Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Tobi ter Haar eindigt seizoen in stijl: ondanks tegenslag toch een podium in regenachtig Genk!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2023 19:11

GENK � Tobi ter Haar heeft een uitstekende prestatie neergezet in de GK4 Kart Series. Ondanks tegenslag in de kwalificatie wist de pas zevenjarige coureur uit Goor zich in het regenachtige Genk naar een razendknappe tweede plaats te knokken in de Honda Cadet-klasse. Daarmee sloot hij een enerverend en succesvol eerste seizoen in de kartsport af op passende wijze.

Tobi ter Haar OW Karting

�Het ging goed in de finale, maar het begin was wel moeilijk�, blikte Tobi terug. Hoe dat zat? �In de kwalificatie liep de motor voor geen meter vanwege een kapotte bougiedop. Daardoor kwam ik niet verder dan plek zestien.� De pech in de kwalificatie weerhield de piepjonge coureur er niet van om vol voor de races te gaan.

�In de eerste race reed ik van plek zestien naar plek zes. Daarna ben ik derde geworden en in de laatste race ben ik als vierde gestart en ben ik tweede geworden.� En dan te bedenken dat hij in het kletsnatte Genk met listige omstandigheden te maken had.

�Het is aardig moeilijk rijden in de regen. Je moet precies weten waar je moet sturen en je glijdt gemakkelijk van de baan. En je moet toch snel zijn�, legde Tobi uit. Ondanks wat gebrek aan ervaring in de regen, wist de jonge Nederlander de elementen uitstekend te trotseren, getuige zijn razendknappe tweede plaats.

Hij was er een beetje beduusd onder. �Ik dacht dat ik na die kwalificatie nooit meer het podium kon halen.� Maar zoals het een topsporter betaamt, gaf Tobi niet op en race na race kwam hij verder naar voren. Om in de derde race, de finale, zijn snelheid om te zetten in een klinkende P2. �Ik ben er echt blij mee!�

Tobi ter Haar

Het resultaat paste in een seizoen waarin de jonge Overijselaar zich ontpopte tot een up and coming talent. Hij debuteerde dit seizoen in Mariembourg in de GK4 en snelde destijds naar een verdienstelijke zevende plek. Daarna stond hij met regelmaat op het grote podium. Zo werd hij derde in Venray, Kerpen �n (opnieuw) Mariembourg en scoorde hij iedere wedstrijd een plek op het rookiepodium. Daarmee werd Tobi de beste Nederlandse nieuwkomer. Tekenen dat hij snel leert.

Dat heeft hij dit seizoen dan ook volop gedaan bij topteam OW Karting. �Ik heb geleerd beter in te sturen, en op het juiste moment in een bocht weer gas te geven. Ik heb leren inhalen en verdedigen.� Die skills samen met zijn uitstekende resultaten hebben ertoe geleid dat Tobi volgend seizoen al debuteert in de Mini Rookie-klasse.

Een snelle tweetakt-kart dus tussen toprijders. Een spannende stap voor het jonge talent. Hij weet al een beetje wat hij van de klasse moet verwachten. �Ik heb al vier dagen in een IAME-kart gereden. Ik vond het wel leuk. Het gaat veel harder en alles. Het is iets moeilijker, nog meer een uitdaging. Dat vind ik ook leuk. Ik ben heel benieuwd!�

Tobi bedankt zijn zijn team OW Karting, Ricardo en Marcel Oude Weernink, Arnold Raghoebarsing (monteur), Brent Raghoebarsing (trainer) en teamgenoten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS