Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Bent Viscaal ziet kansen op Spa-Francorchamps: "Onder de streep kan je niets meer doen dan je stinkende best"

Uitgegeven door Deni Volkers • 22 september 2022 20:04 • Print artikel

Bent Viscaal mag weer aantreden in de European Le Mans Series. Aankomend weekend doet de enduranceklasse het legendarische circuit Spa-Francorchamps aan, voor de vijfde ronde van het zes races tellende seizoen 2022.

Bent Viscaal

In de garage van Algarve Pro Racing ziet de kortgeleden 23 jaar geworden Viscaal een nieuw gezicht. Gedurende het raceweekend in België zal namelijk niet de Duitse dame Sophia Floersch, waarmee Viscaal de eerste vier wedstrijden van dit jaar reed, maar de Roemeense jongeling Filip Ugran plaatsnemen achter het stuur van de #19 bolide van Algarve Pro Racing op de momenten dat Viscaal een pauze inlast.

Van alle zes circuits die gedurende 2022 door de European Le Mans Series worden aangedaan, ligt Spa-Francorchamps het dichtste bij Viscaals woonplaats Albergen. Overigens heeft Viscaal eerder dit jaar al eens deelgenomen aan een race in de Belgische Ardennen. De talentvolle Tukker werd in het eerste weekend van de maand mei uitgenodigd door het team ARC Bratislava om de tweede ronde van het World Endurance Championship bij te wonen.

Prestatietechnisch levert Viscaal een bijzonder endurancedebuutjaar af. In zijn allereerste race, medio april, reed de jongeling ijzersterk, om in een veld met gewezen endurancecoureurs een glansrijke hoofdrol op te eisen. Samen met teammate Floersch kwam Viscaal in Paul Ricard op een prachtige tweede plaats over de eindstreep.

Tijdens zowel de tweede, derde als de vierde race haalde Viscaal meer dan tien tegenstanders in gedurende de race – in de vierde wedstrijd voerde hij zelfs meer dan veertig geslaagde inhaalacties uit. Toch hapert de puntenscore. De prachtige tweede plaats bij de seizoensouverture werd opgevolgd door een achtste, een tiende en een twaalfde finishplaats. In elke van die drie opvolgende races kreeg de #19 inschrijving van Algarve Pro Racing te maken met een lading domme pech.

Het team is, voorzien van vers bloed, van zins om de pechreeks in België ten einde te brengen. Met Viscaal en Ugran achter het stuur wordt er een gooi gedaan naar een sterke topvijfklassering, om de puntenscore een flinke boost te geven voor de seizoensfinale op het thuiscircuit in de Algarve begint.

Bent Viscaal

“Spa-Francorchamps is een prachtig circuit waarvan iedere coureur hoopt dat deze op zijn of haar racekalender staat”, laat Viscaal voorafgaand aan het raceweekend optekenen. “Ik heb het geluk dat ik hier al voor de tweede keer in 2022 zal rijden, al was de eerste keer natuurlijk geen doorslaand succes”, wijst de jongeling met gevoel voor understatement op zijn geplande WEC-debuut, dat in duigen viel vanwege de zware crash van een teamgenoot.

“Al het hele jaar kijk ik uit naar dit raceweekend. Gedeeltelijk omdat het een halve thuisrace is – van hier naar Albergen is niet zo heel ver – maar natuurlijk ook omdat het een ontzettend gave baan blijft. In recente races heeft Algarve Pro Racing laten zien dat het met de snelheid wel goed zit. Het zou alleen zo fijn zijn als we eens pechvrij bleven. Uiteraard hoort pech bij het spelletje en onder de streep kan je niets meer doen dan je stinkende best, maar een mooie topvijfklassering doet ons harde werk niets tekort.”

“Ik ga er, zoals altijd, voor de volle honderd procent voor. Ik vertrouw erop dat Filip snel kan leren, in de testronden zag het er in ieder geval veelbelovend uit. Samen kunnen we de #19 van Algarve Pro Racing naar de plaatsen rijden waar-ie thuishoort, en dat is voorin het veld!”, besluit Viscaal strijdvaardig.

De 4 uur van Spa-Francorchamps wordt aanstaande zondag 25 september om 11.30 uur gestart. De vrije trainingen vinden plaats op vrijdag- en zaterdagochtend, op zaterdagmiddag wordt er gekwalificeerd. De race is live te volgen via het YouTube-kanaal van de ELMS.

Bent Viscaal

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS