Formule 1

Collin Veijer zet de turbo erop en wint de GP van Spanje! Wat een geweldenaar!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 april 2024 00:55

Wat Max Verstappen doet in de F1 met vier wielen, doet Collin Veijer op twee wielen: winnen! Veijer flikte het in het hol van de leeuw. Op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto won de jonge Nederlander de Grand Prix van Spanje. Het werd zondag een echte Moto3 thriller, waarin LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Moto3 youngster Collin Veijer zijn tweede Grand Prix overwinning op zijn naam schreef. Collin passeerde met een voorsprong van slechts 0,045 seconden op de nummer twee de finish. Wat een geweldenaar!

Collin Veijer LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Moto3

Collin Veijer schakelde zondag de turbo van zijn Husqvarna in nadat hij vanaf de derde plaats op de grid aan de race begon. Ondanks het feit dat hij in het begin een paar posities verloor, bevond het aanstormende talent zich in de tweede ronde op de tweede plaats toen de pole setter van het weekend, David Alonso, aan de leiding rijdend ten val kwam. Na een gerichte verrassingsaanval op David Muñoz was de Moto3-race vanaf dat moment een show voor Veijer. De 19-jarige coureur reed een strak tempo samen met zijn zes achtervolgers. Pas tegen het einde van de 19 ronden tellende race leken David Muñoz en Ivan Ortola een bedreiging voor hem te kunnen vormen, maar de sterke Nederlander sloeg elke aanvalspoging af en kwam, toegejuicht door duizenden en duizenden fans, als winnaar over de finish. Veijer verlaat hiermee zondagavond als tweevoudig Grand Prix-winnaar en als derde in de tussenstand van het kampioenschap Jerez de la Frontera.

Collin Veijer – P1, Moto3 World Championship 2024 – P3 – 46 punten: “Het is een geweldig gevoel, ik ben echt blij. Over het algemeen was de race vrij consistent en ons tempo was goed. Het is een beetje jammer dat Alonso al in het begin van de race crashte, want ik denk dat we een heel mooi gevecht hadden kunnen hebben tot het einde. Maar een race is altijd anders. Wat mijn banden betreft: ik zat een beetje op de limiet, dat was mijn gevoel. Vooral de linkerkant was op. Desondanks was het gevoel goed en kon ik het tempo vasthouden. Ik verwachtte een mogelijke aanval in de laatste ronde, maar ik had hier al eens gewonnen in de JuniorGP, dus ik probeerde hetzelfde te doen als toen en dat werkte goed. Er waren nog steeds natte plekken, maar ik vond mijn weg daar doorheen omdat ik wist waar ze lagen. Een kritieke plek was de laatste bocht, vooral in het midden van de bocht. Ik wil het hele team bedanken voor het werk dat ze elke keer weer doen.”

Van 10 t/m 12 mei wordt de vijfde WK-ronde van het seizoen verreden op het circuit van Le Mans in Frankrijk. Hier wordt de strijd voor de punten, podiums en overwinningen voortgezet.