Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Gianni van de Craats kent succesvol debuut in ADAC GT4: "Snelheid zit er echt in"

Uitgegeven door Frank Korsel • 5 mei 2024 21:12

Gianni van de Craats reed afgelopen weekend zijn eerste race in het ADAC GT4. Samen met teamgenoot Moh Ritson rijdt hij dit jaar voor het team van FK Performance Motorsport. In de BMW M4 GT4 scoorde de achttienjarige coureur uit Harskamp negen punten. Ondanks dat niet alle vlekkeloos verliep reden Gianni en Moh een geweldige tweede race. Ze reden van de 24e positie terug naar de achtste plek, op slechts 1,4 seconden achterstand op P2. Daarnaast genoot Gianni van het rijden in het voorprogramma van de DTM.

Gianni van de Craats


Gianni had voor het weekend pas een keer eerder gereden op het 3,6 kilometer lange circuit van Oschersleben: “Het is een leuke en technische baan, maar wel erg krap op sommige punten. Gelukkig had ik er al een keertje gereden en natuurlijk veel kilometers gemaakt op de simulator.”

Vorig jaar reed Gianni nog in de Duitse M2 Cup en de BMW M2 CS Cup. In de laatst genoemde kroonde hij zich tot kampioen. Dit jaar rijdt hij in de 550 pk sterke BMW M4 GT4. Samen met Moh Ritson reed hij meerdere testdagen en reed hij al één race in Portimão: “De auto voelt goed aan, hij rijdt goed. We blijven iedere keer dat we in de auto stappen leren. Ik heb me aan de auto zelf niet heel erg aan moeten passen. Hij is was meer doorontwikkeld dan de M2. Het is het meest competitieve GT4-veld ter wereld. Het kost moeite om daar in mee te komen, maar de snelheid is er.”

“Moh en ik helpen elkaar waar we kunnen. Het is een fijne teamgenoot en is echt snel”, vertelt Van de Craats over zijn Britse teamgenoot. “Het team is anders dan ik gewend was. Eerst zat ik bij een heel Nederlands team en bij FK Performance moet ik continu Engels of Duits praten. Maar eerlijk gezegd wen je daar wel snel aan hoor.”

Het ADAC GT4-kampioenschap rijdt in het voorprogramma van de DTM, Gianni hoopt dat dit deuren opent: “Ik hoop dat het rijden in het voorprogramma van de DTM kansen biedt en dat ze opletten en kijken naar coureurs als ik.” De autosportfans kwamen niet alleen voor de DTM. De Duitsers zijn écht autosportfans, daarom werden de polsen van Van de Craats aardig stijf van het uitdelen van handtekening: “Het uitdelen van handtekeningen is nieuw. De mensen kwamen niet alleen voor de DTM, maar ze zijn all-round autosport fans. Dat is heel gaaf om mee te maken.”

Toch lag de hoofdfocus voor Gianni uiteraard op het racen: “De eerste vrije training ging erg goed.” Helaas gooide een code rood roet in het eten en kon Gianni niet veel rijden: “Toch was het gevoel in de auto erg goed. De pace zat er echt goed in. De tweede training was iets moeilijker en ontdekten we een probleem met de auto. Dat hebben we toen op kunnen lossen.”

“Moh reed de eerste kwalificatie en moest daarom ook de eerste race starten. De rijderswissel was wel even wennen.” Toen Gianni nog in de M2 Cup reed, mochten teamleden nog helpen bij het wisselen. Nu moeten de coureurs alles zelf doen. Gianni moest de tweede kwalificatie rijden hij zat helaas snel aan de limiet: “In mijn eerste ronde ging ik van de baan af. Gelukkig was er niet veel schade en was het vooral veel grind in de auto. Daar zijn ze wel even bezig mee geweest, maar ik heb er gelukkig veel van geleerd.”

“De eerste race was even wennen”, geeft Gianni lachend toe. “We zijn twee keer van de baan gedrukt en dat maakt het erg moeilijk om nog naar voren te rijden. Helaas kun je er niks aan veranderen. In de tweede race moesten we vanaf de laatste positie komen. Ik reed in mijn stint terug naar P14. Moh reed nog naar de achtste positie. Daar waren we wel blij mee.”

Gianni blikt positief terug op zijn eerste officiële weekend in het ADAC GT4: “Ik ben best wel blij over ons weekend. Ik deed gewoon mijn ding en liet me niet echt meeslepen. We hadden wat hoogte- en dieptepunten, maar ik ben vooral blij dat ik veel heb geleerd. Als alles de komende weken goed verloopt, denk ik dat we echt vooraan het veld mee kunnen strijden.”

In het laatste weekend van mei rijdt Gianni zijn volgend wedstrijd op de Lausitzring. Hier reed hij vorig jaar al in de Duitse M2 Cup en genoot van ‘het uitdagende karakter.’

Gianni bedankt zijn ouders, familie, vrienden, team en zijn sponsoren voor de support. Gianni van de Craats wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door Polskamp en Mosselman Turbo Systems / BMW Tuning & Onderhoud.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS