Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Youri Bonte ook dit jaar kampioen GK4 Kart Series, maar hij stopt op zijn hoogtepunt: "Ik ga jullie missen!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 november 2022 04:04

GENK – Zijn teleurstelling tekende de aard van een ware kampioen. Karttalent Youri Bonte was in Genk officieel kampioen geworden van de GK4 Kart Series in de IAME X30 Senioren-klasse, maar hij zonderde zich af omdat hij niet tevreden was met zijn slotrace. Daarin was hij zesde geworden, en een kampioen moet beter presteren, oordeelde de zestienjarige coureur uit Vrouwenpolder. Een paar uur later was het onweer van zijn gezicht verdwenen en kon hij weer lachen. Hij was kampioen! En dat deed hij dit seizoen ijzersterk met diverse overwinningen en podiumplaatsen.

Youri Bontel


“Het lukte me niet. Ik kreeg het niet voor elkaar”, zei Youri zaterdagmiddag over zijn laatste race van het seizoen. “De bandenspanning was niet goed. Het zat niet mee in de finale. Gelukkig was ik al kampioen. Ik hoefde eigenlijk niet eens mee te rijden, maar ik wilde op het podium eindigen, dat wil ik altijd.”

De omstandigheden waren in Genk niet optimaal, want het regende de hele dag. Voor Youri was dat evenwel geen probleem. “Het regen rijden ging juist goed, want in heat één en twee was ik gewoon derde. Alleen in heat drie lukte het niet. Ik denk dat het aan de afstelling lag op de een of andere manier, want ik kan wel zien dat ik het kan.”

Youri Bonte

Gelukkig kon Youri ook relativeren en zijn prestaties van dit seizoen op waarde schatten. “Ik ben kampioen. Daar moet ik blij mee zijn en daar ben ik ook blij mee. Ik heb vier races gewonnen en heb zes keer op het podium gestaan. Dit is mijn mooiste titel.”

Want voor Youri is het al zijn derde kampioenschap. Hij werd achtereenvolgens kampioen bij de X30 Cadet (NK en GK4 Kart Series), bij de IAME X30 Junioren en nu dus bij de IAME X30 Senioren, is naar het WK geweest. Wie zoveel titels in opeenvolgende klassen heeft gepakt, maakt de overstap naar de volgende klasse, zou je denken.

Maar nee, Youri stopt na zes jaar met karten. Dat heeft hij na goed overleg met zijn ouders besloten. “De sport kost heel veel tijd en geld en dat gaan we nu weer ergens anders aan besteden zoals school (m’n examenjaar), vrienden, leuke dingen doen in het weekend, Formule 1-wedstrijden bezoeken, op stap gaan en ja een vriendin. Een hele leuke!”

In 2016 debuteerde hij bij team DFK met Tim en Ben de Feyter. “Ik heb er heel veel geleerd en gelachen in dit gezellige team met veel lieve mensen. We hebben heel veel genoten van de trainingsweekenden en de wedstrijden van de afgelopen jaren. Wat zijn we veel op pad geweest. Zowat elke weekend trainen om maar beter en beter te worden. In weer en wind, warme dagen maar ook hele koude.”

Youri ging van Genk naar Mariembourg, van Spa Francorchamps naar Emmen, naar Kerpen in Duitsland enzovoorts, enzovoorts. Ook reed hij met succes bij OW Karting van teambaas Ricardo Oude Weernink, waarin hij de NK-titel won in de X30 Cadet.

Een van de hoogtepunten was voor Youri zijn deelname aan het WK in Italië. “Wat een ervaring was dat!"

Thierry Delre TD Kart

De laatste jaren racete hij met succes op een TD kart en behaalde vele overwinningen en twee kampioenschappen met het team van TD. Youri sloot dit seizoen af met 4 zeges en de titel bij de GK4. “Ik bedank iedereen die ik heb leren kennen op en rond het circuit voor alle mooie momenten en vooral het vele lachen van afgelopen jaren. Ook dank aan alle organisatoren en medewerkers van de wedstrijden die deze dagen op een veilige en sportieve manier hebben mogelijk gemaakt. En last but not least, Thierry Delré en iedereen van TD Racing Team waar ik echt op mijn plek zat. Ik ga jullie missen! We zien elkaar hopelijk snel, ook al is het niet op het circuit dan wel ergens anders. En kom je nog eens in de buurt van Domburg? Kom dan langs bij restaurant El Fuego van mijn ouders. Dan proosten we op hele mooie herinneringen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS