Karting • GK4 Kartseries

De pas zevenjarige Tobi Ter Haar rijdt fenomenale inhaalraces en pakt podium in Venray: “Echt super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 juni 2023 18:54

VENRAY – De jongste van het veld, uitvallen in de eerste race en dan in de finale een fenomenale opmars richting het podium: Tobi Ter Haar kende een bijzonder weekeinde tijdens de derde ronde van de GK4 Kart Series, de competitie waarin de grootste talenten van België en Nederland het tegen elkaar opnemen. De zevenjarige geweldenaar uit Goor rijdt nog maar amper een jaar maar toont zich in de Honda Cadet-klasse nu al een zeer beloftevol rijder. Op het circuit van Venray werd hij zaterdag derde.

Tobi Ter Haar

“Ik had er al negen. Dus nu heb ik er elf”, zei Tobi triomfantelijk toen hij met twee bekers van het podium was gestapt. Eén voor zijn derde plaats in het algemeen klassement en één voor de winst in het rookie-klassement. “Echt super.”

Twee bekers erbij, logisch dat Tobi opgewekt zijn verhaal deed. En dan te bedenken dat hij zaterdag na een uitstekende kwalificatie (P2) een toch wel wat nare eerste race had. Wat was er gebeurd? Op een gegeven moment reed hij naast een rijder die een blauwe vlag kreeg (die werd op een ronde gezet). “Toen hij die vlag kreeg, moest hij nog uitwijken. Hij veranderde laat van lijn, ik schoot op het vuil en gleed de muur in. Daardoor was de achteras krom en was de ketting kapot.”

Het betekende helaas een uitvalbeurt voor Tobi. Zodoende moest hij in race twee van de zeventiende en laatste plaats starten. Gedreven gaf hij alles wat hij in zich had en na een hele reeks fraaie inhaalacties kwam hij knap als tiende over de finish. “Dat was goed, want ik had er zeven ingehaald”, zei Tobi trots.

In de finale moest de coureur van topteam OW Karting dus als dertiende starten. “Ik werd derde en toen was ik heel blij.” Weer had hij veel rijders ingehaald, terwijl een podiumplaats na die eerste race wel héél ver weg leek. “Toen ik gecrasht was, dacht ik: we kunnen wel inpakken en naar huis gaan, want dit gaat nooit meer goed komen. Maar bij het team dachten ze: we gaan de kart proberen te repareren. Dat lukte dankzij mijn monteur Arnold (Raghobarsing, red.) en toen ben ik verder gaan rijden.”

Tobi Ter Haar

Zo stond hij dus als jongste van het veld apetrots op het podium. En dat allemaal omdat zijn vader op een dag tegen hem zei: ‘Zou je het leuk vinden om zelf eens te karten?’. “We waren toen bij een kartbaan aan het kijken. Ik zei: dat lijkt me heel vet! Dus toen dacht ik: ik vraag gewoon een kart voor mijn verjaardag. Ik kreeg er ook nog één!”

En zo kwam het dat Tobi kort na zijn zesde verjaardag voor het eerst in zijn leven in een kart zat, nu amper een jaar geleden. Dat was op de buitenbaan van Eefde. “Ik vond het heel leuk. Het leukst was gewoon die kart uittesten. Daarvoor had ik al weleens met mijn vader in een duokart gereden. Maar zelf rijden was veel leuker. "Ik heb toen de cursus gedaan bij Chrono, vaak getraind met Youri en Benthe van NXT Racing en toen belde Ricardo van OW Karting mijn vader op of ik bij het team wilde. Ik train nog steeds veel in Eefde en soms wel twee keer in de week.”

Dit seizoen rijdt Tobi behalve de GK4 Kart Series ook het clubkampioenschap van Eefde. Zijn volgende race is de volgende ronde van het NK in Kerpen. Tobi keek ernaar uit. “Ik heb er nog nooit kunnen trainen, want ik ben te jong volgens de Duitse bond. Binnenkort mag ik er tijdens de GK4 trainingsdagen hopelijk wel trainen, want ik vind het echt een mooie baan. Dan ga ik hard m'n best doen om weer naar het podium te rijden, maar dat wordt niet makkelijk!”

Tobi bedankt zijn team OW Karting, Ricardo en Marcel Oude Weernink, Arnold Raghoebarsing (monteur), Brent Raghoebarsing (trainer) en zijn teamgenootjes.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS