carrera Cup Benelux dit seizoen”, glunderde winnaar Schouten na de race. “Ik besef nu al dat regelmaat een sleutelfactor zal zijn in de strijd om de titel, ook al zijn we nog maar twee weekenden onderweg. Ik wil alle partners en het team bedanken voor de fantastische omstandigheden waarin ik kan racen.”

Jamie Colin Bönighausen was de beste Rookie, voor Kobe Pauwels en Sam Jongejan (Team RaceArt), terwijl Jules Grouwels (Team RaceArt) de beste was in ProAm, voor Jani Käkelä (39 Racing) en Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport).

Porsche Carrera Cup Benelux DTM-weekend Zandvoort Foto 3

Paque neemt wraak
Toegegeven: het ging niet goed met de Luikenaar, maar Benjamin Paque bleef kalm onder de druk en pakte hij de overwinning in de tweede race op Circuit Zandvoort na een perfecte start. Hij versloeg Dirk Schouten en de uiterst consistente Paul Meijer. “We wisten dat de eerste race, met de straf uit Spa, lastiger zou zijn, maar we hebben toch wat punten gepakt en hier gewonnen en dat is belangrijk”, aldus Paque.

Achter de podiumplaatsen racete Sacha Norden (JW Raceservice) naar een hele mooie vierde plaats, Norden die eveneens een prima seizoensstart kent. Kalle Rovanperä kwam dit keer als vijfde over de streep, met de jonge wolven van het Rookieklassement achter hem, waaronder Kobe Pauwels, Jamie Colin Bönighausen en Sam Jongejan. Ook Niels Troost nam revanche voor zijn pech van zaterdag en won in de PRO-AM-klasse, voor Jules Grouwels en Jani Käkelä.

In het algemeen klassement van het Porsche Carrera Cup Benelux-kampioenschap leidt Schouten nu voor Paque en Meijer, terwijl Pauwels en Grouwels respectievelijk de ranglijst aanvoeren in de Rookies en in PRO-AM. De volgende ronde vindt plaats op 6 en 7 juli op het legendarische circuit van Imola in Italië.

Porsche Carrera Cup Benelux DTM-weekend Zandvoort Foto 4Porsche logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS