Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Max van Splunteren en Loek Hartog verdelen zeges op de Nürburgring; Roger Grouwels neemt het voortouw in Klasse B

Uitgegeven door Peter Vader • 17 september 2019 09:03 • Print artikel

De Nürburgring was het decor voor het voorlaatste raceweekend van de Porsche Carrera Cup Benelux. Op de 3,6 kilometer lange versie van het Grand Prix-circuit bleken Max van Splunteren en Loek Hartog respectievelijk op zaterdag en zondag de beste, en lijken zij nu ook de titelstrijd met elkaar te gaan beslissen.

PCCB Nurburgring sept 2019 start

Race 1: Van Splunteren van start tot finish
Zonnige omstandigheden voor de eerste van twee races van de Porsche Carrera Cup Benelux, voor de derde keer dit seizoen actief in het kader van een prestigieus DTM-weekend. Max van Splunteren (Team GP Elite) had de pole veroverd en wist die bij de start van de half uur durende sprint ook te verzilveren. Even moest de 23-jarige leider in de tussenstand van het kampioenschap nog het gezelschap van een paar andere rijders dulden, maar na een ronde of zeven was Van Splunteren erin geslaagd om een kloofje te slaan.

Uiteindelijk zou hij met vier seconden voorsprong op zijn achtervolgers over de streep rijden, en zette hij onderweg ook de snelste raceronde op zijn naam. Van Splunteren werd wel een beetje geholpen door het gebakkelei achter hem. Kay Van Berlo en Loek Hartog (beiden Bas Koeten Racing) leverden een duel om je vingers bij af te likken. Ondanks herhaalde inhaalpogingen van Hartog was het toch de 18-jarige Van Berlo die het duel ‘der youngsters’ won.
Dylan Derdaele, tweede in de tussenstand, maakte in de aanvangsfase ook deel uit van de kopgroep, maar twee gemiste rempunten binnen dezelfde ronde, deden de Belgium Racing-rijder terugvallen naar de zesde plaats, achter Xavier Maassen (DVB Racing) en Jesse Van Kuijk (Team GP Elite). Die volgorde zou niet meer wijzigen, al bleek Maassen in de slotronde nog heel dicht bij de duellerende Van Berlo en Hartog te kunnen komen.

Ook in Klasse B viel er heel wat spektakel te bewonderen. Nicolas Saelens (Belgium Racing) had in de openingsronde zijn ongunstige startpositie kunnen wegwerken en leek zelfs even weg te rijden van titelconcurrent Roger Grouwels (RaceArt). Deze laatste kwam in de tweede wedstrijdhelft echter fel opzetten en bij een inhaalpoging raakten beide kemphanen elkaar. Beide bolides schoven van de baan, maar konden hun weg gelukkig vervolgen. Grouwels had daar echter gevoelig meer tijd voor nodig. Zege voor Saelens dus? Toch niet, want in de allerlaatste bocht blokkeerde hij zijn remmen en de sterk teruggekomen Grouwels kon nog net binnendoor glippen.

PCCB Nurburgring sept 2019 bocht

Race 2: Hartog houdt Van Splunteren af
Ook voor de tweede wedstrijd op zondagochtend bleken de weergoden in de Eifel de deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux gunstig gezind. Bij de start hield polesitter Loek Hartog nipt Max van Splunteren en Xavier Maassen achter zich, wat de 16-jarige Hartog meteen de gelegenheid gaf nog eens zijn talent te tonen. De hele wedstrijd lang werd hij onder druk gezet door kampioenschapsleider Van Splunteren, maar de winnaar van het Junior Recruitment Program gaf geen krimp. Twintig ronden lang bezette Hartog de eerste positie, en aan het eind hield hij net iets meer dan een seconde over. Van Splunteren, die in de slotronde nog een klein foutje maakte in de chicane, wist nog net de oprukkende Xavier Maassen achter zich te houden.

Achter de als vierde gefinishte Kay Van Berlo scoorde Dylan Derdaele de punten van de vijfde plaats, wat net voldoende was om nog een mathematische kans op de titel te behouden. Derdaele heeft echter al een ruime achterstand op Van Splunteren en Hartog, die tijdens de finale in Barcelona wellicht onder elkaar gaan uitmaken wie Porsche Carrera Cup Benelux-kampioen 2019 wordt.

Achter Derdaele kwam guest-rijder Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) als zesde over de streep, gevolgd door Lucas Groeneveld (Team GP Elite). De ongelukkige Groeneveld, als vijfde gestart, werd in de openingsronde in de rondte getikt en moest als allerlaatste opnieuw aansluiting zien te krijgen. Hij zette een gedreven en spectaculaire inhaalrace neer, om toch nog uiteindelijk als zevende te finishen.

De zege in Klasse B ging opnieuw naar Roger Grouwels, die zo een zo goed als perfect weekend realiseerde. Nicolas Saelens werd in de slotfase geveld door pech, maar scoorde toch nog de punten van de derde plaats. In de tussenstand gaat Grouwels hem wel voorbij, maar het puntenverschil tussen de twee is op één hand te tellen.

De Porsche Carrera Cup Benelux maakt zich nu op voor een grootse finale op het Circuit de Catalunya in Barcelona, waar de snelste monomerkencup van de Lage Landen in actie komt in het kader van de finaleraces van de Blancpain GT Series.

PCCB Nurburgring sept 2019 Splunteren Hartog Maassen

Kalender Porsche Carrera Cup Benelux 2019:
*3-4 mei: Circuit Spa-Francorchamps – FIA WEC Spa
*17-19 mei: Circuit Zolder – DTM
*7-9 juni: Circuit Zandvoort – Pinksterraces
*19-21 juli: TT Circuit Assen – DTM
*13-15 september: Circuit Nürburgring – DTM
28-29 september: Circuit Barcelona –Blancpain GT Series
(De met *aangemerkte races zijn al verreden)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS