Karting • GK4 Kartseries

Milan Marczak ‘echt in shock’ met eerste winst ooit in karting! "Het voelde wel heel erg goed!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2023 09:31

GENK – Het moest er natuurlijk een keer van komen: na een aantal podiumplaatsen in de GK4 Kart Series pakte Milan Marczak zijn eerste overwinning in het karten. De vijftienjarige coureur uit Zundert was op het circuit van Genk de beste in de finale van de IAME X30 Senioren-klasse. Opmerkelijk: hij slaagde er in de finale in van de achtste plaats op te rukken naar P1. Dat noem je nog eens een knappe zege!

Milan Marczak

“Ik moest als achtste starten in de finale, dus ik dacht top drie zal al heel veel gevraagd zijn. Winnen had ik nooit gedacht”, zei Milan met een glimlach, en nog steeds ietwat verbouwereerd onder zijn fenomenale prestatie. Zeker als je bedenkt dat hij die opmars van acht naar één ook nog eens op een listige opdrogende baan voor elkaar gekregen had.

“Het was wel lastig om aan het begin van de race de juiste lijnen te vinden omdat de baan opdroogde. We waren redelijk laag in de bandendruk gegaan, dus we wisten dat we snel gingen zijn op een droge baan en dat was ook zo. Uiteindelijk heb ik de juiste lijn gevonden en heb ik gewonnen. Ik reed wel met verbazing. In de laatste ronde heb ik de eerste twee nog ingehaald. Ik ben echt in shock.”

In de laatste ronde rijdend op P3 was hij al blij dat hij normaal gesproken het podium zou gaan halen. Maar zolang een coureur niet op P1 rijdt wil die altijd meer. Zo ook Milan. “Ik wist dat ik in de laatste ronde geen foutje kon maken en dat ik misschien nog één plekje kon pakken, maar dit was niet normaal. Dit is mijn eerste overwinning ooit en het voelde wel heel erg goed!”

Milan Marczak

Dat hij snel was in Genk, werd al vroeg in het weekeinde duidelijk. Tijdens de trainingen deed hij voorin mee en dat sterkte zijn zelfvertrouwen voor de rest van het weekeinde. “We konden meteen goed de top volgen. Helaas had ik in de eerste race een crash en werd ik twaalfde. In de tweede race ben ik van twaalf naar vijf gereden. Dat was al goed. En uiteindelijk dus van acht naar één.”

Milan kan nu met een fikse dosis extra zelfvertrouwen uitkijken naar zijn volgende race. Dat is de vierde ronde van de IAME Benelux Series en die wordt op 20 augustus ook op het circuit van Genk gehouden. Maar ja, dat is natuurlijk nog veel te lang wachten.

En dus gaat de snelle Brabander nu op een heuse kartvakantie. Dat doet hij samen met zijn team DFK Racing, “We gaan een kartvakantie hebben op het circuit van Lonato. Dat is bij het Gardameer in Italië. Ik ga met het team drie dagen lekker karten. En veel leren natuurlijk. Het wordt vast geweldig!”

Milan Marczak bedankt zijn team DFK Racing, familie De Feyter, zijn ouders, Christof Huibers voor de coaching en zijn mechanieker Robert.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS