Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Acht Porsches 911 GT3 R succesvol in openingsronde van Europa's zwaarste GT3-raceserie op Paul Ricard

Uitgegeven door Peter Vader • 9 april 2024 16:07

LE CASTELLET - De Porsche-klantenteams Rutronik Racing en Pure Rxcing hebben de seizoensopening van de GT World Challenge Europe afgesloten op de vijfde en achtste plaats. Met P14 voor Schumacher CLRT eindigde een andere van de acht ingeschreven Porsche 911 GT3 R in de Top-15 van het 55 auto’s tellende deelnemersveld. De volgende race in de Endurance Cup van GT World Challenge Europe is de wereldberoemde 24 uur van Spa-Francorchamps in het laatste weekend van juni. Deze klassieker op de GT-kalender op het achtbaancircuit van de Ardennen in België, viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan.

Porsche__Paul_Ricard GT World Challenge Europe 1

Rutronik Racing is de eerste ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS op de vijfde plaats geëindigd als beste Porsche-klantenteam. Tijdens de drie uur durende race op het Circuit Paul Ricard schoven Patric Niederhauser uit Zwitserland en de twee voormalige Porsche Junioren Julien Andlauer uit Frankrijk en Sven Müller uit Duitsland op van de 13e plaats op de grid naar de vierde plaats. Kort voor de finish werden ze in de laatste ronde echter nipt voor het passeren van de finishvlag geklopt door een rivaal. De drie coureurs Klaus Bachler (Oostenrijk), Alex Malykhin (Groot-Brittannië) en Joel Sturm (Duitsland) maakten eveneens acht plaatsen goed en ploegden van de 16e bij de start naar de achtste plaats bij de finish, achter het stuur van de 911 van Pure Rxcing.

De twee voormalige Porsche Juniors Ayhancan Güven (Turkije) en Laurin Heinrich (Duitsland) werden door pech geteisterd. Met hun Franse teamgenoot Dorian Boccolacci begonnen ze de race op het 5.771 kilometer lange F1 Grand Prix-circuit aan de Middellandse Zee vanaf de tweede plaats op de grid. Een rommelige eerste pitstop, waarbij naast andere ongelukken de minimale tanktijd niet werd gehaald, resulteerde in drie drive-through-straffen. Van ver achteraan de 55 auto’s sterke line-up, vochten de drie Schumacher CLRT-coureurs zich echter een weg naar positie 14.

Als beste niet-Pro-auto van de acht Porsches 911 GT3 R die op Le Castellet startten, bereikten de twee Duitsers Robert Renauer en Ralf Bohn met hun Nederlandse teamgenoot Morris Schuring de 28e plaats algemeen, wat overeenkomt met de zevende plaats in de Bronze Cup.

Paul_Ricard_circuit_Le_Castellet 2

Julien Andlauer (Rutronik Racing, Porsche 911 GT3 R #96): “Als team vielen we vandaag op met een goede strategie en onze pitstops waren absoluut onberispelijk. Dit betekende dat we veel konden compenseren, want we hadden vandaag zeker niet de snelste 911 GT3 R in het veld – we lagen qua prestaties dit weekend iets achter. We moeten hier nu goed naar kijken en, indien mogelijk, oplossingen vinden vóór de proloog van de 24 uur van Spa eind mei en voor de race in het laatste weekend van juni. We hebben er vandaag het maximale uit gehaald, dus ik ben blij dat ik in de top vijf kan eindigen.”

Morris Schuring (Herberth Motorsport, Porsche 911 GT3 R #91): “Zonder de tijdstraf van 30 seconden voor het negeren van de baanlimieten hadden we met onze Porsche op het podium in de Bronze Cup kunnen eindigen. We beginnen het seizoen dus met slechts een zevende plaats op deze ranglijst. Toch zijn deze punten cruciaal voor het kampioenschap. We hebben het beste van de situatie gemaakt en kijken nu al vooruit naar de 24 Hours of Spa.”


Uitslag GT World Challenge Europe op Circuit Paul Ricard (5 - 7 april 2024):
1. Farfus/Harper/Hesse (BR/UK/D), BMW M4 GT3 #998, 85 ronden
2. Calderelli/Cairoli/Bortolotti (I/I/I), Lamborghini Huracan GT3 #63, +13.519 sec.
3. Stolz/Schiller/Gounon (D/D/F), Mercedes-AMG GT3 #2, +18,696 sec.
5. Andlauer/Niederhauser/Müller (F/CH/D), Porsche 911 GT3 R #96, +29,325 sec.
8. Bachler/Malykhin/Sturm (A/UK/D), Porsche 911 GT3 R #911, +41,609 sec.
14. Güven/Heinrich/Boccolacci (TR/D/F), Porsche 911 GT3 R #22, +1.16.048 min.
28e (7e BC) Bohn/Schuring/Renauer (D/NL/D), Porsche 911 GT3 R #91, +1 ronde
30e (9e BC) Spengler/Kolb/Buus (D /D/DK ). Porsche 911 GT3 R #13, +1 ronde
31. (10e BC) Marschall/Hartog/Blattner (D/NL/USA), Porsche 911 GT3 R #97, +1 ronde
35. (12e BC) Sager/Moura de Oliveira /dienst (A/P/D), Porsche 911 GT3 R #54, +1 ronde
42. (7e SC) Rappange/Nakken/Zöchling (D/N/A), Porsche 911 GT3 R #55, + 1 ronde

Pro = Pro-klasse; SC = Zilveren beker; BC = Bronze Cup

Klik hier voor de volledige uitslag van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS seizoensopener 2024 verreden op Circuit Paul Ricard (5 - 7 april)

Porsche__Paul_Ricard GT World Challenge Europe 3

Porsche__Paul_Ricard GT World Challenge Europe 4Nr96 Rutronik Racing - Julien Andlauer (F), Patric Niederhauser (CH) en Sven Muller (D)

Nr13 LionSpeed

Porsche__Paul_Ricard GT World Challenge Europe 5Nr54 Dinamic GT - Philipp Sager (A), Guilherme Moura de Oliveira (P) en Marvin Dienst (D)

Porsche__Paul_Ricard GT World Challenge Europe 7Nr91 Herberth Motorsport - Ralf Bohn(D), Morris Schuring (NL), Robert Renauer (D)

Nr91 Morris SchuringMorris Schuring

Porsche__Paul_Ricard GT World Challenge Europe 6Nr97 Rutronik Racing - Dennis Marschall (D) en Loek Hartog (NL) en Dustin Blattner (VS)

nullNr97 Rutronik Racing - Dennis Marschall (D), Loek Hartog (NL) en Dustin Blattner (VS)Kalender_2024_Fanatec_GT_World_Challenge_Europe

Fanatec_GT_World_Series_Paul_Ricard_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS