Karting • GK4 Kartseries

Karter Youri Bonte uit Zeeland verteert overstap naar IAME X30 Senior goed, getuige overwinning: "Echt super!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 12 april 2022 02:50

Youri Bonte reed in België pas zijn tweede race in de IAME X30 Senior klasse, maar de concurrentie zal flink rekening met hem gaan houden. Op het circuit Karting des Fagnes in het Zuid-Belgische Mariembourg eiste de karter uit Vrouwenpolder de overwinning voor zich op. In de eerste wedstrijd van de GK4 Kart Series was de karter van TD Racing al op het podium geëindigd. Een race later volgde de overwinning en dus kon Bonte spreken over 'een super weekend'.

Youri Bonte wint in Mariembourg

De racedag begon met de warm-up waarin Bonte als vierde uit de startblokken kwam. Niet lang daarna begon de kwalificatie: “Die ging niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Ik kwalificeerde op P4 en er viel hier en daar nog wel wat te verbeteren, maar dat lag aan mijzelf.” Tijdens de eerste race van het seizoen gaf de Zeeuw aan dat hij moeite had om zich aan te passen aan de nieuwe banden. Hij lijkt hier nu nog maar weinig moeite mee te ervaren.

Bonte hield zijn geheime wapen achter de hand: de races! “Race 1 kon ik door de kwalificatie starten vanaf de vierde positie. De start was niet heel lekker. Na de eerste bocht lag ik zesde. Ik vocht me terug naar de tweede plek en in de laatste paar rondjes heb ik het gat dicht gereden naar de nummer 1. Het gat was uiteindelijk maar twee tienden.”

Ook tijdens de tweede heat liet het talent uit Zeeland weer een goede snelheid zien: “In de tweede race mocht ik als tweede starten. Na de start lag ik derde en de twee voor me waren een beetje aan het vechten met elkaar. Daar kon ik gelukkig van profiteren. Ik kon toen gelijk de tweede positie overnemen en schoof daarna direct door naar de eerste positie. Toen kon ik hem eigenlijk rustig uitrijden, was het niet dat degene achter me echt sneller was. Hij reed het gat dicht en kon me inhalen. Ik werd dus wederom tweede in de race en mocht de finale race als tweede starten.”

De karter van het Delré Racing Team wist de eerste twee heats op de tweede positie te eindigen. Hierdoor ging hij als underdog de finale in, maar wel met een aardige kans om te winnen. En dat deed TD-karter dan ook. “Ik had in de finale race best wel een goede start, maar viel toch terug naar P3. Toen de nummer 1 en 2 het met elkaar aan de stok kregen, kon ik mee met degene die op dat moment op P2 lag. Ik lag na de inhaalactie op de tweede plek en kon al snel de aanval openen naar de nummer 1.”

Stralende Youri Bonte in het midden wint in Mariembourg

Naar de nummer 1 toe rijden is één ding, maar dan moet er een inhaalactie geplaatst worden. Dat deed Bonte door laat te remmen. “Ik probeerde geen foutjes te maken, te focussen en mijn hoofd erbij te houden. Toch kwam de nummer 2 stukje bij beetje dichterbij, maar ik wist hem achter me te houden. Al met al was het een super weekend. En nu de beker ophalen en dan lekker naar huis!”, zo sloot hij af.

Youri Bonte staat momenteel in de top drie van het GK4-kampioenschap en zal in het weekend van 30 april en 1 mei in actie komen op Raceway Venray.

Youri bedankt zijn ouders, zijn team TD Kart Racing, zijn monteur Steven en Thierry Delré voor de ondersteuning. Youri zoekt nog bedrijven, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS