Formule 1

Imola, de eerste F1-race in Europa in 2024, staat in het teken van Ayrton Senna + TUSSENSTANDEN

Uitgegeven door Peter Vader • 12 mei 2024 10:00

Na de GP van Miami is het tijd voor het eerste Europese Grand prix-weekend. De volgende race van het Formule 1-wereldkampioenschap wordt de zevende etappe van het F1-wereldkampioenschap, de eerste van een reeks Europese wedstrijden. Vorig seizoen werd de GP van Imola op het roemruchte circuit 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari di Imola' niet verreden vanwege de overstroming die het gebied Emilia-Romagna trof. Dit jaar keren we daarom na een jaar gedwongen pauze weer terug naar het Autodromo. De editie van dit jaar zal zeker een bijzonder tintje krijgen: in Imola wordt namelijk de dertigste verjaardag van het overlijden van Ayrton Senna gevierd. De wereld van de Formule 1 heeft de kampioen die op 1 mei 1994 overleed al herdacht.

Ayrton Senna F1 ImolaAyrton Senna

Het feit dat Imola een oud circuit is, maakt het nog niet ouderwets. Het Italiaanse circuit is een tijdloze klassieker, een meesterwerk dat nooit verveelt. Dat wil echter niet zeggen dat het in een vervallen staat verkeert. Verre van dat. Imola verkeert juist in uitstekende staat na de renovatie van de paddock en de pits, voorafgaand aan de terugkeer van de Grand prix in 2020. Er zijn ook wijzigingen aangebracht aan het circuit zelf, met als doel het sneller en beter te maken voor wiel-aan-wiel-racen, terwijl het zijn traditionele karakter behoudt. Die veranderingen hebben tot op zekere hoogte gewerkt, maar het circuit blijft notoir lastig om in te halen, dus een sterke kwalificatie zal van cruciaal belang zijn.

De kwalificatie moet niet alleen cruciaal zijn, maar ook episch zijn. Het hogesnelheidscircuit is misschien niet ontworpen voor side-by-side racen, maar de smalle lay-out van 4,909 kilometer met meerdere hellingsveranderingen en minimale uitloopstroken, zorgt voor een sprankelende ronde. Acque Minerali of Rivazza behoren tot de beroemdste bochtenreeksen op de kalender. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om in te halen; de laatste en eerste bochten worden vrijwel volgas genomen en bevinden zich aan beide uiteinden van een DRS-zone, wat betekent dat bewegingen hier mogelijk zijn, v๓๓r de eerste chicane.

De race heette vroeger de Grand Prix van San Marino, maar heet nu Emilia Romagna, de regio die Imola omvat. De geschiedenis is doordrenkt van droefheid, net als op het Enzo e Dino Ferrari-circuit waar Ayrton Senna 30 jaar geleden op tragische wijze om het leven kwam, na een ongeval met hoge snelheid. Slechts een dag eerder was collega-coureur Roland Ratzenberger tijdens de kwalificatie overleden. Dat dit gitzwarte weekend alweer 30 jaar geleden is, wordt komende Grand Prix volop herdacht. Het wordt een ode aan Ayrton Senna!

Autodromo Enzo e Dino Ferrari di ImolaAutodromo Enzo e Dino Ferrari di Imola

Ne de GP van Miami achter de rug is, is het hoog tijd om alle aandacht te richten op de Italiaanse ronde in Imola. Dit jaar telt de Formule 1-kalender 24 wedstrijden. Het wordt daarmee het langste F1-wereldkampioenschap uit de geschiedenis. Na de nogal afwijkende tijden van de niet-Europese wedstrijden, is het gelukkig tijd om terug te keren naar de klassieke Europese tijden, waarbij de race traditiegetrouw op zondagmiddag om 15:00 uur plaatsvindt.

Alvast het tijdschema van het Imola-weekend:

VRIJDAG 17 MEI
Vrije training 13:30 – 14:30 uur
Vrije training van 14:00 – 18:00 uur
ZATERDAG 18 MEI
Vrije training 15:00 – 12:30 – 13:30 uur
Kwalificatie – 16:00 – 17:00 uur
ZONDAG 19 MEI
GP Imola en Emilia-Romagna – 15:00 uur

Zodra de Grand Prix van Miami 2024 van de F1 was afgelopen, werden de twee ranglijsten van de coureurs en constructeurs bijgewerkt in afwachting van het eerste Europese wedstrijdweekend van het F1-wereldkampioenschap 2024. Het circus arriveert dan in Imola in Itali๋, voor het weekend dat eindigt op zondag 19 mei. In tegenstelling tot het weekend in Miami omvat het evenement in Romagna niet de Sprint-race op zaterdag, die dit seizoen al in China en de Verenigde Staten werd verreden. De controversi๋le straf die de commissarissen in Miami aan de Ferrari van Sainz hebben opgelegd, veranderde de volgorde. Hierdoor valt Sainz terug van de vierde naar de vijfde plaats. Een omgekeerde beweging is van toepassing voor Sergio Perez zijn Red Bull.

Met de resultaten van de Grand Prix van Miami 2024 veranderen de ranglijsten van de coureurs en constructeurs: hier is de F1-ranglijst bijgewerkt na de Formule 1-race. De geblokte vlag van de Miami Grand Prix van F1 2024 sluit de zesde ronde van het seizoen af: hierna volgt de ranglijst van coureurs en constructeurs die aan het einde van het weekend is bijgewerkt.

Ranglijst F1-coureurs en constructeurs na de GP Miami 2024:
1) Max VERSTAPPEN (Red Bull) – 136 punten
2) Sergio PEREZ (Red Bull) – 103 punten
3) Charles LECLERC (Ferrari) – 98 punten
4) Lando NORRIS (McLaren) – 83 punten
5) Carlos SAINZ (Ferrari) – 83 punten
6) Oscar PIASTRI (McLaren) – 41 punten
7) George RUSSELL (Mercedes) – 37 punten
8) Fernando ALONSO (Aston Martin) – 33 punten
9) Lewis HAMILTON (Mercedes) – 27 punten
10) Yuki TSUNODA (Visa CashApp RB) – 14 punten
11) Lance STROLL (Aston Martin) – 9 punten
12) Ollie BEARMAN (Ferrari) – 6 punten
13) Nico HULKENBERG (Haas) – 6 punten
14) Daniel RICCIARDO (Visa CashApp RB) – 5 punten
15) Kevin MAGNUSSEN (Haas) – 1 punt
16) Esteban OCON (Alpine) – 1 punt
17) Alexander ALBON (Williams) – 0 punten
18) Guanyu ZHOU (Stake F1 Team Kick Sauber) – 0 punten
19) Pierre GASLY (Alpine) – 0 punten
20) Valtteri BOTTAS (Stake F1 Team Kick Sauber) – 0 punten
21) Logan SARGEANT (Williams) – 0 punten

F1-constructeursranglijst na de GP Miami 2024:
1) Red Bull – 239 punten
2) Ferrari-187
3) Mclaren – 124
4) Mercedes-64
5) Aston Martin – 42
6) Racing Bulls VCARB – 19
7) Haas-7
8) Alpine – 1
9) Kick Sauber – 0
10) Williams – 0F1_GP_Imola_banner 2024Bron banner: autodromoimola.it

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS