Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

NLS-seizoensopener op de Nordschleife overtuigend gewonnen door Falken-Porsche van Eriksson en Menzel + UITSLAG

Uitgegeven door Johan van de Kerkhof • 10 april 2024 14:28

Niet alleen het weer was op zijn best voor de eerste race van de ADAC-Nürburgring Endurance Series: race één van de double-header in het weekend van 5 tot en 7 april bood spannende races onder een stralende lentezon en zorgde voor blije gezichten bij de toeschouwers. Vier uur lang werden er felle duels geleverd tussen de Porsches 911 GT3 R van Falken en Manthey (de beroemde Grello!), de Scherer-Audi R8 LMS Evo en de Abt Lamborghini Huracan. Tot aan de laatste pitstop lag de Nr3-Falken Porsche van Alessio Picariello (B) en Martin Ragginger (A) aan de leiding. Maar omdat er te hard door de pitstraat werd gereden kreeg de auto na de pitstop een drive-through-penalty en raakte hij ook nog betrokken bij een aanrijding. Vanwege deze crash ging een in het verschiet liggende overwinning in rook op.

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 Start seizoen 2024Start onder een stralende zon van de NLS-seizoensopener op de Nürburgring-Nordschleife

Uiteindelijk waren het Joel Eriksson (S) en Nico Menzel (D) die met de tweede Porsche 911 GT3 R van Falken Motorsport, de wedstrijd wonnen. Zij verwezen het duo met de legendarische 'Grello'-Porsche van Manthey EMA, naar de tweede plaats. Laurens Vanthoor en Kévin Estre zaten er bij het vallen van de zwart-wit geblokte vlag 3,644 seconden achter. Het podium werd compleet gemaakt door Frank Stippler en Markus Winkelhock in de Audi R8 LMS GT3 van Scherer Sport PHX.

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 fatale pitstop Falken team De fatale pitstop van de Nr3-Porsche van het Falken Motorsports-team van Alessio Picariello (B) en Martin Ragginger (A)

Winnaar Nico Menzel na afloop: “Het is moeilijk te geloven dat dit mijn eerste racezege hier is, ik rijd tenslotte al een paar jaar in het NLS. Ik heb vaak op het podium gestaan, ik heb klasseoverwinningen behaald, maar tot nu toe heb ik nog geen eerste plaats weten te pakken. Ik denk dat Joel onze geluksbrenger is, want als hij in de auto zit, werkt het. Hij heeft al vier overwinningen achter zijn naam staan." De Zweed Eriksson voegde eraan toe: "Het is fantastisch om het seizoen zo te beginnen," en prees de prestaties van de Falken 911: “Onze auto was gewoon perfect vandaag!”

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 Menzel-Erikson_pakken_eerste_overwinning_NLS01Blije racewinnaars Joel Eriksson (S) en Nico Menzel (D) die met de tweede Porsche 911 GT3 R van Falken Motorsport de hoogste eer pakten in de NLS-seizoensopener op de Nürburgring-Nordschleife!

De jongens van Manthey waren ook opgetogen. "Het is altijd heel bijzonder om hier op het NLS op het podium te staan," zei Kevin Estre. "En het is altijd geweldig om deel uit te maken van het Manthey's Grello project." Zijn teamgenoot Vanthoor voegde daaraan toe: "Gisteren waren we in Spa om met de LMDh te rijden, nu zijn we op de Nordschleife. Dat waren twee prachtige dagen. De geweldige steun van de fans die ons ronde na ronde aanmoedigden was ook fantastisch."

Markus Winkelhock, eindigend op de derde plaats, was ook blij met zijn behaalde resultaat: "Dat was erg leuk vandaag. Rijden op de Nordschleife in zulk geweldig weer, ik kan me niets beters voorstellen." Het team uit Meuspath kwam vandaag echter niet verder dan de derde plaats en kon de prestaties van de Porsche vooraan niet evenaren. "Ze waren gewoon te snel, ik kon ze niet bijhouden", zei Stippler na de podiumceremonie. De Scherer-Audi stond zondag niet op de grid voor de tweede race van het weekend. "Maar ik zal de race natuurlijk volgen op de livestream," zei Winkelhock, "...dat wil ik niet missen!"

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 laatste_pitstop_van_Scherer_AudiDe laatste pitstop van de als derde geklasseerde Audi van Scherer Sport van Frank Stippler en de ervaren Marcus Winckelhock

Dan was er nog het debuut van Robert Wickens in de NLS. Wickens heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een echte vechter is. Bij Duitse fans is hij vooral bekend door zijn tijd als Mercedes-AMG-fabriekscoureur in de DTM. De sympathieke Canadees heeft in zijn leven een heel bijzondere strijd achter de rug. Een race-ongeluk in de Amerikaanse IndyCar veranderde zijn leven abrupt in 2018. De diagnose: een gebroken borstwervelkolom, een dwarslaesie, een gebroken nek, scheenbeen- en kuitbeenbreuken in beide benen, breuken in beide handen, een gebroken rechteronderarm, een gebroken elleboog, een hersenschudding, vier gebroken ribben en een gekneusde long. De fans waren geschokt.

Maar wie Wickens op Instagram volgde, merkte al snel dat hij zijn situatie niet wilde accepteren. Zijn passie voor de autosport was te groot. Wickens vocht zijn weg terug met ongekende volharding. En ondanks zijn dwarslaesie volgden al snel de eerste successen. Hij knokte zich omhoog op het circuit. 1.258 dagen na zijn ongeluk reed hij in 2022 met een Hyundai Elantra N TCR zijn eerste autorace in de Amerikaanse IMSA Michelin Pilot Challenge. Een jaar later won hij verbazingwekkend het TCR-kampioenschap. Toen was het tijd voor de volgende stap: Wickens keerde terug naar Duitsland voor de seizoensopener van de NLS. Maar hij heeft een groter doel: terugkeren naar de IndyCar series. Helaas raakte crashte Wickens in de dertiende ronde in de Hohenrain-chicane, maar bleef volgens de eerste berichten ongedeerd. Wel klaagde hij over lichte pijn in de borst, waarop besloten werd om hem met helikopter naar het ziekenhuis in Neuwied te vliegen. Daar werd hij na een grondig onderzoek ter observatie een nacht in het ziekenhuis opgenomen.

Uitslag ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) Race 1 zaterdag 6 april 2024:

1. SP9 Pro Porsche 911 GT3 R
B:Falken Motorsports
Joel Eriksson/Nico Menzel

2. 911 SP9 Pro Porsche 911 GT3 R1 25
B:Manthey EMA
Laurens Vanthoor/Kevin Estre

3. 16 SP9 Pro Audi R8 LMS GT3
B:Scherer Sport PHX
Frank Stippler/Marcus Winckelhock

Klik hier voor de volledige uitslag van de ADAC Reinoldus-Langstreckenrennen op zaterdag 6 april 2024, onderdeel van de Nürburgring Langstrecken Serie (NLS)Nurburgring_Langstrecken_Serie_logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS